Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Indoorskibaan goede manier om techniek te leren

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In Nederland hebben we verschillende indoorhallen waar het mogelijk is om te skiën en te snowboarden. Ondanks dat dit al heel wat jaar bestaat is het nog steeds onbekend bij sommige wintersporters. Onbegrijpelijk, want het is misschien wel de beste manier om je fysiek voor te bereiden op je vakantie. Met de verschillende soorten indoorbanen in Nederland is dit toch een optie die wellicht overwogen dient te worden. Waarom, ga ik in het volgende artikel uitleggen.

We kunnen drie verschillende soorten banen onderscheiden:

  • Rolbanen
  • Banen met kunstsneeuw
  • Buitenbanen

Mijn voorkeur gaat uit naar de rolbaan, al is dit helemaal persoonlijk. Bij alle drie de varianten wordt het lichaam optimaal voorbereid op de wintersportvakantie.

Alle personen die gaan skiën op de rolbaan, beginnen op het 0 punt. Ook mensen met 10 jaar ski-ervaring voelen zich in eerste instantie een beginneling op de indoorbaan. Het skien op een rolbaan is compleet anders en hier dient dan ook rekening mee gehouden te worden. In de sneeuw kan je smokkelen met je techniek, maar op de rolbank word je gewoon weg keihard afgestraft. Voor de baan staat een grote spiegel waarin je jezelf bezig ziet en ook duidelijk kan zien wat je goed en ook zeker fout doet. Zeker voor de ‘geoefende’ skier is het confronterend om te zien aan welke technische tekortkomingen hij/zij voldoet.

Er wordt lesgegeven met een afstandsbediening in de hand. Middels deze afstandsbediening kan de baan harder, zachter, aan en uit gezegd worden zodat er op juiste moment gehandeld kan worden. Raak je ten val, dan staat de baan binnen korte tijd stil en kan je rustig heelhuids weer opkrabbelen. De lessen duren meestal een uur en wordt bij de meeste indoorskibanen onderverdeeld in zes blokken.  Zo sta je 10 minuten te skiën, en 10 minuten te kijken. Het lijkt misschien erg kort om maar 10 minuten achter elkaar op de baan te staan, maar de ervaring leert dat negen van de tueb blij zijn dat zij even een moment rust kunnen inlassen. Daarnaast leer je ook van het kijken naar anderen.

De techniek die je aangeleerd krijgt is geheel correct, alleen kan je hier niét smokkelen zoals in de sneeuw. Doordat je de techniek meteen goed aanleert merk je direct dat je een aanpassing aan je bestaande techniek hebt gedaan. Je gaat niet van boven naar beneden, maar kan continu op dezelfde plek blijven skiën. De droom van eindeloos skien zonder daarbij een skilift te gebruiken kan in Nederland dus al uitkomen. Door de hydraulische veren onder de baan kan de hellingshoek door de leraar bepaald worden. Zo kun je oefenen op zowel de groene, blauwe, rode als zwarte piste.

Bij de ideale voorbereiding zou je uit moeten gaan van 6-8 lessen op de rolbaan, zodat je ready to go op wintersport kan gaan! Een proeflesje op een van die banen is nooit verkeerd dus neem een kijkje en sla je slag!

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in