Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De onschatbare waarde van een goede skishow

Wintersportredacteur

Nu de kerstvakantie in volle gang is, betekent dit ook dat de skischolen volop draaien. De eerste échte drukke week voor de skischolen zit er zelfs alweer op. Naast het skiles geven, is voor skileraren het tonen van hun kunsten eenmaal per week ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Dit wordt gedaan tijdens de skishow. Een spectaculaire skishow waar het hele dorp voor uitloopt. Waar dit vroeger een vrij ‘simpele’ show was met houten ski’s en een paar trucjes op de ski, zijn dit tegenwoordig prachtige lichtoptredens met als slotstuk vaak een gigantische vuurwerkshow. Een goede skishow is van onschatbare waarde voor een wintersportdorp! Hoe een moderne skishow eruitziet en wordt georganiseerd lees je in dit artikel.

De skishow blijft je bij

Als je een wintersportdorp inrijdt zie je vrijwel meteen of er wekelijks een skishow georganiseerd wordt. Zo zijn er grote banners opgehangen waar de dag en tijdstip van de skishow gepromoot worden en ook in alle hotels, chalets en appartementen hangen posters met een vermelding ervan. De skishow is voor een dorp van grote waarde, omdat een goede skishow altijd in herinnering blijft. Bij volwassenen, maar vooral bij kinderen. Skileraren die met salto’s over een schans gaan, snowboarders die hun trucs laten zien, lichtshows waar je ‘u’ tegen zegt en een presentator die met veel bombarie alles bij elkaar praat en de spanning opbouwt.

Een samenwerking tussen VVV, skiliftmaatschappij en skischool

“Een skishow organiseren vergt veel tijd en is een flinke organisatie. Zo moeten er dingen goed afgestemd worden tussen de VVV, skiliftmaatschappij en de skischool. Bij ons in Gerlos is het een spectaculaire show van circa 45 minuten lang, die niet zonder gevaar is. Zo maken onze skileraren van Michi’s Schischule salto’s en worden er hoge snelheden behaald. De tweewekelijkse training die mijn leraren doen, zijn dan ook van groot belang”, vertelt Michael Staudacher van Michi’s Schischule.

Er komt veel bij kijken bij een skishow

Het is voor elk wintersportdorp een afweging om een wekelijkse skishow te organiseren. Zo moet er initiatief genomen worden door de lokale skischool, moeten de pistebully’s zorgen dat de piste perfect geprepareerd is en moet er een hoop geld vrijgemaakt worden om de licht- en vuurwerkshow te financieren. Ook moeten er altijd hulpverleners aanwezig zijn, mits er brand uitbreekt of een skileraar of skilerares valt en een zware blessure oploopt. Voor de toeristen in een dorp lijkt de skishow zo vanzelfsprekend, maar er komt enorm veel bij kijken.

“Mag ik opblijven mama?”

Zeker voor kinderen is de skishow een waar spektakel. Overdag zijn de kids op skiles bij hun lieve skileraar of skilerares, die al de hele dag aan het verkondigen is dat hij/zij ’s avonds te zien is bij de skishow. Met warme schoenen en een dikke jas mogen de kids dan vaak net even wat langer opblijven, om bij de skishow te kijken. Met open mond staren ze naar de piste, waar met veel lichtjes en harde muziek hun skileraar of skilerares naar beneden komt. Een show die na de wintersportvakantie nog uitgebreid verteld wordt aan opa en oma, ooms en tantes en uiteraard tijdens het kringgesprek in de klas.

Zo ziet een moderne skishow er uit

Benieuwd naar een video van een moderne skishow anno 2023? In Gerlos werd het nieuwe jaar ingeleid met deze afwisselende show, waar zo’n 4000 mensen op afkwamen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in