Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Sellaronda: een skitocht die je geskied moet hebben

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Als je op wintersport gaat naar Val Gardena, Alta Badia, Arabba Marmolada of Val di Fassa – Carezza, dan heb je niet alleen toegang tot een heerlijk aaneengesloten skigebied met ruim 500 km aan pistes, maar ook tot de befaamde Sellaronda skitocht. Deze skitocht wordt door veel wintersporters bestempeld als de mooiste van de Alpen en dat is niet voor niets. 

Perfecte pistes, het indrukwekkende Sellamassief, gezellige berghutten en de Italiaanse gezelligheid. Dat zijn een aantal belangrijke punten die de Sellaronda skitocht zo bijzonder maken. En dat niet alleen, ook het uitzicht op de rest van de Dolomieten. Niet voor niets staan deze machtige bergen sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In dit artikel vertellen we je alles over de Sellaronda.

De Sellaronda skitocht

De Sellaronda skitocht verbindt de vier dalen Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Val di Fassa met elkaar. Vanuit alle vier heb je dan ook toegang tot de skironde. De Sellaronda is op twee manieren te skiën: met de klok mee (oranje) en tegen de klok in (groen). De totale route is 40 km lang, waarvan je 24 km aflegt in de skilift. Je skiet rondom het indrukwekkende Sellamassief en dat is van alle kanten even indrukwekkend om te zien. Vroeger deed je ruim een dag over de tocht, maar dankzij de vele moderne liften red je de Sellaronda ook in een halve skidag. Onderweg heb je dus ook voldoende pauze voor een warme choco en een lekkere lunch. De skitocht is goed te doen voor de gemiddelde skiër.

Hele fijne berghutten onderweg

Onderweg kom je tal van leuke berghutten tegen. Ideaal aan dit geweldige gebied is de ligging. In Zuid-Tirol profiteer je van ruim 300 dagen zon per jaar en dus is de kans groot dat je lekker op het terras kunt plaatsnemen. En die zijn er genoeg in dit gebied! Naast Italiaanse specialiteiten, zoals pasta en pizza’s geniet je hier ook van de boerse Zuid-Tiroolse gerechten. Van Knödels tot Panicia, Crafuncins, Apfelstrudel en Kaiserschmarrn! Wacht alleen nog even met dat wijntje of glaasje Aperol tot je weer terug bent in het dal waar je verblijft. Wel zo veilig ;-).

Wintersport in Val Gardena

Zoals hierboven al benoemd, kun je de Sellaronda skiën vanuit vier verschillende dalen. Zelf heb ik de tocht al eens geskied vanuit Val Gardena. Ik verbleef daar in Santa Christina, één van de drie dorpen. Rondom Val Gardena vind je zo’n 175 km aan pistes. Dankzij de Dolomiti Superski skipas én overige verbindingen, kom je al snel op ruim 500 km aan afdalingen die stuk voor stuk met elkaar verbonden zijn.

Om de sneeuw hoef je je in Val Gardena geen zorgen te maken. Het skigebied is ontzettend sneeuwzeker en als moeder natuur het toch een keer laat afweten, dan zijn er voldoende sneeuwkanonnen aanwezig. Daarnaast zijn Italianen meester in het prepareren van pistes. Uiteraard draait het hier niet alleen om skiën en snowboarden. Ook om heerlijk eten in de fijne berghutten en restaurants, een Aperolletje tussendoor drinken en de vele alternatieve winteractiviteiten. Wil je nog een leuke uitdaging? Ski dan ook ‘The Legendary 8‘.

Wintersport in Val Gardena

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in