Nieuwsalert per mail ontvangen

Wat kost een sneeuwkanon?

Wat kost een sneeuwkanon? Een vraag waar wij in dit artikel antwoord op gaan geven. Skigebieden investeren de laatste jaren miljoenen euro’s in sneeuwkanonnen om zodoende de pistes sneeuwzeker te maken. Allemaal maatregelen, omdat wij wintersporters een sneeuwzeker skigebied willen hebben. De nieuwe sneeuwkanonnen worden op dit moment in veel skigebieden geleverd en alvast klaar gemaakt om straks op de berg gestationeerd te worden. Vol bewondering kijk ik altijd naar de prachtige machines en vraag mij dan vaak af wat de kosten zijn van zo’n ‘ding’. Om hierachter te komen ben ik op onderzoek uitgegaan bij een skigebied.

Bij het zien van de nieuwe sneeuwkanonnen die aan zijn gekomen in de Kitzbüheler Alpen was mijn interesse direct gewekt. Heerlijk om te zien dat de skigebieden zich weer voorbereiden op de winter. Weg met de zomeractiviteiten en laat die sneeuwval maar komen. Gemist? Zie onderstaand bericht:

49 nieuwe sneeuwkanonnen komen aan in Kitzbüheler Alpen

Wat kost een sneeuwkanon nou eigenlijk? Skigebieden praten altijd in miljoenen euro’s als er geïnvesteerd wordt in kunstsneeuw voorzieningen, want op een piste staan er al snel tien achter elkaar. Maar wat kost nou één sneeuwkanon? Het antwoord op die vraag verbaasde ons enorm, want van dit bedrag kan je een prachtige auto kopen. Om een antwoord te krijgen op deze vraag zijn wij in gesprek gegaan met een vertegenwoordiger van een skigebied. Welk skigebied dit is geven wij niet vrij, omdat de leveranciers van sneeuwkanonnen de prijs niet willen vrijgeven.

Op dit moment zijn de T40 TechnoAlpin sneeuwkanonnen veel voorkomende sneeuwkanonnen in skigebieden. Deze zijn duurzaam en kunnen zelfs bij temperaturen boven het vriespunt sneeuw produceren (de overige weersomstandigheden moeten dan wel goed zijn). Het zijn compacte apparaten en vallen op door de prachtige felle kleuren. De kosten van een sneeuwkanon komen uit rond de €30.000,- per stuk. Dit zijn overigens de kosten exclusief leidingen en de palen waarop de sneeuwkanonnen staan. De kosten zijn dan ook nog een stuk hoger, omdat de desbetreffende bedrijven een aantal dagen bezig zijn met het neerzetten van de apparaten.

Bij het zien van de volgende foto besef je pas hoeveel geld er gemoeid gaat met het draaiende houden van een skigebied. Bij de Kitzbüheler Alpen werden afgelopen week tientallen sneeuwkanonnen afgeleverd. Hier kun je naast een mooie auto, een prachtig huis en een enorme boot voor aanschaffen.

Wat kost een sneeuwkanon

Foto: Kitzbüheler Alpen Facebook

Wil je zelf een sneeuwkanon in je achtertuin? Spaar dan nog maar even door, want naast de aanschafprijs van het sneeuwkanon zelf, kost ook het water- en stroomverbruik bakken met geld.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in