Nieuwsalert per mail ontvangen

Blind zijn en toch kunnen skien?

Het is misschien wel het ergste dat je in je leven kunt overkomen. Je hebt je hele leven kunnen genieten van de prachtige bergen en je grootste passie skien kunnen uitoefenen. Dan word je op een dag wakker en merk je dat je niks meer kunt zien. Ga je dan bij de pak en neer zitten of pak je de ski,s onder de arm en zoek je naar oplossingen. Zo heeft ook Edmund Grünenberg uit Oostenrijk gedacht.

Bij een cursus in Seefeld kwamen wij hem tegen tijdens een middag vrij skien. Hij viel meteen op door het hesje met de tekst “Aveugle”, wat in het Duits ‘blind’ betekent. In eerste instantie besef je niet wat je ziet, want een persoon die blind is en aan het skien is, kom je niet elke dag tegen op de berg.

Wellicht in eerste instantie gewaagd om te vragen of wij een gesprek mochten hebben,maar gelukkig werden wij hartelijk ontvangen en hij begon spontaan te praten over zijn situatie.
“Ik was 35 jaar toen ik plotseling op een ochtend niks meer zag. Door een bloedprop die naar mijn hersenen is geschoten is plotsklaps me zicht verdwenen. In eerste instantie verdwijnt de wereld onder je voeten en zie je nergens meer de zin van in. Na het beseffen dat je nooit meer zult zien ga je realiseren dat je bepaalde dingen in het leven graag weer wil oppakken. Een van mijn grootste dromen was toen om weer te kunnen skien”.

Samen met zijn vrouw is hij toen op zoek gegaan naar een oplossing. De oplossing was het aanschaffen van twee headsets waardoor zij op de berg elke seconden kunnen communiceren. Op het moment dat hij een bocht moet maken geeft zijn vrouw een signaal door via de headphone. “Ik vertrouw volledig op mijn vrouw en als ik te veel snelheid maak en er geen uitweg meer is laat ik mij vallen. Het is zelfs eens voorgevallen dat we 50 km per uur op een recht stuk gingen en ik mijn oriëntatie ineens kwijt was. Ik maakte een ontzettend klap, maar gelukkig heb ik er niks aan over gehouden.”

Het was geweldig om te zien hoe die twee op elkaar ingespeeld waren en hoeveel plezier zij haalde uit het gezamenlijk skien. Zo zie je maar dat je zelfs met grote beperkingen toch nog je grootste passie kan voortzetten.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in