Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoeveel water is er nodig voor kunstsneeuw?

sneeuwkan

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De sneeuwkanonnen zijn niet meer weg te denken uit de skigebieden. Veel skigebieden hebben de afgelopen jaren dan ook in de besneeuwing geïnvesteerd. Niet zo gek, want alle skigebieden willen wintersporters witte pistes garanderen en daarvoor zijn op sommige plekken sneeuwkanonnen nodig. Maar hoeveel water is er nu eigenlijk nodig om één hectare kunstsneeuw te maken?

Sneeuw produceren met sneeuwkanonnen

De sneeuwkanonnen produceren ieder jaar weer enorm veel sneeuw. Hiervoor is een hoop water nodig, daarom zijn er in de bergen stuwmeren aangelegd. In de zomer zijn deze gevuld met water, maar in de winter worden ze langzaam leeggepompt voor de sneeuwkanonnen. De stuwmeren worden gevuld met smeltwater en met neerslag. Voor de sneeuwproductie wordt er geen water verbruikt, alleen maar gebruikt. De hoeveelheid kunstsneeuw één sneeuwkanon kan produceren is afhankelijk van het model. Volgens Techno Alpin (merk sneeuwkanonnen) bestaan er op dit moment modellen die onder ideale omstandigheden ongeveer 10 vrachtwagenladingen sneeuw per uur kunnen produceren.

Zo werkt een sneeuwkanon

Het water uit de opslagplaatsen wordt in de winter ondergronds via leidingen naar de sneeuwkanonnen gepompt. Perslucht en water worden in een lucht-waterkoeler tot de ideale temperatuur gekoeld en dit gaat daarna direct naar de watersproeiers. Het koude water wordt in nucleatoren geïnjecteerd en door uitzetting in de koude omgevingslucht ontstaan er ijskristallen waar de fijne waterdruppeltjes zich aan hechten. Onder gunstige omstandigheden ontstaat zo sneeuw.

Water

De sneeuwkanonnen gebruiken enorm veel water, zeker als ze voor een langere tijd aan staan. Afhankelijk van het model wordt er per seconde een bepaalde hoeveelheid water gebruikt. Een kubieke meter water kan gemiddeld 2,5 kubieke meter sneeuw produceren, volgens de cijfers van Techno Alpin. Voor de basis sneeuwproductie (ca. 30 cm sneeuwhoogte) is op een pistegebied van één hectare zo’n 1000 kubieke meter water nodig.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in