Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Vignetvrijstellingen op Oostenrijkse snelwegen vanaf 15 december

Wintersportredacteur

De kogel is door de kerk, vanaf 15 december 2019 gelden er op een aantal wegen in Oostenrijk vignetvrijstellingen. Dat heeft de Oostenrijkse Nationale Raad gisteren bekendgemaakt.

Vignet Oostenrijk op de snelwegen

Alle motorvoertuigen die op de Oostenrijkse wegen willen rijden, moeten tol betalen. Gelukkig doe je dat niet zoals in Frankrijk met om de zoveel kilometer een tolpoortje, maar met behulp van het Vignet Oostenrijk. Voor 10 dagen kost dat vignet iets minder dan een tientje en voor een heel jaar ietsje meer dan 90 euro. Voor motoren zijn de bedragen lager en voor voertuigen boven de 3500 kg gelden er andere regels. Lees hier alles over het vignet Oostenrijk 2020.

Vignetvrijstellingen

De prijs voor een vignet is, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, niet extreem hoog. Toch is niet iedereen het er mee eens om te betalen voor het gebruik van de snelweg. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er in het verleden vignetvrijstellingen golden voor bepaalde snelwegtrajecten. Moest je op bepaalde plekken slechts een klein stukje over de snelweg, dan hoefde je geen vignet te kopen. Die uitzonderingen zijn echter in 2013 afgeschaft.

De afgelopen tijd is er druk gedebatteerd over de vignetvrijstellingen. Maandag was het merendeel van de politiek al om en sinds gisteren heeft ook de Nationale Raad akkoord gegeven.

Vanaf 15 december

Gelukkig hoeven we er niet nog jaren op te wachten, de vignetvrijstellingen gaan vanaf 15 december in. Met uitzondering van de SPÖ hebben alle fracties voor gestemd. Het gaat om de volgende 5 snelwegtrajecten en tot de genoemde afslagen:

  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr

Vignetontduikers

De vignetvrijstellingen zijn niet alleen ideaal omdat er dan dus geen vignet meer nodig is om veel wintersportoorden te bereiken, ze gaan er hopelijk ook voor zorgen dat minder wintersporters binnendoor rijden. Veel wintersporters die naar de regio Kitzbühel gingen, reden door Kufstein om het vignet te ontduiken. Dat zorgde vaak voor veel files. Een grote ergernis voor de locale bewoners.

Koop je vignet alvast online!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in