Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Fit op wintersport: 6 oefeningen voor thuis

Het is een paar dagen voor de kerstvakantie en het skiseizoen komt nu echt dichterbij. Na afgelopen jaar hopen we op een geweldige winter met veel sneeuw en heerlijke skimogelijkheden. Hoog tijd om die zomerkilo’s te verbranden en je alvast voor te bereiden op aankomende winter. Hup, weg met dat luie zweet! Hoog tijd om weer fit te worden voor de wintersport!

Hoe je dat doet? Nou heel simpel, gewoon met deze 6 makkelijke oefeningen voor thuis. Begin nu, dan heb je er straks profijt van!

Fit op wintersport

Tijdens de wintersport ben je op vakantie, maar toch eigenlijk ook weer niet. De hele dag doe je niks anders dan sporten en dat is je lichaam vaak niet gewend. Daarom is het belangrijk dat je fit op wintersport gaat. Zo voorkom je spierpijn en nare blessures. Daar hoef je echt niet per se voor naar de sportschool!

Frank en Mike hebben wat oefeningen voor je voorgedaan. Over de keuze van de outfit valt te twisten en ook in de uitvoering roept hier en daar vraagtekens op. Toch geeft het je een goed beeld van hoe het moet.

1. Joggen op de plaats

Deze oefening is goed om even op te warmen. Lekker simpel om in te komen. Gewoon even joggen op de plaats. Doe dit 1 minuut en versnel tussendoor 3 keer 10 seconden. Let er tijdens het joggen wel op dat alleen de bal van je voet de grond raakt.

Joggen op de plaats fit op wintersport

2. Planken

Ieders favoriet… Maar niet heus! Wel reuze effectief! Begin daarom eens met 3 x 30 seconden. Steun op je onderarmen en tenen. Span je buikspieren aan en zorg ervoor dat je rug recht blijft en je kont niet inzakt.

Planken oefening

3. Squats

Tijdens het skiën wordt er heel wat van je benen gevraagd. Om blessures te voorkomen, versterken we daarom bij deze oefening onze benen en dijspieren. Wat moet je doen? Zet je benen uit elkaar en draai je tenen iets naar buiten. Houd daarbij je knieën licht gebogen. Nu is het een kwestie van naar beneden en weer omhoog. Span die bovenbenen lekker aan. Doe dit 30 keer en let op dat je rug recht blijft.

squats oefening voor fit op wintersport

4. Klimmen

De volgende oefening is voor kracht en uithoudingsvermogen. Tijdens deze oefening train je je romp, buikspieren en benen. Ga staan in de ligsteun en zet vervolgens je rechtervoet naast je rechterhand. Hou hierbij het bovenlichaam zo stabiel mogelijk. Ga vervolgens weer in de beginhouding staan en doe hetzelfde met je linkervoet. Herhaal dit 15 keer per kant.

Fit op wintersport oefening klimmen

5. Viervoeter

Om voorbereid te zijn op alle rotaties die je bij het skiën maakt gaan we nu naar de volgende oefening. Hierbij ga je in een ligsteun staan. Vervolgens doe je je linkerbeen omhoog met je knie in een hoek van 90 graden. Gaat dit goed, dan doe je ook nog eens je rechterarm omhoog. Blijf 10 seconden in deze positie staan en doe dan hetzelfde met je rechterbeen en linkerarm. Herhaal dit 15 keer.

Viervoeter oefening

6. Knieheffen

Was de eerste oefening te makkelijk? We sluiten af met een zwaardere variant van het joggen op de plaats. Zo kun je nog even je kracht en snelheid trainen. Je begint op je plaats te joggen en trekt hierbij je knieën zo hoog mogelijk op. Daarnaast verhoog je de sprintfases. In plaats van deze 10 seconden te laten duren bouw je deze op naar 30 seconden. Dit herhaal je 5 keer.

Fit op wintersport Knieheffen

Heb je al deze oefeningen gedaan? Dan ben je klaar voor vandaag. Natuurlijk moet je de oefeningen wel blijven herhalen voor een goed resultaat. Begin eens met drie keer per week. Het wordt er alleen maar makkelijker op! Wanneer alles echt te makkelijk wordt, kun je de oefeningen verzwaren door ze te verlengen of door gewichten te gebruiken. Op naar een fitte wintersport!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in