Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Winter 2023/2024: weerexperts voorspellen warme en natte winter

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Nu september is aangebroken, komt de winter steeds dichterbij. Hoewel het weer nog helemaal in zomerstemming is blijven hangen, kijken we toch alvast vooruit naar de lange termijn voorspelling voor de winter 2023/2024. Het Duitse platform wetter.net analyseert jaarlijks in aanloop naar de winter de weermodellen van de Amerikaanse en Europese weerdiensten. Wat er dit jaar wordt voorspeld voor de winter 2023/2024? In tegenstelling tot afgelopen jaar, zijn de diensten het met elkaar eens: waarschijnlijk wordt het een milde, natte winter in grote delen van Europa.

Voorspellingen van weerexperts

De voorspellingen van de weerdiensten zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en maken gebruik van ontzettend veel data. Die data wordt uiteindelijk grondig geanalyseerd en op basis daarvan kunnen uiteindelijk kaarten getoond worden met weervoorspellingen voor de langere termijn. Die kaarten van de weermodellen komen niet altijd met elkaar overeen en kunnen ook sterk uiteen lopen. Op dit moment laten beide modellen echter hetzelfde beeld zijn. Is dat dan iets waar we ons blind op vast moeten pinnen? Nee, dat natuurlijk niet. We weten immers dat een voorspelling van vandaag anders kan zijn dan die van morgen. Bovendien is het al heel lastig om het weer op korte termijn met zekerheid te voorspellen, dus laat staan op de langere termijn. Maar het is wel erg interessant om in de gaten te houden en dat doen we dan ook.

Weervoorspelling winter 2023-2034
Zou er weer zoveel sneeuw vallen als in januari 2019?

Voorspelling NOAA voor winter 2023/2024

De weersvoorspelling van de Amerikaanse weerdienst NOAA laat een stijging van 2 graden zien voor de maanden december, januari en februari. Dat is een stijging is ten opzichte van het langjarig temperatuurgemiddelde van de afgelopen jaren. De Amerikanen voorspellen dus een overwegend milde winter qua temperatuur. Kijkend naar de neerslagkaart is te zien dat het volgens deze voorspelling een natte winter wordt in 2023/2024. In Europa wordt er zo’n 0,2 tot 0,5 millimeter meer regen per dag verwacht dan het neerslaggemiddelde van de afgelopen jaren. Dit geldt voor de maanden december, januari en februari 2023/2024.

Wat voorspelt de Europese weerdienst?

Dit jaar zijn de twee weerdiensten het meer met elkaar eens. Waar de voorspellingen afgelopen jaar erg uiteen liepen is bij beide modellen dit jaar een stijging in temperatuur te zien. Ook de weerkaart van de Europese weerdienst ECMWF laat een milde winter zien. Dit model laat geen stijging van 2 graden zien, maar een stijging tussen de 0,5 en 1 graden in Europa. Qua neerslag laat ook dit weermodel een kleine stijging in neerslag zien ten opzichte van het langjarige gemiddelde. Hier zijn de aantallen ongeveer gelijk met het Amerikaanse model. In de meeste gebieden in Europa gaat het om een stijging tussen de 0 en 0,5 millimeter.

Veel sneeuw deze winter?

De weerkaarten laten zien dat de temperatuur komende winter in heel Europa iets hoger ligt dan gemiddeld, maar dat het natter wordt dan normaal is niet overal het geval. Als we naar de Alpenregio kijken, dan lijkt er volgens het Amerikaanse model niet meer neerslag dan gemiddeld te vallen. Dat zou dan betekenen dat er een ‘normale’ hoeveelheid sneeuw valt en dat die sneeuw wat hoger in de bergen valt. Er zijn echter delen van de Alpen waar het wel wat meer dan normaal kan sneeuwen of regenen. En in het Europese model lijkt de Alpenregio juist wel wat meer neerslag te ontvangen dan gemiddeld. Bekijk de video eens en je ziet wat we bedoelen.

Voorspellingen van andere experts

Het wintersportplatform OnTheSnow heeft ook verschillende weeronderzoeken bekeken en een samenvatting geschreven van de weersvoorspelling voor de winter 2023/2024 in Europa. Het belangrijkste dat tot nu toe voorspeld wordt, is dat het weerbeeld waarschijnlijk zal veranderen van La Niña naar El Niño in de komende maanden. Wat dit betekent? Tijdens dit veranderde weerpatroon verliezen beide drukcentra (boven de Azoren en boven IJsland) aan kracht, wat hoogstwaarschijnlijk een nattere winter in Europa voorspelt. Deze voorspelling komt overeen met wat de weermodellen van NOAA en ECMWF laten zien.

Afwachten

Wij weten ondertussen dat het enige is wat we kunnen doen, is afwachten. We veranderen niets aan het weer en ook met iets minder sneeuw kun je een prachtige wintersport hebben. Al hopen we natuurlijk niet op een december zoals afgelopen winter, waar we veel water hebben gezien. Kom maar op met die sneeuw!

Regen
In januari 2018 heeft het in delen van Oostenrijk flink geregend tot op grote hoogte. Daar hopen we nu natuurlijk niet op.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in