Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Wat is zitskiën en hoe doe je dit?

Wintersportredacteur

Zitskiën is een vorm van skiën die het ook voor mensen met een lichamelijke beperking mogelijk maakt om af te dalen van de pistes. Een zitski heeft iets weg van een soort slee. Op een speciaal frame is een kuip gemonteerd, waarin de zitskiër plaatsneemt. Middels gordels kun je daar onderweg niet uitvallen. Om je evenwicht te bewaren, gebruik je krukkenski’s. Alles over wat zitskiën is, hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt lees je in dit artikel.

Voor elke skiliefhebber is op wintersport gaan een jaarlijks hoogtepunt. Of je nu op de piste staat of in de après-ski, het is beide geweldig om te doen. Ook als je net zoals ik een lichamelijke beperking hebt, zijn er genoeg mogelijkheden voor een onvergetelijke skivakantie. Zelf doe ik al jaren aan zitskiën. Ik vertel je graag meer over deze geweldige vorm van wintersport en mijn eigen ervaringen.

Wat is een zitski?

Een zitski lijkt qua bouw een beetje op een slee, maar heeft een beugel aan de achterkant en een kuip waar je in zit. Dankzij deze kuip is je zitpositie in een zitski hoger. Om te zorgen dat je goed blijft zitten tijdens het zitskiën, zit je vast met gordels die kruislings om je schouders gaan en een band om je middel. Je voeten liggen op een steun en worden eveneens vastgemaakt. Aan de zitski is ook een liftkoord vastgemaakt. Deze kun je makkelijk losmaken voor het in- en uit de lift stappen. Het liftkoord heeft de vorm van een ring, waar een liftkabel aan kan hangen.

Verschillende soorten zitski’s

Er zijn verschillende soorten zitski’s waar je mee kunt zitskiën. Op de piste zijn vaak twee soorten zitski’s te onderscheiden: de bi-unique en de mono-ski. Beiden hebben overeenkomsten, maar ook de nodige verschillen. Een bi-unique heeft twee ski’s en ligt dichter bij de grond om mensen met balansproblemen meer steun te geven. Deze is eveneens stabieler en heeft ook een kortere draaicirkel dan zijn tegenpool. Dat maakt het skiën met de bi-unique makkelijker. Een mono-ski heeft één ski onder de kuip en lijkt het meest op het normale skiën. Daarnaast heeft een mono-ski een grotere radius, waardoor er hogere snelheden mee kunnen worden behaald. Het nadeel van de mono-ski is dat je meer moet kantelen om een bocht in te zetten. Dit komt door de grotere draaicirkel van de ski.

Geen skistokken, maar krukkenski’s

Behalve een zitski heb je voor het zitskiën ook krukkenski’s nodig. Die hebben dezelfde functie als skistokken: evenwicht en balans. Krukkenski’s hou je vast als een paar krukken die je bijvoorbeeld als hulpmiddel gebruikt bij een gebroken been. Je steekt je hand door een beugel om ze vast te houden. Krukkenski’s zijn een stuk kleiner en korter.

zitskiën

Kennismaken met zitskiën

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met zitskiën toen ik tien jaar oud was. Ik hoorde ervaringen van een goede vriend, die met een aangepaste reis van de VGW (Vereniging Gehandicapte Wintersporters) mee was geweest. Omdat mijn ouders en ik erg enthousiast werden over zijn ervaringen, besloten wij de open dag van de VGW te bezoeken. Daar begon mijn kennismaking met deze geweldige sport op hun eigen borstelbaan. Niet lang daarna besloten we ons hele gezin in te schrijven voor de kinderreis van de VGW. De bestemming van de reis leidde naar Maria Alm in Oostenrijk, waar deze reis al enkele decennia naartoe gaat. Maar voor het zover is, worden altijd eerst de ski gepast, de zitpositie in orde gemaakt en gekeken welke kussentjes er achter je rug nodig zijn om kramp en andere pijntjes te voorkomen.

Ook interessant: Oostenrijkse après-ski bar wordt de nieuwe sponsor van Nederlandse zitskiër en Paralympisch Kampioen Jeroen Kampschreur

Leren zitskiën met leidsels

Tijdens de reis delen ze je in met gelijkwaardige leeftijdsgenoten. Bij mij duurde het twee jaar om de basis te leren. Vanaf mijn derde reis behoor ik pas tot de gevorderde groep.

Ik werd sterker en begreep beter hoe je bochten moest maken en moest remmen. Daarom mocht ik die week al wennen aan leidsels. Deze zitten aan de beugel van je zitski vast en worden vastgehouden door je begeleider. Deze kon me dan opvangen als het misging. Door met leidsels te skiën, voel je beter waar je ski naartoe gaat en wat je lichaam moet doen. Met deze kennis weet je op bepaalde momenten beter hoe je moet reageren. De touwen zijn er vooral voor bedoeld om uiteindelijk zonder hulp te leren zitskiën.

Met een zitski in de stoeltjeslift
Met een zitski kun je ook gewoon met de stoeltjeslift!

Voor het eerst los zitskiën

Zelf los zitskiën heb ik de afgelopen jaren stap voor stap bereikt. Dit maakt de sport alleen maar leuker en leuker. Inmiddels bestaat de groep uit goede vrienden en kennissen, waarmee ik jaarlijks op wintersport ga. Door veel tijd op de pistes en met elkaar door te brengen, is mijn band met deze mensen steeds beter geworden. Dit zorgde ervoor dat ik in 2018 voor het eerst mijn bochten zonder hulp kon maken! De reis in 2019 werd net iets specialer dan die van de laatste twee jaar. Het zou niet alleen mijn laatste keer zijn met deze groep, maar ook het zonder hulp skiën lukte veel beter.

Eigenlijk zou ik vorige week voor het eerst meegegaan met de jongerenreis naar het Italiaanse Vigo di Fassa. Helaas kon die niet plaatsvinden vanwege het coronavirus, maar daarom ben ik extra blij met de fantastische foto’s, filmpjes en herinneringen die we afgelopen jaren hebben verzameld.

Ook interessant: skiën met een visuele beperking

Hierboven staat omschreven hoe je met een lichamelijke beperking kunt skiën. Maar ook met een visuele beperking (slechtziendheid of blindheid) kun je genieten van een wintersport. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in