Schnapps, je houdt ervan of niet, maar de glaasjes zijn inmiddels wel een vast onderdeel van je wintersport geworden. Met of zonder vrucht, een toef slagroom of koekje, de keuze is enorm. Maar hoe zijn deze drankjes eigenlijk ontstaan? Wij doken de verhalen in en vonden de geschiedenis van Schnapps.
Geschiedens van Schnapps: belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur
Schnapps zijn een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. Ver voordat de après-ski zijn intrede deed in de Oostenrijkse skigebieden, werden deze fruitdranken al gedronken. De geschiedenis van Schnapps gaat eeuwen terug: het drankje is ontstaan toen men in de 15e en 16e eeuw de techniek van het destilleren had ontdekt. Het werd vooral door de boeren geproduceerd en gedronken als vervanging van bier en wijn, dat destijds erg duur was om te brouwen of importeren.
Het eeuwenoude gebruik om na de maaltijd even een glaasje Schnapps te nuttigen (ter bevordering van de spijsvertering) zie je in sommige Oostenrijkse huishoudens nog steeds terug. De Schnapps bestonden vroeger uit eigenlijk alles wat genoeg suiker bevatte om alcohol mee te produceren. Vooral vruchten, maar ook aardappelen en knollen werden gebruikt om de drankjes mee te brouwen. Ze werden zelfs door artsen voorgeschreven als medicijn tegen maagproblemen. Maar of dit nou echt bevorderlijk is voor je maag?…
Obstler
In Oostenrijk kent de bevolking de Schnapps voornamelijk onder de term ‘Obstler’. Dit komt omdat het drankje voornamelijk uit fruit (Obst) bestaat. Het fruit dat gebruikt wordt, is vaak lokaal geteeld en de flessen waarin ze verkocht worden bevatten vaak op het etiket de term: “Qualitate aus Tirol”. Met de ingrediënten wordt veel gevarieerd en behalve fruit worden ook bloemen, kruiden en knollen gebruikt om een unieke smaak te creëren. In de après-ski worden vaak de populaire smaken peer, kers, appel en pruim verkocht. Deze drankjes bevatten gemiddeld ongeveer 40% alcohol. Voor de echte drinkers onder ons bestaat er ook een variant genaamd “Umblachter”, die 85% alcohol bevat. En dan te bedenken dat het gebruikelijk is om deze in één keer achterover te slaan, succes!
Schnapps brouwen
Het brouwen van Schnapps is een kunst op zich. Het verschil in kwaliteit van Schnapps uit de supermarkt of eentje rechtstreeks uit één van de kwaliteitsbrouwerijen is dan ook echt wel te proeven. Een Schnapps is dus veel meer dan alleen een gangmaker in de après-ski. Al weet ik uit ervaring dat hij wel prima voor dit doeleinde geschikt is ;-)! Schnapps zijn dus zeker belangrijk binnen de Oostenrijkse cultuur. Omdat de Oostenrijkers hier zelf ook trots op zijn, is in 2013 de Tiroler Schnappsroute in het leven geroepen. Verspreid door Noord- en Oost-Tirol bieden 39 brouwerijen je een kijkje achter de schermen tegen een kleine vergoeding. Aan het eind van de rondleiding kan er uiteraard ook geproefd worden, wat dit zeker een aanrader maakt! Ideetje voor na de coronagekte?
>>> TIP: maak je eigen Hazelnoot Schnapps
Deze Schnapps moet je proberen
Zoals we hierboven al schreven, heb je heel veel verschillende soorten Schnapps. Sommige bestel je met vrucht, de Hazelnoot Schnapps wordt regelmatig geserveerd met een chocowafel en je hebt zelf Schnapps met slagroom. Daarnaast heb je natuurlijk Schnapps van fruit, maar wist je dat er ook Schnapps van dennennaalden wordt gemaakt? Keuze genoeg dus. Maar waar moet je beginnen? In het artikel hieronder lees je welke 10 Schnapps je in elk geval eens moet proberen!