Nieuwsalert per mail ontvangen

Hoe lang is de langste kabelbaan ter wereld?

Tijdens de wintersport komen we kabelbanen tegen in alle soorten en maten. Stoeltjesliften, gondels, sleepjesliften het kan niet op. Stuk voor stuk brengen ze ons naar onze eindbestemming. Toch waren wij erg benieuwd waar we nu de langste kabelbaan ter wereld konden vinden. 

Kabelbanen

De functie van een kabelbaan is eigenlijk kinderlijk eenvoudig, namelijk het vervoeren van mensen van a naar b. Toch komt er bij de bouw van een kabelbaan heel wat kijken. Ten eerste moet er worden gekeken naar de omgeving waar de kabelbaan geplaatst wordt. Op basis hiervan kan er worden besloten wat voor kabelbaan er geschikt is. Vervolgens kan de kabelbaan worden ontworpen en tenslotte als alles goedgekeurd is kan deze worden gebouwd. Een hele klus, want bij de bouw van een kabelbaan komen behoorlijk wat technische aspecten kijken.

Langste kabelbaan ter wereld

Ondanks dat wij de kabelbanen voornamelijk van de wintersport kennen worden kabelbanen niet alleen ingezet voor wintersporters. In andere delen van de wereld wordt een kabelbaan namelijk ook ingezet als vervanging voor het openbaar vervoer. De langste kabelbaan ter wereld heeft dan ook niet als functie wintersporters te vervoeren.

In het Zuid-Amerikaanse Bolivia vinden we de langste kabelbaan ter wereld. Deze kabelbaan loopt van La Paz naar El Alto en is maar liefst 30 kilometer lang. De lengte heeft de kabelbaan voornamelijk te danken aan zijn functie namelijk personen van de ene stad naar de andere stad vervoeren. Voordat de kabelbaan er was, was er namelijk een enorm file probleem waardoor mensen stelselmatig vast stonden met bijvoorbeeld de bus. Door de kabelbaan hebben de inwoners hier geen last meer van en maken er dagelijks zo’n 160.000 mensen dankbaar gebruik van deze kabelbaan. In het filmpje hieronder is deze kabelbaan te zien.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in