Tanken Oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Tanken in Duitsland: tips en informatie

Onderweg naar de wintersport rijd je bijna altijd wel door Duitsland. Omdat het zo’n groot land is, moet bijna iedereen wel een keer tanken in Duitsland. De Duitse Autobahn vormt een uitgebreid wegennetwerk met tal van tankstations langs de route. Toch is tanken voor iedereen een beetje noodzakelijk kwaad. Het kost tijd en geld en soms werkt het net even anders dan in Nederland. Daarom hebben we in dit blog informatie en tips over tanken in Duitsland voor je verzameld.

Wist jij dat je flink kunt besparen op je brandstofkosten als je op het juiste moment of de juiste plaats tankt? Dit kan over de dag heen nogal verschillen!

Wanneer moet je tanken in Duitsland?

De prijzen van brandstof fluctueren erg, zo erg dat er soms zelfs overdag een groot verschil te merken is. Het ene moment kan de brandstof namelijk duurder zijn dan op een ander moment op de dag. Met een tank van 50 liter kun je overdag bijna vier euro besparen door het juiste moment te kiezen. Maar wat is nou precies het juiste moment? Het goedkoopste moment van de dag is tussen 18.00 uur en 19.00 uur of tussen 20.00 uur en 22.00 uur. Op dit moment bespaar je meer dan zeven cent per liter ten opzichte van het duurste moment van de dag, om 7:00 uur. Het kiezen van het juiste moment om te tanken in Duitsland is vooral voordelig voor benzineauto’s.

Besparen door niet direct aan de snelweg te tanken in Duitsland

Tanken direct aan de snelweg is over het algemeen duurder dan bij tankstations die niet aan de snelweg liggen. Veel mensen denken dat je kilometers ver om moet rijden hiervoor, maar in de praktijk valt dit al reuze mee. De meeste tankstations die niet direct aan de snelweg liggen, liggen op een paar minuten rijden. Het kost je misschien 10 minuten extra, maar het scheelt vaak wel in de portemonnee.

Brandstofprijzen in Duitsland

De prijzen van benzine en diesel variëren nogal erg in Duitsland en dan verschillen ze ook nog eens van de prijzen in Nederland. In Duitsland was de prijs van een liter diesel in september 2021 141,1 cent per liter. Normale benzine (Super E10) was nog wat duurder, die kostte namelijk 156,9 cent per liter. Op dit moment liggen de prijzen hoog, want in april 2021 betaalde je ‘slechts’ 130,9 cent per liter voor diesel en 146,6 cent per liter benzine. Tijdens de Coronacrisis lagen de prijzen daarentegen weer erg laag. In april 2020 kostte diesel je 108,2 cent per liter en benzine 117,1 cent per liter. Dit laat maar weer zien hoe erg de prijzen schommelen.

Tips om brandstof te besparen op wintersport

Wil je zo zuinig mogelijk naar je plaats van bestemming rijden? Dan hebben we een aantal tips voor het besparen op brandstof voor je.

  • Rijd alleen met een dakkoffer als het echt nodig is. Bij een snelheid van 130 km/u verbruik je twee liter meer per 100 km. Dit komt omdat door de wrijving in de luchtweerstand meer energie en dus meer brandstof nodig is.
  • Gebruik geen elektrische apparaten in de auto als je brandstof wilt besparen. Stoel- en stuurverwarming en het verwarmen van je voor- en achterruiten kunnen één liter per 100 km verbruiken.
  • Pak licht, elke 100 kg aan extra lading zorgt voor 0,3 liter extra verbruik per 10 km.
  • Laat je auto niet warmdraaien voor je vertrekt. Dit is sowieso een absolute no-go en in sommige landen zelfs verboden.
Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

[spotler formid="11091"]

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

[spotler formid="11141"]