Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zo wordt de winter van 2023/2024 volgens de 100-jarige kalender

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Hoe wordt de winter van 2023/2024? Wanneer gaat het sneeuwen en hoeveel? Kunnen we een witte Kerst verwachten of is het net als afgelopen jaar vrij groen? Het Duitse platform Merkur deelt een nieuwe weersvoorspelling aan de hand van de 100-jarige kalender (ook wel de boerenkalender). Dit is een eeuwenoude voorspelling gebaseerd op het feit dat het weer zich elke paar jaar herhaalt.

100-jarige kalender

De oorsprong van de 100-jarige kalender ligt in de 17e eeuw. Mauritius Knauer heeft deze kalender gecreëerd voor het bepalen van het weer. In die tijd voor de boeren en monniken. Knauer ging ervan uit dat de hemellichamen grote invloed hadden op het weer en keek dus naar de planeten om het weer te voorspellen. Volgens zijn veronderstelling is er een vaste cyclus die zich telkens weer herhaalt. Tegenwoordig wordt de 100-jarige kalender ook wel de boerenkalender genoemd.

Meer uitleg van deze kalender en de berekeningen ›

Weervoorspelling winter 2023/2024

Wat deze 100-jarige kalender voorspelt voor de winter 2023/2024? Als we deze voorspellingen mogen geloven, wordt het een wisselvallige winter. Eerder droog, dan nat. 2023 is nog een Marsjaar, in 2024 verandert dit naar een Zonnejaar. Het jaar van de zon is vooral droog en over het algemeen gematigd warm. Vanwege de cyclussen kun je het wintersportweer van 2023/2024 vergelijken met de winter van 2016/2017.

Volgens de 100-jarige kalender begint de vorst vanaf 10 oktober en de kou zet door vanaf de 25ste van deze maand. Zo zien de komende maanden eruit:

November 2023November begint met koud weer, maar in de middagen kunnen de temperaturen ook nog oplopen. Na een koud en helder begin van de maand wordt het vooral regenachtig en mistig. Dit duurt tot het einde van november, vanaf dan is het weer helder en fris. In de ochtenden kan het flink vriezen en in de namiddag komt de zon tevoorschijn.
December 2023December begint met vorst, regen en bewolkt weer. Vanaf de 11de van december kan het beginnen met sneeuwen en dit zet door tot de 19de. Dan verandert de sneeuw in regen en wordt het koud en ongemakkelijk weer.
Januari 2024Januari wordt een zeer droge en koude maand volgens de voorspelling van de 100-jarige kalender. Waar het aan het begin van de maand vooral koud en droog is, kan het vanaf de 20ste ook regenen en sneeuwen tot het einde van de maand.
Februari 2024In februari wordt het nog eens flink koud met regen, wind en sneeuw. Vanaf de 12de kan het beginnen te sneeuwen en vooral eind februari wordt het koud.
Maart 2024Ook in maart is het nog erg koud volgens deze voorspelling. De eerste 20 dagen van de maand kan het regen en sneeuwen op hoogte. Daarna zet de kou door en is het vooral in de ochtenden ijskoud en warmt het in de loop van de dag op.

Terugblik naar 2016/2017

In 2016/2017 viel de sneeuw vooral laat in het seizoen. In de Dolomieten in Italië viel vrijwel geen sneeuw. Omdat het wel koud was, konden de sneeuwkanonnen wel prima hun werk doen. Tussen Kerst en oud en nieuw viel er vooral aan de noordflank van de Alpen verse sneeuw. In het zuidelijk deel van het Massief was het juist vaak zonovergoten. Prima natuurlijk voor de zonaanbidders, maar voor liefhebbers van een dikke laag verse sneeuw, viel het toch wel tegen. Ook na de jaarwisseling bleven de verschillen groot. Aan de noordflank van de Alpen viel een flink pak sneeuw, maar zodra je de Brenner over was, bleef daar niets van over. In de Dolomieten bleef het nog lang tobben met sneeuw. Zelfs laat in januari moesten de Dolomieten het nog hoofdzakelijk met kunstsneeuw doen.

Lees meer in de terugblik over de winter van 2016/2017 van Snowplaza ›

Andere voorspellingen voor 2023/2024

Vorige maand kwam ook de lange termijn weersvoorspelling voor de winter van 2023/2024 van Wetter.net online. Dit Duitse platform analyseert jaarlijks in aanloop naar de winter de weermodellen van de Amerikaanse en Europese weerdiensten. Volgens deze voorspelling wordt het juist een milde en natte winter. Als we naar de Alpenregio kijken, dan lijkt er volgens het Amerikaanse model niet meer neerslag dan gemiddeld te vallen. Dat zou dan betekenen dat er een ‘normale’ hoeveelheid sneeuw valt en dat die sneeuw wat hoger in de bergen valt. Er zijn echter delen van de Alpen waar het wel wat meer dan normaal kan sneeuwen of regenen. En in het Europese model lijkt de Alpenregio juist wel wat meer neerslag te ontvangen dan gemiddeld.

Leg je wintersport vast

Klinkt goed, toch? Dit is het moment om je wintersport te boeken! Kijk bij een van deze aanbieders voor een goede deal:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in