Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Winterbanden vanaf winter 2021/2022 verplicht in Frankrijk

Wintersportredacteur

Vanaf volgende winter zijn winterbanden ‘eindelijk’ verplicht in Frankrijk. Het wetsvoorstel ligt er al een tijdje, maar werd vorig jaar opnieuw uitgesteld. Nu is de kogel door de kerk. Vanaf de winter van 2021/2022 zijn winterbanden of sneeuwkettingen ook in bepaalde Franse berggebieden verplicht.

Uitgesteld

Eigenlijk zou de wet, voor het verplicht rijden met winterbanden in bepaalde Franse berggebieden, op 1 november 2019 ingaan. Joël Giraud, een van de parlementariërs, zet zich hier al jaren voor in. Veel bewoners van deze gebieden klagen, omdat het elke keer weer chaos is bij flinke sneeuwval. Met lange files en ongelukken tot gevolg. Nog altijd rijden té veel mensen niet op winterbanden en liggen er vaak al helemaal geen sneeuwkettingen in de achterbak. In 2016 diende men een wetsvoorstel in om winterbanden en/of sneeuwkettingen te verplichten. Het decreet hiervoor was vorig jaar eindelijk af, maar werd uiteindelijk toch uitgesteld.

Winterbanden verplicht in Frankrijk vanaf 2021/2022

Gelukkig is er eindelijk goed nieuws voor de geërgerde inwoners, het decreet voor de winterbandenplicht is officieel gepubliceerd. Wel duurt het nog even voordat deze ook echt in werking treed. De verplichting gaat pas gelden vanaf 1 november 2021. Daarnaast zijn er nog een aantal bijzonderheden. De prefecten (bestuurders) van alle 48 departementen in de bergen, moeten een lijst maken met waar de winterbandenplicht straks geldt. Daarnaast spreekt men in het decreet over winterbanden óf antislipvoorzieningen. Je mag er dus ook voor kiezen om sneeuwkettingen te dragen op de twee aangedreven autobanden. De Franse winterbandenplicht zal jaarlijks gelden van 1 november tot 31 maart.

Op deze website zal straks staan om welke wegen het gaat.

Rijd nooit zonder winterbanden en sneeuwkettingen

Hoewel winterbanden en sneeuwkettingen deze winter nog niet officieel verplicht zijn in Frankrijk, willen we je aanraden om nooit zonder op wintersport te gaan. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor rijden in winterse omstandigheden. De banden bieden meer grip én rijcomfort. Zomerbanden zijn in dit soort situaties levensgevaarlijk! Vergeet daarnaast ook geen sneeuwkettingen mee te nemen. Bij een flinke dump wil je niet onderaan een bergpas stil komen te staan, omdat je niet meer verder omhoog kunt rijden!

>>> Tol in Frankrijk, zo zit het!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in