Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zit het kunnen skien en snowboarden tussen de oren?

Wintersportredacteur

Iedereen wil tijdens zijn vakantie optimaal genieten van de heerlijke sneeuw en de prachtige natuur. Toch voelen sommige mensen zich niet helemaal lekker op de berg. Sommige mensen vinden het naar boven gaan met een skilift al reuze spannend, laat staan het afdalen van een blauwe, rode of zwarte piste. Iedere wintersport heeft wel is het onzekere gevoel dat het niet altijd goed af zal lopen. Je ziet dan ook vaak dat mensen de kroeg of een leuke skihut als vluchtroute zien om even bij te komen en nieuwe energie bij te tanken.

Je kan pas echt genieten van je vakantie als je veel vertrouwen hebt in jezelf. Je kan dus theoretisch genieten van je vakantie op elke plek, elke plaats en onder elke omstandigheid. Wat dit genieten vaak doet verstoren is de angst om te vallen, hoogte/diepte frees en faalangst. Als één van deze emoties om de hoek komt kijken merk je meteen dat helder denken niet altijd meer lukt. Hierdoor neemt het leervermogen en de skivaardigheden af. Om deze emoties te overwinnen gaat de skiër technieken aanleren die niet juist zijn, wat zorgt voor blessures tijdens het skiën.

Om dit te voorkomen is het van belang de nadelige invloed van spanningsklachten te minimaliseren. Dat kan met de professionele hulp van Scansense door eerst de cognitieve vaardigheden te verbeteren. Zoals de lasten voor de baten uitgaan, zo is stressmanagement (spannings- en angstreductie) de basis voor het goed kunnen óf leren skiën. Voor een belangrijk deel speelt skiën zich dus tussen de oren af.
Het leren skiën begint vaak bij het aanleren van skivaardigheden. De skileraar die voor de groep staat legt iets uit, doet het voor en jij als leerling moet het dan nadoen. Je kan nog zo goed luisteren en nog zo goed je best doen, maar als je veel stress in je hebt zul je merken dat het leerproces heel langzaam gaat.

Scansense past de betekenisgerichte en toepassingsgerichte leermethoden toe, met name bij mentale blokkades door toedoen van stress. Deze aanpak verhoogt ook het rendement van traditionele skiles. Het begrijpend leren is, net als bij begrijpend lezen, een belangrijke schakel tussen theorie en praktijk. Dit kwartje kan des te eerder vallen door kennisoverdracht (kennis is macht) en oefening op het droge. Door bewuster te worden van de aanwezige (on)mogelijkheden zal het zelfvertrouwen zeker toenemen. De wintersporter wint op die manier aan kracht om zichzelf de baas te zijn, en daardoor ook zijn ski’s. Dat scheelt een hoop stress, voorkomt onnodig oponthoud (in de skihut) en maakt skiën zo veel leuker.

In een veilige setting en met alle aandacht voor het individu biedt Scansense een uniek trainingsconcept onder de naam Skiskills: speciaal voor wintersporters die zich vertrouwder willen voelen op hun ski’s. Om goed op het actuele vaardigheidsniveau aan te kunnen sluiten start elk leertraject met een intake. In een maatwerktraining van 5 of 10 lessen komen de belangrijkste vaardigheidsaspecten aan de orde:

– Cognitieve vaardigheden: effectief omgaan met gevoel van onzekerheid/onveiligheid,zoals valangst, hoogte/diepte-vrees of faalangst (inadequaat stressmanagement).

– Ski-vaardigheden: effectief toepassen van de voor de hand zijnde zoals balans (houding), techniek (beweging), uitrusting (keuze) en pisteconditie.

De deelnemer ontvangt leermiddelen (handouts en opdrachtbladen) ter versterking van het leerproces. In het leslokaal wordt gebruik gemaakt van praktijkgerichte oefenmaterialen, zoals een ski-simulator. De trainingsopzet is flexibel: voor alle niveaus, eventueel zonder cognitie, op aanvraag in de sneeuw.

Skiën zit dus tussen de oren! Heb je faalangst, hoogte/diepte vrees of valangst? Je zal dan merken dat het aanleren van skiën een stuk lastiger is. Wil je hier meer informatie over? Ga dan naar Skiskills

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in