Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: nazomer over, kans op verse sneeuw in de bergen

Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Op dit moment kun je nog met een t-shirtje naar buiten. Niet alleen hier, maar ook in de Alpen. Geniet er nog even van, want daar komt verandering in. Komt de weeromslag dan eindelijk en worden de toppen van de bergen weer wit? Volgens de huidige voorspellingen lijkt dat wel zo! Tot het weekend is het nog bijzonder warm in de Alpen. Daarna zorgt een wisseling van windstromen voor een koufront met kans op sneeuw.

Van nazomer naar herfstachtig in de Alpen

De weerkaarten laten een dip in temperatuur en zelfs enkele centimeters sneeuw zien in de Alpen. Vanaf vrijdagavond trekt er een gebied over onder andere Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië dat wel eens voor een vers suikerlaagje op de toppen van de bergen kan zorgen. Vanaf zaterdag is het over met het warme oktoberweer. Een koufront is de oorzaak van deze weeromslag. Door deze wisseling van windstromen daalt de temperatuur flink en wordt er zelfs vorst verwacht in de nachten aankomend weekend.

Op zaterdag daalt de sneeuwgrens naar rond de 2000 meter in de Alpenlanden. Er kan zo’n 10 centimeter sneeuw vallen op de hoge toppen in onder andere Sölden, op de Kitzsteinhorn, in Saas-Fee, Tignes, Zermatt, Les Trois Vallées en op de Stubaier Gletscher.

››› In Sölden is deze sneeuw hard nodig voor de World Cup op 28 en 28 oktober!

Tot 60 cm sneeuw in Noorwegen

Eerder sneeuwt het al in Noorwegen! De wintersportwebsite Fri Flyt uit Noorwegen meldt dat er vandaag tot wel 60 centimeter sneeuw kan vallen in de bergen in Zuid-Noorwegen. Het Noorse Meteorologische Instituut geeft zelfs een waarschuwing voor gevaar voor sneeuw in de bergen. Er wordt zeer aangeraden om te wisselen naar winterbanden in deze regio’s. Het gaat in Zuid-Noorwegen in eerste instantie regenen, maar de neerslag verandert in de loop van de dag in sneeuw. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 800-1000 meter. Een paar dagen geleden sneeuwde het al in Hemsedal in Noorwegen, dit was dus pas het begin van deze koude periode in Noorwegen aldus de huidige voorspellingen.

Sneeuwval tot nu toe

Het is niet de eerste keer dat er sneeuw valt. In augustus en september is er al een paar keer een suikerlaagje op hoogte gevallen. Dit was echter nog geen sneeuw van betekenis voor komend winterseizoen. De centimeters die de afgelopen maanden vielen, zijn bij het stijgen van de temperaturen meteen weer gesmolten. Toch is het altijd weer genieten om de bergen voor het eerst wit te zien. Op naar de herfst en winter met hopelijk nog veel meer sneeuw!

› Eind september: Witte toppen: voorspelde sneeuw valt in de Alpen
› Ook eind september: Eerste sneeuwval in het Finse skigebied Levi
› Eind augustus: Video: zo winters is het nu op de Kitzsteinhorn
› Ook eind augustus: Live-update: winterse beelden uit Ischgl in augustus
› Ook eind augustus: Augustus eindigt in de Alpen met flink veel verse sneeuw
› Begin augustus: Sneeuw in de Alpen: sneeuwkettingenplicht op de Silvretta Hochalpenstraße

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in