Nieuwsalert per mail ontvangen

Helemaal ski-fit op vakantie?

Wat is er nou erger dan in de eerste dagen van de vakantie een blessure op te lopen of iets te breken waar je wat aan had kunnen doen. Een goede voorbereiding is een pré voor een wintersport vakantie. Net als bij andere sporten is een goede lichamelijke voorbereiding zeer belangrijk. Het kan je geld, tijd en vooral plezier schelen!

Snowwalk Skivereniging

Skivereniging Waterland-Zaanstreek organiseert als zelfstandige vereniging naast wintersportreizen ook trainingen ter voorbereiding op de wintersport. De vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging (NSKiV) en biedt allerlei trainingen aan om je lichaam ‘wintersportproof’ te maken.

Afgelopen week heb ik met twee van deze trainingen meegedaan, de snowwalk- en een binnentraining. Ik heb dit gedaan om te kijken of deze trainingen je lichaam daadwerkelijk voorbereiden op de wintersport. Bij beide trainingen is dit zeker het geval!

De binnentraining
De skifit training vindt plaats in de Koempoelan in Purmerend, elke donderdag avond van 20:00 tot 21:00. Het leuke aan deze training is dat hij geschikt is voor alle leeftijden. Je kan de training namelijk zo intensief als je wil maken.

Waar moet ik aan denken bij een skifit training?
Net als bij elke andere training begin je bij een Skifit training met een goede warming-up. Dit houdt in dat je je spieren gaat oprekken en je gewrichten los maakt. Uiteraard wordt dat gedaan aan de hand van ‘ski bewegingen’ om alvast in de stemming te komen. Vervolgens worden alle oefeningen gericht op de benen, het uithoudingsvermogen en het leren vallen. Hierbij moet je denken aan koprollen maken over de ene schouder en over de andere zodat je weet hoe je moet rollen als je valt en oefeningen met de speedladder.

De Snowwalk
De Snowwalk vindt plaats op woensdag ochtend in recreatiegebied t’ Twiske van 9:30 tot 10:30. Deze training is vooral gericht op uithoudingsvermogen en gewoon lekker in beweging blijven. Het is een stuk minder intensief als de binnentraining, maar als je het lekker vindt om de dag te beginnen met een wandeling is dit misschien wel wat voor jou. Deelname aan de Snowwalk alleen is echter niet genoeg als complete voorbereiding op de wintersportvakantie.

Snowwalk_Skizw

Waar moet ik aan denken bij een Snowwalk?
Tijdens de Snowwalk wandel je met een groep van ongeveer 10 man door de bossen van recreatie gebied t’ Twiske. Er wordt flink doorgestapt en om de zoveel tijd gevarieerd in tempo. Op verschillende plaatsen stopt de begeleider en doet hij verschillende rek en strek oefeningen. Deze oefeningen kan je geheel op eigen tempo doen en net zo zwaar maken als je zelf maar wilt.

Op dit moment zijn het vooral ouderen die op deze trainingen af komen. Deze mensen zijn vaak nog actief aan het wintersporten of doen mee aan de trainingen om gewoon lekker in beweging te blijven. Dit is natuurlijk hartstikke goed, maar wat dacht je van de mensen die een kantoorbaan hebben en dan ineens een week gaan sporten? Dit is vaak de groep mensen die er niet van bewust is dat ze daadwerkelijk een week intensief gaan sporten. Wat geeft je lichaam je dan terug na een dag of twee? Juist heel veel spierpijn en eventueel langdurige blessures.

Dusss..
Voel je je aangesproken of denk je toch, nou zij kan best wel gelijk hebben, dan is het nu nog niet te laat om te beginnen met voorbereiden. Schrijf je dus snel in voor een wintersport voorbereidingscursus bij jou in de buurt, duik je sportschool in of kijk even op de website van Skivereniging Zaanstreek-Waterland. Op deze website vind je het lesrooster en informatie over de verschillende trainingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in