Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lange termijn weersvoorspelling winter 2023/2024: dit kun je verwachten

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Augustus is begonnen en daarmee komt de winter steeds meer in zicht! Kunnen we al voorzichtig vooruitkijken naar de weersvoorspelling voor de komende winter 2023/2024? Enkele experts bekijken nu al de weermodellen voor een nieuwe lange termijn weerprognose. Dit is wat we je tot nu toe kunnen vertellen.

Weersvoorspelling winter 2023/2024

De eerste weersvoorspellingen voor de winter 2023/2024 komen online! Klimatologen en experts buigen zich over de eerste lange termijn weermodellen, waardoor we voorzichtig een inschatting kunnen maken van het verloop van komende winter. Gaat er veel sneeuw vallen? Of kunnen we rekening houden met een gemiddelde winter? Bind je nog niet te veel vast aan deze voorspellingen, want er kan immers nog veel veranderen! Natuurlijk kan het altijd anders gaan dan de trends voorspellen. Neem deze voorspellingen dus met een korreltje zout, het is een grove inschatting die op elk moment kan veranderen.

Voorspelling van OnTheSnow

Het wintersportplatform OnTheSnow heeft verschillende weeronderzoeken bekeken en een samenvatting geschreven van de weersvoorspelling voor de winter 2023/2024 in Europa. Het belangrijkste dat tot nu toe voorspeld wordt, is dat het weerbeeld waarschijnlijk zal veranderen van La Niña naar El Niño in de komende maanden. Elke 2-7 jaar wisselt het weerpatroon; de afgelopen drie jaar hadden we La Niña. Volgens onder andere het Australia’s Bureau of Meteorology komt er nu een El Niño winter aan. Wat dit betekent? Tijdens dit veranderde weerpatroon verliezen beide drukcentra (boven de Azoren en boven IJsland) aan kracht, wat hoogstwaarschijnlijk een nattere winter in Europa voorspelt. Met lage temperaturen kan dit resulteren in meer sneeuwval. Tijdens de El Niño winter in 2018/2019 viel er veel sneeuw en werden zelfs sneeuwrecords verbroken.

El Niño winter

Het is echter niet altijd zo dat El Niño betekent dat er veel sneeuw valt. Dit weerpatroon heeft vooral invloed op het weer in Australië en Amerika; in Europa is er slechts een gedempte invloed. Zo viel er bijvoorbeeld in het skiseizoen van 2010/2011 en in 1997/1998 maar weinig sneeuw, terwijl het weerpatroon op dat moment wel El Niño was. Dit betekent dat je je nog niet moet verheugen op een sneeuwrijke winter, vooral voor de Alpen zegt deze voorspelling nog niet veel. Het muntje kan nog alle kanten op vallen!

Sneeuwval winter 2023/2024 weersvoorspelling

Weeroverzicht: zo was de winter 2022/2023

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in