Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoelang heeft een skigebied nodig om alle pistes te voorzien van kunstsneeuw?

Wintersportredacteur

De laatste weken hebben wij in spanning de weersomstandigheden in de gaten gehouden. Gaat het in november nog sneeuwen in de Alpen en gaat de temperatuur eindelijk eens kelderen? Dit waren vragen die wij regelmatig langs hebben zien komen op onze tijdlijn en in de mailbox, maar die ook regelmatig in ons eigen hoofd voorbij kwamen. Gelukkig is de temperatuur op dit moment laag genoeg, waardoor de skigebieden de kraan open kunnen zetten. De sneeuwkanonnen draaien op volle toeren! Maar hoelang heeft een skigebied nodig om alle pistes te voorzien van kunstsneeuw?

Stel er komt geen neerslag de komende tijd, hoelang hebben skigebieden nodig om de pistes te voorzien van een redelijke basislaag voor het seizoen? Wij gingen in gesprek met Alois Leider, de hoofdverantwoordelijke voor de kunstsneeuwproductie van de Zillertal Arena.

 

Kunstsneeuw productie per dag

Afhankelijk van de kunstsneeuw installaties in het skigebied en het te besneeuwen terrein, kan de hoeveelheid kunstsneeuw per dag gekwantificeerd worden. Niet alle installaties in een skigebied kunnen evenveel produceren en niet elk skigebied heeft dezelfde kunstsneeuwvoorzieningen. Om die reden geeft Alois Leider een gemiddelde voor het hele skigebied aan. “Als we te maken hebben met optimale omstandigheden, dat betekent dat we zowel overdag als ’s avonds kunnen besneeuwen, dan wordt er per dag maximaal 5 cm sneeuw geproduceerd. Dan moeten de omstandigheden wel echt perfect zijn”.

Hoelang voordat een piste gereed is?

Hoeveel sneeuw heeft een piste nodig, om straks geopend te kunnen worden? We zien de sneeuwkanonnen op volle toeren draaien, maar hebben eigenlijk geen benul hoeveel sneeuw er daadwerkelijk nodig is. “De hoeveelheid kunstsneeuw die wij kunnen produceren hangt voornamelijk af van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Als we te maken hebben met optimale omstandigheden dan duurt het 6 a 7 dagen voordat de pistes waar sneeuwkanonnen staan in de Zillertal Arena voorzien zijn van kunstsneeuw. Uiteraard moet er dan zowel ’s nachts als overdag geproduceerd worden.

Afwachten hoe het loopt

Nu kunnen de sneeuwkanonnen op volle toeren draaien, maar het is afwachten hoe de komende dagen gaan verlopen. Hopelijk blijft de temperatuur laag genoeg zodat alle pistes gereed gemaakt kunnen worden. Zijn de skigebieden nog op tijd voor de seizoensopening begin december? Dit gaat spannend worden, want zoals het er nu uitziet gaat het ook weer warmer worden in de Alpen. Laten we toch positief blijven, want als je ziet hoe snel skigebieden de pistes gereed kunnen maken, dan heb je af en toe het gevoel dat ze kunnen toveren.

We houden jullie op de hoogte!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in