Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Fit in de après-ski: 7 oefeningen voor thuis of op het werk

Wintersportredacteur

Om fit op wintersport te gaan, moet je ook in Nederland wat voorbereiding doen. Eerder gaven we jullie tips die gericht waren op het fit op de piste komen, dit keer is ‘fit in de après-ski’ het thema. Ook daar breng je immers ineens veel tijd door en dat gaat zonder goede voorbereiding geheid fout. Vandaag hebben we 7 oefeningen voor je uitgeschreven en uitgebeeld, zodat je thuis zelf aan de slag kan.

We hebben met het redactieteam een gevarieerd aanbod aan oefeningen bedacht, waarmee je op alle fronten goed voor de dag komt. Of het nou om meezingen gaat of om bier halen, wij zorgen er wel voor dat je goed beslagen ten ijs komt. Kijk, lees en doe mee!

1. De bierhaler

Een belangrijk onderdeel van de après-ski is bier halen. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk bier in een keer meenemen. Om zoveel mogelijk bier in twee handen mee te kunnen nemen zonder dienblad is niet alleen coördinatie nodig, maar ook kracht. Daarom pakken we een doos met papier (of iets anders met vergelijkbaar gewicht) en gaan we aan de slag.

Zet de doos op barhoogte en druk je vingertoppen ertegenaan. Druk je handen naar elkaar toe en til zo de doos op. Draai een keer naar links en naar rechts en zet de doos weer op dezelfde plek neer. Je kunt de moeilijkheidsgraad van de oefening opvoeren door een paar stappen met de doos te doen. Als je uiteindelijk rondjes kunt lopen met de doos ben je klaar om bier te halen.

2. I’m a dancer

Elegant bewegen op skischoenen is zo makkelijk nog niet, dat weet je vast uit ervaring. Na een paar jaar oefenen kun je wel redelijk lopen op de krengen, maar dansen is een ander verhaal. Daarom is het belangrijk om die skischoenen uit de kast te halen voordat je op wintersport gaat. Zet de afspeellijst van top après-ski nummers op en gaan met die banaan. Leg even een rubber matje neer voordat je begint, anders is je houten vloer naar de knoppen.

skischoenen

3. Schoolslag

Kennen we de schoolslag nog? Die is niet alleen nuttig in het water. Dat is namelijk dé perfecte oefening om snel bij de bar te zijn. Druk je handpalmen op borsthoogte tegen elkaar aan. Strek je armen zover mogelijk vooruit en maak vervolgens een rondje met je armen met je handpalmen naar buiten. Ga vervolgens weer terug naar de beginpositie en blijf dit herhalen. Op deze manier ‘zwem’ je zo door de menigte heen.

4. Stembanden trainen

We pakken de top après-ski nummers er weer bij (Nederlands of Duits) en we gaan zingen. Bij voorkeur met je vrienden en vriendinnen om je heen, maar het kan ook online. In de après-ski is maar één ding belangrijk en dat is niet zuiver zingen. Het is volume. Je wilt echter niet na de eerste middag après-skiën al schor zijn, dus moet er getraind worden. Begin met 1 keer per week en voer geleidelijk de frequentie op naar dagelijks. Heb je buren? Niets mee te maken. En wil je echt snel vorderen, gooi dan ook op kantoor die keel open.

TIP: Bekijk de Spotify après-ski playlist

5. Broek uittrekken

Nee, dit is geen schunnige oefening voor een schunnige activiteit. Dit is een oefening die uit pure noodzaak is ontstaan. Vooral vrouwen moeten dit oefenen. Op wintersport ben je dik ingepakt. Pully aan, trui aan, jas aan, thermo-ondergoed aan, maar vooral belangrijk: de bretels om. Dat ding gaat niet zo makkelijk af, zeker niet als je er nog een laag overheen hebt. En als je nodig moet plassen is dat natuurlijk super onhandig. Oefen de handeling daarom veelvuldig thuis. Stap in die skibroek, wacht tot je echt heel nodig moet plassen en ren dan naar de wc. Probeer onderweg al de bovenlaag uit te trekken om vervolgens snel die bretels af te gooien. Oefening baart kunst.

6. Evenwicht

Een schnappsje teveel zit er zo in, in de après-ski. En iedereen weet dat alcohol niet heel bevordelijk is voor je evenwicht. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je evenwicht zonder alcohol helemaal perfect is, want dan heb je wat speelruimte. Thuis kun je dat gemakkelijk oefenen door op 1 been te gaan staan. Kijk naar een vast punt op de muur en til je linkerbeen op. Blijf zo 30 seconden staan. Wissel daarna van been. Gaat dit je goed af, probeer het dan met je ogen dicht.

7. Ondersteuning

De ene dag heb je het wat zwaarder in de après-ski dan de andere dag. Dat geldt uiteraard ook voor je maatje. Daarom is het zaak dat je elkaar goed helpt in tijden van nood. Zorg dus voor een goede ondersteuningspositie. Dit is een oefening die je met z’n tweeën moet uitvoeren, waarvoor je een passieve en een actieve beoefenaar nodig hebt.

De passieve persoon gaat rechtop staan. De actieve persoon grijp de pols van de ander en slaat zijn/haar arm om de nek en gaat stevig staan met de knieën lichtgebogen. Vervolgens laat de passieve persoon alle spierspanning los en zakt als een pudding in elkaar. Aan de actieve persoon de taak om hem/haar staande te houden. Gaat dit goed, dan probeer je te lopen.

We hopen dat jullie met deze oefeningen een geweldige après-ski tegemoet gaan. Kan haast niet missen! Proost! En mocht je nog wat oefeningen willen weten om fit op de piste te staan, lees ze dan nog even door.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in