Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

‘The Legendary 8’: de meest legendarische pistes in Val Gardena

Wintersportredacteur

Val Gardena is een prachtig skigebied in Zuid-Tirol, midden in de Dolomieten. Het maakt niet uit welke piste je skiet, het uitzicht op de bergen is keer op keer indrukwekkend. Toch is een aantal pistes wel heel bijzonder. Zij waren namelijk onderdeel van de wereldkampioenschappen alpineskiën in 1970. Met het skiën van ‘The Legendary 8’, ontdek je deze acht legendarische pistes in Val Gardena.

The Legendary 8 in Val Gardena

Val Gardena komt met iets nieuws deze winter: ‘The Legendary 8’. Oftewel 8 legendarische pistes met een gezamenlijke lengte van 36 km. Stuk voor stuk legendarische pistes uit het wedstrijdcircuit van het alpine skiën. Het begon allemaal met de wereldkampioenschappen in 1970. De hele wereld maakte toen kennis met de inmiddels befaamde Saslong. Nog altijd is dit dé piste waarop wedstrijdskiërs strijden tijdens het World Cup-seizoen. Ook op 18 en 19 december 2020 zal er weer gestreden worden. De super G en afdaling van de mannen staat dan op het programma. Maar de Saslong is niet de enige legendarische wedstrijdpiste. In totaal zijn het er acht en die kun je dus allemaal ontdekken met de Legendary 8.

Hoe werkt het?

Net zoals de Sellaronda, mag ook de Legendary 8 niet ontbreken tijdens je wintersport in Val Gardena. Niet alleen omdat je deze legendarische pistes echt geskied moet hebben, maar ook vanwege het diploma, de kleine prijs én het uitzicht onderweg! Hoe het werkt?

  • Download de ‘SummitLynx‘ app via deze link.
  • Leg de telefoon boven- en onderaan de piste op een speciaal bord. De app herkent dan automatisch het punt.
  • Geniet van de piste én het uitzicht.
  • Als je alle pistes hebt geskied, laat je de prestaties zien bij één van de drie VVV’s. Je krijgt dan een diploma en een kleine prijs.

Belangrijk: Tijdens skiseizoen 2020/2021 is de Pilat piste nog niet open. Je skiet dus niet 8, maar 7 pistes.

Deze pistes zijn onderdeel van de Legendary 8

1. Saslong

Op nummer 1 staat natuurlijk de Saslong. De afdaling waarop elk jaar de World Cup-wedstrijden plaatsvinden. Je start bij het bergstation van de Sochers-Ciampinoi en je eindigt bij Ruacia. De afdaling is 3750 meter lang en je overbrugt onderweg 850 hoogtemeters. Maximaal hellingspercentage: 56,9% (gemiddeld 24,95%).

Dolomieten skiën
© Dolomites Val Gardena

2. Cir

Op de Cir hebben de vrouwen in 1970 gestreden om de titel. Uniek aan deze afdaling is het uitzicht op de Cir-groep, een prachtige berg met puntige rotsen. Je start bij bergstation Dantercepies en je eindigt bij het dalstation van de Val/Langental stoeltjeslift. De afdaling is 2750 meter lang, je overbrugt 675 hoogtemeters en het gemiddeld hellingspercentage is 27,76%.

3. Ciampinoi Nr. 3

Ciampinoi Nr. 3 staat ook wel bekend als één van de meest technische pistes in de Dolomieten. In 1970 streden zowel de dames als de heren hier op de reuzenslalom. De piste start bij het bergstation van de Ciampinoi en eindigt bij de Frëinahang in Selva/Wolkenstein. De piste is 2380 meter lang en tijdens het skiën overbrug je 677 hoogtemeters. Het hellingspercentage is gemiddeld 26,67%.

Legendary 8 Val Gardena
© Dolomites Val Gardena

4. Bravo

De Bravo piste ligt in het Monte Pana gebied in Santa Christina. Vanwege de romantisch mooie uitzicht is dit een piste voor mensen die wel houden van een beetje romantiek tijdens het skiën. Je start bij het bergstation van de Mont Sëura stoeltjeslift en je eindigt bij het dalstation van stoeltjeslift Monte Sëura/Monte Pana. De piste is 2200 meter lang, heeft een hoogteverschil van 400 meter en een gemiddeld hellingspercentage van 24%.

5. Falk

De Falk is een heerlijk zonnige piste met een zeer steil stuk. De afdaling heeft namelijk een maximale hellingsgraad van 74% en behoort daarmee tot de drie steilste pistes van de Dolomieten. Je start bij het bergstation van de Piz Sella en je eindigt bij het dalstation van de Piz Sella/Plan de Gralba. De afdaling is 1900 meter lang en je overbrugt 495 hoogtemeters.

Legendary 8 Val Gardena skiën
© Dolomites Val Gardena, Diego Moroder Sochers

6. Gardenissima

De Gardenissima afdaling is de piste van de gelijknamige wedstrijd. Aan het eind van het skiseizoen wordt hier gestreden op de langste reuzenslalom ter wereld. De piste heeft een zonnige ligging en onderweg passeer je meerdere leuke berghutten. Je start bij het bergstation van stoeltjeslift Fermeda/Seceda en je eindigt bij het dalstation van de Col Raiser. De piste is 6000 meter lang en tijdens het skiën overbrug je 1033 hoogtemeters. De gemiddelde hellingsgraad is 19%.

7. La Longia

Uiteraard mag de langste piste van het skigebied ook niet bij de Legendary 8 van Val Gardena ontbreken. La Longia is maar liefst 10 km lang. Je start bij het bergstation van de Seceda en je eindigt helemaal in Ortisei. Tijdens het skiën overbrug je 1273 hoogtemeters. De gemiddelde hellingsgraad is 18%.

Skiën in Val Gardena
© Dolomites Val Gardena

8. Pilat (pas open tijdens skiseizoen 2020/2021)

Op de Pilat moet je helaas nog even wachten. Deze nieuwe piste gaat pas in 2022 open en neemt je straks mee van de Seiser Alm naar Ortisei. Indrukwekkend is dat je tijdens de afdaling geniet van het uitzicht op het complete Val Gardena. De piste start bij het bergstation van de St. Ulrich-Seiser Alm en eindigt bij het dalstaton van de lift. De afdaling is 3910 meter lang. Je overbrugt 623 hoogtemeters en de gemiddelde hellingsgraad is 34%.

Wintersport in Val Gardena

Een wintersport in Val Gardena betekent skiën in één van de meest traditionele skigebieden in Zuid-Tirol. De skitradities van dit Ladinische dal zijn al meer dan 100 jaar oud. Overnachten kan in de drie dorpen Ortisei, Santa Christina en Selva/Wolkenstein. In het dal vind je zo’n 175 km aan pistes en 79 liften. Tel je daar ook de overige verbindingen bij op, dan kom je al snel op meer dan 500 km aan pistes. Allemaal toegankelijk met één skipas, de DOLOMITI Superskipas. Je kunt er naast de ‘Legendary 8’ ook prachtige skitochten skiën. Uiteraard mag de Sellaronda skitocht zeker niet ontbreken. Wat mij betreft is dit één van de mooiste skitochten van de Alpen!

Uiteraard draait het in Val Gardena niet alleen om skiën. Je moet ook voldoende tijd inplannen om te genieten van de zon en het lekkere eten. In dit Zuid-Tiroolse skigebied schijnt de zon maar liefst 300 dagen per jaar. Wat betreft terrasjes is er voldoende keuze. In het skigebied vind je een aantal geweldige berghutten waar je naast Italiaanse specialiteiten ook de lekkerste gerechten uit de regio kunt bestellen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in