Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitserland schrapt Nederland van quarantainelijst: test wel verplicht

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

De quarantainelijst van Zwitserland wordt geschrapt. Dat maakte de Zwitserse regering zojuist bekend in de persconferentie. Voor de Nederlandse wintersporter is dat goed nieuws, want die is daardoor weer welkom in het land voor een vakantie. Wel moeten inreizenden verplicht testen voor én na aankomst.

Afgelopen weekend zette Zwitserland veel landen, waaronder Nederland en België op de quarantainelijst van de BAG gezet. Dat houdt in dat personen die uit die landen reizen, na aankomst in Zwitserland tien dagen in quarantaine moeten. Een vakantie in Zwitserland was voor Nederlanders en Belgen dan ook niet normaal mogelijk. Ook golden en vluchtverboden uit bepaalde landen. Op die manier wilde Zwitserland de Omikronvariant buiten de deur houden. Nu blijkt dat de variant ook in Zwitserland is, wordt de quarantainelijst vanaf zaterdag 4 december leeggehaald en zijn vluchten uit alle landen weer welkom. Daarmee is een wintersport in Zwitserland weer mogelijk.

Strengere maatregelen in Zwitserland

In de strijd tegen het coronavirus heeft de Bundesrat vandaag strengere coronamaatregelen aangekondigd. Dat betekent dat vanaf aanstaande maandag de volgende maatregelen gelden:

  • Het coronabewijs is verplicht op meer plekken. Die geldt nu ook voor alle openbare evenementen en voor alle sportieve en culturele activiteiten van amateurs binnen. De huidige uitzondering voor groepen onder 30 personen wordt opgeheven. Voor evenementen buiten is een coronabewijs nodig vanaf 300 personen.
  • De mondkapjesplicht wordt uitgebreid. Die geldt overal binnen waar een coronabewijs nodig is, behalve bij privé bijeenkomsten. Waar het dragen van een mondkapje niet mogelijk is, gelden andere maatregelen. In restaurants moet men bijvoorbeeld een verplichte zitplek hebben en bij cultuur- en sportactiviteiten geldt een registratieplicht.
  • Organisatoren van events kunnen kiezen voor 2G, dan zijn mondkapjes niet meer verplicht.
  • Dringend thuiswerkadvies en op de werkvloer moeten mensen binnen een mondkapje dragen als er meerdere personen in dezelfde ruimte zijn.
  • De geldigheidsduur van testresultaten wordt verkort. De testresultaten van antigeensneltesten zijn in plaats van 48 uur nog maar 24 uur geldig.
  • Geen quarantainelijst meer vanaf 4 december, maar wel verplicht testen (daarover hieronder meer)

Wel welkom, maar verplicht testen

Om de verspreiding van de Omikronvariant te voorkomen, is volgens de Zwitserse regering een strenger testregime nodig. Dat betekent dat iedereen die het land inreist, verplicht een negatieve PCR-test dient te overhandigen. En voor wie het land binnen is gekomen, is een tweede test tussen de vierde en zevende dag dat je in het land bent nodig. Deze testverplichting geldt voor iedereen vanaf 16 jaar, dus ook voor gevaccineerde en genezen personen. Bekijk hier alle inreisregels in het Duits.

Kortom: een wintersport in het land is vanaf morgen wel weer mogelijk, maar je moet dus wel testen. De kosten voor het testen moet iedereen zelf betalen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in