Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Goedkoop tanken tijdens een wintersport in de Alpen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Goedkoop tanken onderweg naar je wintersport of andere vakantiebestemming lijkt steeds meer een sport te worden. Inmiddels is het dan ook duidelijk dat je direct aan de snelweg de hoofdprijs betaalt. De meesten mensen zoeken daarom een tankstation net van de snelweg af, scheelt toch al snel een leuk bedrag op een volle tank. Benieuwd in welke landen je het goedkoopst tankt als je op wintersport gaat? Wij zochten het voor je uit! Daarnaast geven we je nog een paar bonustips om te besparen op je rit naar de sneeuw.

De brandstofprijzen veranderen regelmatig en ook niet elk tankstation hanteert dezelfde prijzen, dus het is niet zo gek dat je de ene keer meer kwijt bent voor een volle tank dan de andere keer. Toch is het fijn om te weten in welke landen je onderweg naar wintersport het goedkoopst kunt tanken. De gemiddelde prijzen wisselen namelijk nogal. Wij zetten de goedkoopste landen voor je op een rijtje!

Goedkoop tanken richting je wintersport

Sommige mensen kunnen zich er niet druk om maken, terwijl het voor anderen juist een sport is om zo goedkoop mogelijk te tanken tijdens de wintersport. De prijzen voor benzine, diesel en LPG verschillen per land. De een is veel goedkoper dan Nederland, de ander juist veel duurder. Toch kan er altijd maar een het goedkoopst zijn. Hiervoor hebben we de brandstofprijzen van België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland met elkaar vergeleken. Nogmaals, de brandstofprijzen veranderen regelmatig en pomphouders bepalen hun eigen prijzen. De lijstjes hieronder geven de gemiddelde brandstofprijs van het land, bekend begin april 2024. Lokaal kunnen de prijzen dus een stuk hoger of lager zijn. We hebben gekeken naar onder andere de prijzen van de ANWB.

De goedkoopste diesel onderweg naar wintersport in de Alpen

Op het moment zijn Zwitserland en Nederland veruit het duurste land om te tanken. Ook Duitsland, Frankrijk, Italië en België komen inmiddels boven de € 1,70 per liter diesel uit. Wil je goedkoop tanken tijdens je wintersport, gooi je tank dan in Duitsland, Oostenrijk of bijvoorbeeld Luxemburg pas vol en doe dat ook nog een keer voor vertrek terug naar huis. Red je het niet tot thuis? Tank dan ook nog een keer in Duitsland, maar niet aan de snelweg natuurlijk, om te voorkomen dat je in Nederland nog moet tanken.

Dieselprijs per liter in euro’s
Oostenrijk€ 1,684
Tsjechië€ 1,502
Italië€ 1,800
Frankrijk€ 1,793
Zwitserland€ 1,986
Duitsland€ 1,715
Luxemburg€ 1,565
België€ 1,821
Nederland€ 1,910

De goedkoopste benzine onderweg naar wintersport in de Alpen

De benzineprijzen onderweg verschillen nogal. Ook voor benzine ben je in Nederland duurder uit dan in de andere wintersportlanden, en flink ook. Voor benzine geldt hetzelfde als voor diesel: tank als het lukt pas in Duitsland, Luxemburg of België en ook nog een keer voor je weer richting huis vertrekt. Zo voorkom je een paar keer tanken in Nederland. Tsjechië is ook een fijn land om te tanken!

Benzineprijs per liter in euro’s
Oostenrijk€ 1,626
Tsjechië€ 1,529
Zwitserland€ 1,854
Luxemburg€ 1,611
Frankrijk€ 1,901
Italië€ 1,883
België€ 1,750
Duitsland€ 1,851
Nederland€ 2,081

De goedkoopste LPG onderweg naar wintersport in de Alpen

Tot slot is er nog een categorie auto’s die op gas rijden, oftewel LPG. Dit kun je in alle landen onderweg naar je wintersport tanken. Let wel op, want het kan niet bij alle tankstations! Zoek daarom goed van tevoren uit waar je wel en niet kunt tanken. Dit is een handige website voor het zoeken van tankstations met LPG. In Nederland, Oostenrijk en Zwitserland is LPG het duurst. Het beste kun je opvullen in Tsjechië, Italië en België als je geld wilt besparen.

LPG-prijs per liter in euro’s
Tsjechië€ 0,645
Italië€ 0,701
Oostenrijk€ 1,133
Frankrijk€ 0,978
Duitsland€ 0,886
België€ 0,708
Zwitserland€ 1,238
Luxemburg
Nederland€ 1,058

Tips om te besparen tijdens je rit naar wintersport in de Alpen

Om je rit naar de sneeuw en het tanken richting wintersport zo goedkoop mogelijk te maken, hebben we ook nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo zie je maar weer dat je niet alleen kunt besparen op je brandstof, maar ook op andere zaken.

  • Met stip bovenaan staat natuurlijk dat je een tankstation buiten de snelweg opzoekt. In Duitsland kun je bijvoorbeeld een Autohof opzoeken, maar je kunt ook een afslag nemen en een stukje wegrijden van de snelweg. Kost je wat tijd, maar het scheelt wel (veel) in de portemonnee!
  • Gebruik een app of website om de goedkoopste tankstations onderweg te zoeken. Even googelen en je hebt binnen enkele seconde de juiste app of website voor jouw bestemming. Bijvoorbeeld deze app in Duitsland is super handig!
  • Ook Google Maps geeft tegenwoordig brandstofprijzen aan. Stippel je route uit en zoek naar de goedkoopste benzinepompen langs jouw route. De app ANWB Onderweg helpt je ook op de weg!
  • Een tip waarmee je niet bespaart op je brandstof, maar wel op je rit is om zelf snacks en drinken mee te nemen voor onderweg. Bij de wegrestaurants betaal je de hoofdprijs voor alles. Voor de hand liggend, maar niet minder belangrijk.
  • Bij de meeste wc’s onderweg moet je betalen en krijg je in ruil daarvoor een voucher voor de winkel of het restaurant. Ga dus altijd eerst naar het toilet en doe daarna je aankopen, anders blijf je met de bonnetjes zitten…
  • Houd je aan de regels en voorkom dure verkeersboetes.

››› Bespaartips voor je wintersport

snelweg bord autohof Duitsland

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in