Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Tirol zet in op duurzaam toerisme met maximaal aantal hotelbedden

Elke dag het laatste wintersportnieuws

COVID-19 heeft de hele wereld op z’n kop gezet. Alles wat eerst nog zo gewoon en vanzelfsprekend was, is nu 180 graden anders. Maar zoals elke crisis haar minpunten heeft, biedt het ook mogelijkheden om bepaalde dingen nog eens extra onder de loep te nemen. Dat is precies wat Tirol heeft gedaan. Gisteren heeft de deelstaat haar aangepaste strategie voor het toerisme gepresenteerd.

Tirol gaat zich in de toekomst inzetten voor een duurzaam toerisme. “Kwaliteit moet boven kwantiteit komen te staan”, aldus gouverneur Günther Platter. Er moet onder meer een bovengrens komen met een maximum van 330.000 bedden voor gasten.

Uitdaging

Toerisme is voor Oostenrijk ontzettend belangrijk. Sterker nog, het land draait voor een groot deel op inkomsten uit het toerisme. De afgelopen coronamaanden zijn voor het land een ontzettende uitdaging geweest. Niet alleen voor Tirol, maar ook voor de andere deelstaten. Het is dan ook van groot belang dat alles weer op gang komt. Gelukkig blijkt dat ook zo te zijn. Steeds meer versoepelingen zijn mogelijk, toeristen zijn weer welkom, voor veel landen gelden geen strenge inreisregels meer en ook andersom staan zij weer vakanties naar Oostenrijk toe. Ook voor ons is een vakantie naar Oostenrijk sinds vandaag weer mogelijk.

Nieuwe strategie voor Tirol

Wat voor Oostenrijk geldt voor toerisme, geldt met name voor Tirol. Toerisme is ontzettend belangrijk voor de deelstaat. Een vakantie in Tirol is al jaren populair, wat onder andere te zien is aan de jaarlijkse groei in het aantal overnachtingen. Tot het coronavirus op de deur kwam kloppen dan. Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, lijkt er eindelijk een einde te komen aan het coronatijdperk. Om een goede start te maken na de pandemie en alle internationale negativiteit rondom Ischgl, heeft Tirol gekozen voor een aangepaste strategie voor het toerisme. Dat is de ‘Tiroolse Weg’.

Liever klein, dan groot

In de strategie staat kwaliteit boven de kwaliteit. Liever klein en goed, dan massa is kassa. Günther Platter laat via een persbericht weten: “In de toekomst willen we de gezonde ontwikkeling van ons toerisme niet alleen afmeten alle economische kengetallen, maar ook aan sociale-, ecologische- en tevredenheidskengetallen.” In de nieuwe ‘Tiroolse weg’ staat een limiet van 330.000 gastenbedden om drukte in de regio te voorkomen en de toeristen beter te verdelen over de bestaande accommodaties.

De bouw van nieuwe toeristische accommodaties met meer dan 300 gastenbedden is vanaf nu verboden. Vooral kleine familiebedrijven krijgen nu de voorkeur. “Juist deze bedrijven staan voor duurzaamheid en kwaliteit”, aldus Platter.

Klimaatneutrale skigebieden

Tirol wil een modelregio zijn op het gebied van duurzaam toerisme in de Alpen op economisch, ecologisch en sociaal vlak. Daarom moeten alle skigebieden tegen 2035 klimaatneutraal zijn. Liever dat dan feesttoerisme, is het motto. Ook toeristische bedrijven worden gestimuleerd om duurzaam te gaan ondernemen. Hiervoor heeft Tirol de subsidies verhoogd.

Voor- en tegenstanders

Niet iedereen is het eens met de nieuwe strategie. Verschillende politieke partijen hebben inmiddels hun mening gegeven aan ORF.at. Dominik Oberhofer (NEOS) is teleurgesteld in de strategie en vindt het maximaal aantal bedden in accomodaties belachelijk. Dat soort accommodaties zouden er volgens hem toch al niet meer komen. Georg Kaltschmid (Die Grünen) is juist positief en vooral over de klimaatdoelstellingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in