Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wat is Kaiserwetter?

Kaiserwetter Avoriaz Les Portes du Soleil

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Kaiserwetter, een term die je veelvuldig hoort in relatie met wintersport, maar wat is dat nou precies? Wat is de betekenis? En waar komt die term vandaan? Tijd voor opheldering! Wat het precies is en waar dit fenomeen haar naam aan te danken heeft, lees je hieronder. Kun je volgende keer op wintersport ook meepraten.

Het fenomeen ‘Kaiserwetter’ wat is dat?

Je hebt ze vast wel gezien, van die posts op Facebook of Instagram. Een zalig wintersportfotootje met iets in de trant van “Puur Kaiserwetter hier“, of “Wat genieten we vandaag van Kaiserwetter!“. En dan hele blije gezichten of een duimpje erbij. Like, maar wat is Kaiserwetter nou eigenlijk precies? De term wordt gebruikt wanneer de omstandigheden eigenlijk niet beter kunnen tijdens je wintersport. Dat wil zeggen dat er net een laag verse sneeuw is gevallen, bijvoorbeeld de nacht of dag ervoor. De zon schijnt vervolgens uitbundig, de hemel is strakblauw, er staat geen of nauwelijks wind en ook over de temperatuur valt niks te klagen. Kortom: keizerlijke weersomstandigheden!

De letterlijke betekenis van Kaiserwetter

Zoals de naam al een beetje verraadt, staat de term ‘Kaiserwetter’ voor ‘keizerlijk weer’. Geen wonder dat we dit woord gebruiken voor uitzonderlijk mooie wintersportomstandigheden. Maar wat is nu de precieze betekenis en waar komt het vandaan? Het woord komt waarschijnlijk van origine uit Oostenrijk en stamt uit de tijd van keizer Franz Josef, die van 1848 tot 1916 over het land heerste. Hij was op een zomerse dag, 18 augustus, jarig en genoot tijdens zijn verjaardag vaak van wolkenloze luchten en een stralend zonnetje. Keizerlijk weer dus. Sommigen bestrijden deze theorie en menen dat de betekenis van de term zijn oorsprong vindt bij de Duitse Kaiser Wilhelm II. Volgens dit verhaal kwam de Duitse keizer alleen naar evenementen als het stralend weer was. Weer voor de keizer krijgt dan een hele andere betekenis. Hoe dan ook, zodra we zo’n strakblauwe lucht zien, genieten we in elk geval optimaal van ‘Das Kaiserwetter!’

Solden kaiserwetter op de Tiefenbachgletsjer

Zonder sneeuw kan ook

Voor ons is het woord onlosmakelijk verbonden met wintersport, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook op een heldere dag met strakblauwe hemel en een stralende zon, zónder sneeuw, kun je zonder schaamte roepen: “Wat een heerlijk Kaiserwetter!” Al klinkt het tijdens je wintersport natuurlijk net even wat gezelliger. En misschien geniet je er tijdens de wintersport nog wel het meest van, want zo’n felblauwe lucht knalt er tegen een hagelwit bergenspel simpelweg nog meer uit. Blijft de temperatuur dan ook nog koud genoeg, dan kunnen de condities gewoon niet beter. Krijg je er ook alweer zin in?

Zo ziet dat eruit

Nu we weten wat het is en waar de betekenis zo ongeveer vandaan komt, wil je weten hoe dat er natuurlijk uitziet. In onze updates schrijven we er regelmatig over en kunnen we vaak niet uit over deze heerlijke wintersportomstandigheden: Kaiserwetter in Sölden, Kaiserwetter tijdens de Sellaronda en WEBCAMS: Kaiserwetter in de Alpen. Ook komend skiseizoen hopen we weer veelvuldig van dit soort keizerlijke condities te kunnen genieten. Maar laten we hopelijk eerst van een keizerlijke zomer genieten!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in