Ja, dat lees je goed. Cees, de Nederlandse plantenfluisteraar, is een van de vele mensen die goede dingen doet in de Franse Alpen. Allemaal met het oog op nog lekker lang van de bergen te kunnen genieten, en vooral met oog op het milieu. Duurzaamheid lijkt hét woord van de afgelopen jaren en daar draagt onder andere de plant whisperer op bijzondere wijze aan bij.
Cees is overigens niet de enige die zich hard maakt voor onze omgeving. Zo zijn er in de Franse Alpen diverse voorbeelden van initiatieven die de wereld net weer even wat mooier maken en de wintersport groener. Interessante acties die behoorlijk wat impact hebben!
Plantenfluisteraar in Avoriaz
Het Franse dorpje Avoriaz is een skidorp dat zo’n zestig jaar geleden uit de grond is gestampt voor de wintersport. Maar daarbij is altijd rekening gehouden met het milieu, wat onder andere benadrukt wordt door het autovrije karakter van het dorp. Cees is Nederlands maar woont al jaren in het dorp en is tuinman. Tuinman ja, want hij onderhoudt ruim honderd planten in zijn tropische zwembad ‘Aquariaz’. Midden in een skigebied klinkt dat raar, maar hier biedt hij plaats aan bijzondere planten en zorgt hij voor rust en biodiversiteit te midden van een skigebied. Best cool, toch?
Lees ook: Les Gets/Châtel: door deze 7 dingen werd onze trip nog beter
Ecofriendly liftprojecten
Dat ze in de Franse Alpen lekker groen bezig zijn, blijkt ook uit de plannen voor verduurzaming in Les 2 Alpes. Het dorp streeft er bijvoorbeeld naar compleet autovrij te worden. Niet alleen voordeliger in het kader van vergroening, ook gewoon een stuk gezelliger. In Morzine bestaat de organisatie Montagne Verte, die bijvoorbeeld korting regelt op je skipas of accommodatie als je aantoont dat je met de trein bent gekomen. Ook het nieuwe liftproject tussen de plaatjes Orelle en Val Thorens is geheel ecofriendly. De gondel die Orelle en Val Thorens met elkaar verbindt is niet alleen op een duurzame manier gebouwd, ook haalt het veel verkeer van de weg, wat voor verminderde uitstoot zorgt. Een andere relatief ‘groene’ nieuwe lift is de L’Eau d’Olle Express. Via deze lift bereik je in slechts acht minuten skiresort Oz-en-Oisans vanuit Allemond. Een ritje dat met de auto anders zeker 25 minuten zou duren. Lekker bezig, daar in Frankrijk!
Terug naar toen: houten ski’s
Niet alleen is het werk dat Guillaume doet milieubewust, het is stiekem eigenlijk gewoon heel vet. Zou jij geen houten ski’s willen hebben? Al drie generaties lang maakt zijn familie in Morzine ski’s compleet van hout. Je kunt ze volledig op maat en geheel naar eigen wens laten maken. Het hout dat gebruikt wordt, is afkomstig van de es, een boom die ruimschoots in de omgeving van Morzine groeit. Hoe tof zijn de ski’s van Bout de Bois? Ze zijn ook nog eens groen!
Oude wintersportkleding krijgt mooie bestemming
Wij begrijpen het: je wilt regelmatig in een nieuwe outfit op de piste verschijnen. Je wilt tenslotte wel een beetje meegaan met de nieuwste skitrends. De Franse Aurélie doet iets moois met oude wintersportkleding. Met haar organisatie White & Green in Avoriaz zamelt ze oude ski-jassen, -broeken en andere warme wintersportspullen in en ze zorgt ze voor een mooie nieuwe bestemming, bijvoorbeeld vluchtelingenorganisaties.
Steeds meer alternatieve wintersporten
Natuurlijk kom je naar de bergen om lekker te skiën of te snowboarden, maar ook steeds meer alternatieve wintersporten zijn in trek. Juist door je skidagen af te wisselen met andere activiteiten zoals fatbiken, toerskiën, sneeuwschoenwandelen of bijvoorbeeld yoga, verminder je de ecologische voetafdruk. Ook wij hebben het geprobeerd, en hebben onlangs een yogales gevolgd op een bijzondere plek in Les Gets. Niet alleen boost het je immuunsysteem, energielevel en focus, ook word je er flexibeler van. Sta je daarna weer soepeler op de ski’s ;-).
Duurzaamheid is key
Niet alleen in de Franse Alpen wordt duurzaamheid een steeds belangrijker begrip. Zo liet afgelopen zomer ook Tirol al zien zich volop in te zetten voor een groene vakantie in de bergen. Dat doen ze in de Oostenrijkse regio door bijvoorbeeld het aantal toeristenbedden te verminderen. Op de Hintertuxer Gletscher in Oostenrijk werd een tijdje terug getest of ze CO2-neutrale pistenbully’s kunnen gaan inzetten. Daarnaast bestaan er verschillende plaatsjes in de Alpen die nu al autovrij zijn, en wellicht worden dat er meer in de toekomst. Op de Pitztaler Gletscher zijn ze druk in de weer met zonne-energie dankzij een enorm zonnepanelenpark van 6000 m². En met de trein op wintersport gaan wordt steeds makkelijker. Zoals met de Nightjet die je snel, comfortabel en duurzamer naar Tirol brengt, of de Thalys, waarmee je binnen enkele uren in Frankrijk arriveert. Mooie ontwikkelingen, toch?