Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Zonnepanelen op Pitztaler Gletscher leveren veel energie op

Wintersportredacteur

Duurzaam ondernemen is waar bij veel bedrijven en skigebieden tegenwoordig de focus op ligt. In het Pitztal is men daar al jaren goed mee bezig. Je vindt hier op de Pitztaler Gletscher namelijk de hoogstgelegen fotovoltaïsche centrale van Europa: een gigantisch zonnepanelenpark van 6000 m2 groot. Al die zonnepanelen leveren samen heel veel energie op en daarmee laat het gletsjerskigebied de liften draaien.

Zonnepanelen op de Pitztaler Gletscher

Klimaatverandering legt een zware druk op de toekomst van de gletsjers en skigebieden. Om ook in de toekomst van een wintersport te kunnen genieten, doet men er alles aan om te verduurzamen. Van elektrische pistenbully’s en pistenbully’s op waterstof tot acties om de CO2-uitstoot te compenseren en ga zo maar door. Maar ook zelfstroom is in opmars. Al sinds 2011 was er het plan om een grote fotovoltaïsche centrale te installeren op de Pitztaler Gletscher. Dat plan werd uiteindelijk een paar jaar later in werking gezet en op 15 oktober 2015 in gebruik genomen. Sinds die tijd haalt de gletsjer veel energie uit de zon.

14% meer elektriciteit op hoogte

Het zonnepanelenpark ligt op zo’n 2900 meter hoogte op de gletsjer en is goed voor zo’n 1.450.000 kWh aan energie per jaar. Dankzij deze hoge ligging produceert het systeem 14 % meer elektriciteit, dan wanneer het in het dal zou liggen. De energie wordt niet aan het net geleverd, omdat de liften er op draaien. De stoom wordt namelijk overdag opgewekt en dat is precies wanneer ook de liften draaien.

Meer duurzame projecten

Naast de zonnepanelen op de Pitztaler Gletscher heeft het Pitztal nog meer duurzame projecten en maatregelen. In 2007 is het gebied een duurzame richting ingeslagen met onder andere de bouw van de Sunna-Alm bij de Rifflsee. Een passiefhuis dat energiebronnen als aardwarmte en zonne-energie gebruikt. Bijzonder aan de berghut is de ontmoeting tussen oud en nieuw. De traditionele Tiroolse bouw met hout, maar dan in een modern jasje gestoken en met een verbruik dat past bij de toekomst.

Verder streeft het Pitztal onder andere naar duurzaam sneeuw beheer, een duurzamere optie voor de busdienst, speciale bedrijfsbussen voor de medewerkers zodat niet iedereen met eigen auto hoeft te komen en een voornamelijk gebruik van regionale producten.

Lees ook: Schladming-Dachstein zet goede stap richting duurzaamheid

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in