Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zo maak je een Germknödel volgens traditioneel recept

Germknödel met vanillesaus

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De Germknödel is een traditioneel Oostenrijks gerecht waar waarschijnlijk iedereen weleens van gehoord heeft. Deze met saus bedekte, grote deegbol is gevuld met pruimenmoes en valt onder de favorieten van Nederlandse wintersporters. Het is een lokaal gerecht dat ieder jaar veel gegeten wordt. Zelf aan de slag?! Zo maak je een Germknödel volgens traditioneel recept! Met wie geniet jij binnenkort in je eigen keuken van dit heerlijke gerecht?

Deze lekkernij is thuis ook heel eenvoudig te bereiden. Met het einde van het skiseizoen dat dichterbij komt, duurt het voor velen waarschijnlijk nog wel even voordat ze weer richting de Oostenrijkse bergen trekken. Mis jij wintersport nu alweer en wil je je nog even in Oostenrijk wanen? Maak de Germknödel in eigen keuken en geniet met je medewintersporters/familie/vrienden/lekker alleen van dit heerlijke toetje.

Wat heb je nodig voor de Germknödel?

De Germknödel is een heerlijk toetje in de Oostenrijkse keuken en binnen een uurtje klaargemaakt. Het gerecht is dan ook op de menukaart van veel bergrestaurants te vinden. Het recept in dit blog bevat ingrediënten voor vier personen. Zorg ervoor dat je dit in huis hebt:

 • 250 gram bloem
 • 20 gram gist (1/2 blokje)
 • 1 eetlepel suiker
 • Geraspte schil van 1/2 citroen
 • 4 eetlepels pruimenmoes
 • 4 eetlepels boter
 • 50 gram gemalen maanzaad
 • 2 eetlepels poedersuiker

De Germknödel volgens traditioneel recept

De Germknödel is een van de gerechten die de Oostenrijkse keuken kenmerkt. Net als de Wiener Schnitzel en Kaiserschmarrn is het een grote favoriet onder Nederlandse wintersportfanaten. Zie hieronder hoe je precies te werk moet gaan om de lekkernij zelf te maken.

 1. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Brokkel vervolgens de gist hierin en voeg de suiker en een beetje lauwe melk toe. Strooi wat bloem eroverheen en zet het mengsel op een warme plaat. Doe dit tot de bloem barsten vertoont, wat ongeveer 15 minuten duurt.
 2. Klop een ei los en voeg de rest van de lauwe melk, een beetje geraspte citroenschil en een snufje zout toe. Voeg dit mengsel samen bij het gistdeeg en klop dat tot een glad geheel. Ben je hiermee klaar, dek het deeg dan af en laat dit zo’n 20 minuten rusten.
 3. Wanneer het deeg klaar is, wordt het tijd om dit in vier gelijke stukken de verdelen. Druk de stukken deeg plat, schep in het midden van ieder stuk een eetlepel pruimenmoes en vorm het deeg tot een grote bol. Het begint al ergens op te lijken. Laat deze bollen 20 minuten rijzen. Zet alvast het water op en voeg een een beetje zout toe. Wanneer de Germknödel-bollen 20 minuten hebben staan rijzen, is het tijd ze in het kokende water te leggen. Dit duurt ongeveer 12 minuten. Draai ze op de helft van de tijd voorzichtig om en check op het einde met een tandenstoker of ze gaar zijn. Is dit het geval, dan zijn de Germknödels bijna klaar.
 4. De laatste stap is het maken van de saus. Smelt de roomboter in een pan, voeg de maanzaden en de poedersuiker toe. Giet het sausje over de gegaarde deegbol en voilà!

De Oostenrijkse keuken heeft nog veel meer lekkere gerechten

Wie vaker naar Oostenrijk gaat voor de wintersport weet dat er nog veel meer lekkere gerechten in de keuken van dit land te vinden zijn. Is bijvoorbeeld Tiroler Gröstl meer jouw ding of gaat de voorkeur eerder naar een een grote pan Kaiserschmarrn? Er zijn veel meer leuke wintersportrecepten te maken!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in