Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

10 do’s en don’ts op de piste

We kennen ze allemaal wel: de beginners op de piste die geen idee hebben wat ze nou eigelijk aan het doen zijn. Dit is voor vele wintersporters een grote irritatie. Het is enorm belangrijk om bekend te zijn met de do’s en don’ts van de piste. Niet alleen voor de eigen veiligheid maar tevens voor die van de medemens. Bovendien is het ook gewoon handig om te weten. Om deze reden hebben wij een lijstje gemaakt van de 10 do’s en don’ts op de piste.

Don’t – Stilstaan op de piste

Je komt het iedere wintersport sowieso wel meerdere malen tegen, groepen die zich over de hele breedte van de piste verzamelen. Super handig toch? Not, het risico op botsingen en ongelukken is op deze manier een stuk hoger. Moet je toch wachten? Doe het dan veilig aan de zijkant. En dan ook niet achter een heuvel, dan zien andere skiërs je nog steeds niet staan. Zorg ervoor dat je ten alle tijden goed zichtbaar bent voor ander wintersporters.

Do – Skijas + skipas wisselen

Neem jij meerdere skijassen mee op vakantie? Zorg er dan voor dat zodra je besluit om je jas te wisselen, je je skipas ook meteen meeneemt. Je wilt natuurlijk niet helemaal naar de lift reizen, om er bij de poortjes achter te komen dat je je pas bent vergeten in je andere jas. Denk er dus aan om dit meteen te doen.

Don’t – Voordringen bij de liften

Zo verveld altijd, die ongeduldige wintersporters die tot het uiterste gaan om zo snel mogelijk in de lift te zitten. Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk de liften in, een groot verschil zullen die paar minuten niet maken. Het vervelendste is nog wel dat het ten kosten gaan van jou ski’s of board wanneer ze daar zonder schaamte overheen glijden. Niet doen dus, wacht gewoon netjes in de rij tot je aan de beurt bent.

Don’t – De rij ophouden

Ook in het lijstje van irritaties bij de lift is het ophouden van mensen door een poortje te blokkeren. Altijd vervelend als je met de hele groep perfect voor je poortjes staat, denkende dat je eindelijk een keer met z’n allen kunt zitten. En dan besluit een duo voor je toch opeens de volgende lift te pakken, waardoor iedereen uiteindelijk langer in de rij staat. Dit is extra ergerlijk als het ook nog eens druk is bij de lift.

Do – Je medeskiër helpen bij een val

Het gebeurt regelmatig dat de wintersporters om je heen wel eens ten val komen. Vooral in beginner- en kindvriendelijke gebieden komt dit vaker voor. Het lijkt vanzelfsprekend dat je in deze situaties te hulp schiet, maar dit gebeurt echt niet altijd. Skileraren zullen je bijvoorbeeld enorm dankbaar als je een gevallen kind even overeind helpt. Is het nou een ernstige val? Leer dan wat je moet doe bij een ongeluk op de piste.

Don’t – shotje links, shotje rechts

Zonder een goede sessie après-skiën met wat foute muziek in combinatie met een paar drankjes is de skivakantie natuurlijk niet compleet. Alcohol maakt onderdeel uit van de ski-lifestyle. Desondanks is het wel een absolute don’t als je nog van de piste af moet. Het is erg verleidelijk om er tijdens de lunch al een paar weg te tikken, maar het vertraagt je reactievermogen enorm. De situatie is te vergelijken met autorijden, dan zit je toch ook niet dronken achter het stuur? Met de snelheid van een auto en meerdere “weggebruikers” om je heen gelden dezelfde regels.

Do – Goede veiligheidsuitrusting

Natuurlijk is het superbelangrijk dat je er fabulous uit ziet tijdens het skiën, maar al die skigear heeft ook een functie. Veiligheid op de piste is nooit 100% te verzekeren, hoe goed je ook kan skiën of snowboarden. Je bent altijd afhankelijk van wat mensen om je heen doen. Zo word je wel eens omver geskied of ontstaat er wel eens een botsing. Zorg er dus voor dat je skigear altijd in orde is om ernstige ongelukken tijdens dit soort situaties te voorkomen. Draag gewoon je helm, houd je handschoenen aan en zorg dat je skispullen veilig zijn.

Don’t – De blinde kant negeren

Snowboarders zijn vaak op één richting gericht. Dit betekent dat ze een blinde kant hebben, ze zien achter hen dus niemand aankomen. Skiërs zijn zich hier vaak onbewust van. Probeer dus te vermijden dichtbij te skiën of in deze blinde vlek te raken. Ze kunnen je niet zien en een ongeluk dus ook niet vermijden. Let hier dus op!

Do – Je aan de verkeersregels op de piste houden

Het af en toe opfrissen van de pisteregels kan zeker geen kwaad. Skibond FIS heeft een stel regels opgesteld en dat is zeker niet zonder reden. FIS heeft de pisteregels opgesteld om het risico op ongelukken te verkleinen. Alle wintersporters zijn verplicht zich aan deze regels te houden. Mocht er iets gebeuren waarbij kan worden aangetoond dat de veroorzaker zich niet aan een van de regels heeft gehouden, kan hij/zij zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Lees hier wat deze regels zijn.

Don’t – Skiën zonder les

Ben jij een beginner? Denk dan niet “hoe moeilijk kan het nou zijn, ik zie het allemaal wel” en ga alsjeblieft op les. Of je dat nou doet in Nederland of in het vakantieland, dat maakt niet uit. Het is om de veiligheid van jezelf en die van je medemens te kunnen verzekeren. De hoeveelheid ongelukken die ontstaat doordat mensen dit niet doen is enorm. En dat terwijl het zo makkelijk te voorkomen is.

Tip: wintersporten is ook gewoon een stuk leuker als je weet wat je kunt op de piste.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in