Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Let op voor boetes bij verkeerd plakken van vignet

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Bij de ANWB zijn afgelopen winter tientallen meldingen binnengekomen van bestuurders die een boete hebben gekregen in verband met het vignet Oostenrijk. De eerste boete bedraagt € 125,- en bij niet tijdig betalen wordt dit bedrag verhoogd naar € 300,-. Deze boete wil je natuurlijk het liefst helemaal voorkomen! Ook de zomervakantiegangers die naar Oostenrijk willen of hier doorheen rijden moeten opletten voor het juist plakken van het vignet. Daarom nog eens alle details op een rijtje.

Tientallen boetes

In Oostenrijk is een vignet 2024 (fysiek of digitaal) verplicht op de snelwegen. Het gaat hierbij om alle A-wegen en een aantal S-wegen. Deze vignetten worden met camera’s boven de snelweg gecontroleerd. Er wordt gekeken of er een vignet Oostenrijk aanwezig is, daarbij is de plaatsing van een fysiek vignet cruciaal. Want de manier waarop je het vignet plakt en of er nog andere vignetten ook op de voorruit aanwezig zijn, zijn van groot belang voor de camera. Bij verkeerd gebruik kun je namelijk een boete krijgen, daarvoor waarschuwde de ANWB al in februari voor alle wintersportgangers. In de zomervakantie geldt hetzelfde principe!

Waar hoort het vignet op de voorruit?

Het vignet moet aan de binnenkant van de voorruit bevestigd worden. Dit moet gedaan worden met de officiële sticker, niet met plakband of in een houder. Het vignet Oostenrijk mag bevestigd worden in het midden boven aan op het raam, onder de achteruitkijkspiegel, of linksboven in de hoek op de voorruit. Alle andere plekken zijn fout. Op het vignet zelf wordt de juiste plaatsing ook duidelijk aangegeven.

Ook belangrijk

Oude vignetten moeten verwijderd worden van de voorruit. Er mogen maximaal twee Oostenrijkse stickers op het raam zitten. Een handige tip is ook om het aankoopbewijs en de achterkant van het vignet te bewaren. Dit is het bewijs dat je daadwerkelijk met het vignet hebt rondgereden. Let ook goed op bij ‘Sondermautstrecken’, dit zijn wegen waar je extra tol moet betalen. Dit zijn bijvoorbeeld wegen zoals de Brenner- en Tauern Autobahn.

Digitaal vignet: erg handig

Sinds een aantal jaren kun je ook een digitaal vignet aanschaffen. Zo hoef je geen sticker op je raam te plakken en heb je geen last van eventuele boetes. Dit vignet is namelijk gekoppeld aan je kenteken en deze is online geregistreerd.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in