Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoe ontstaan lawines?

© Skiinformatie.nl

Lawines, ieder jaar ontstaan ze weer. De enorme massa’s sneeuw die naar beneden storten hebben al veel mensen het leven gekost. Vaak wordt er tegen de off piste skiërs gezegd dat de meeste mensen die hiermee te maken krijgen de lawine zelf veroorzaken. Maar hoe ontstaat die lawines nu eigenlijk?

Soorten lawines

Om te beginnen zijn er verschillende soorten lawines, een losse sneeuwlawine en een plaatlawine. Bij de losse sneeuwlawine komt alleen de toplaag los en brokkelen er kleine stukjes naar beneden. Bij een plaatlawine is dit echter een heel ander verhaal. Hierbij zijn de bovenste sneeuwlagen stevig met elkaar verbonden en schuift deze als één geheel naar beneden.

Het ontstaan van lawines

Een plaatlawine ontstaan vaak bij zware sneeuwval en harde wind. Hierdoor hechten de onderste laag en bovenste laag sneeuw niet goed met elkaar. Zodra de druk van de bovenste sneeuwlaag te zwaar wordt schuift er een lawineplaat in 1 keer naar beneden. Een zeer gevaarlijke natuurlijke reactie.

Lawinedreiging

De kans op een lawine ligt altijd aan de actuele omstandigheden in de skigebieden. Het is dan ook goed om voordat je buiten de pistes gaat skiën de kans op lawines te bekijken. De kans op lawines wordt beoordeeld op een schaal van 1 tot 5. Bij dreigingsniveau 1 is de kans op een lawine niet zo groot en bij 5 heel erg groot. Toch zijn zorgen bij een dreigingsniveau van 3 zeker terecht. Bij dreigingsniveau 3 is er namelijk maar een enkele skiër nodig om er een te veroorzaken. Daarnaast kunnen er ook dan al spontane lawines ontstaan.

Meer weten over lawines?

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in meer informatie over lawines? Bij Flipside zijn ze gespecialiseerd in lawines. Hier kunnen ze je precies vertellen bij welke hellingshoek een lawine ontstaat en hoe het nu precies zit met de verschillende sneeuwlagen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in