Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wanneer eindigt de lockdown in Oostenrijk?

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

Op dit moment geldt er in Oostenrijk een lockdown voor iedereen. Op 22 november ging het land op slot. De einddatum van de lockdown werd ook direct aangekondigd, maar met de actuele ontwikkelingen was het nog maar de vraag wanneer de lockdown in Oostenrijk wordt beëindigd en welke regels er dan gaan gelden. Dit zorgt voor onzekerheid bij veel wintersporters die de komende weken op vakantie willen naar het land. Wanneer kunnen we weer op wintersport naar Oostenrijk?

Lockdown in Oostenrijk

In de aanloop naar het wintersportseizoen liepen in november de corona-aantallen flink op in Oostenrijk. De regering besloot daarom op 19 november tot een lockdown voor iedereen. Dat houdt in dat je in Oostenrijk nu alleen je huis uit mag voor een aantal zaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan werk, boodschappen, hulp aan anderen, een bezoek aan de dokter en voor sport. Winkels zijn gesloten en ook bij de horeca blijven de deuren dicht. Kortom een vakantie in het land is niet mogelijk, alhoewel de skiliften wel open zijn voor de dagtoeristen (die mogen sporten). De actuele coronaregels lees je op de website van de Oostenrijkse overheid.

Einddatum lockdown Oostenrijk

Direct bij het aankondigen van de lockdown op 19 november noemde de regering een einddatum. In eerste instantie zou de lockdown tien dagen duren. Omdat de cijfers nog geen aanleiding gaven tot een opheffing van de lockdown, werd die nog eens met tien dagen verlengd. En dat zou dan ook meteen de uiterste einddatum van de lockdown zijn. De lockdown voor iedereen wordt, zoals nu de stand van zaken is, op 12 december 2021 opgeheven. Er is dan nog steeds een lockdown voor ongevaccineerden, zoals ze het in Oostenrijk noemen, maar een vakantie in het land zou dan mogelijk moeten zijn.

Discussie om einde lockdown

Zo stellig als de regering in Oostenrijk op 19 november was over het einde van de lockdown, zo onzeker was die de afgelopen dagen. Ofwel, het is nog even afwachten hoe het precies zit. Vorige week zou het besluit over het einde van de lockdown en de daarna geldende regels worden genomen, maar dat besluit is uitgesteld tot deze week.

Gezondheidsminister: de algemene lockdown eindigt

Op maandagavond zei de Oostenrijkse gezondheidsminister Wolfgang Mückstein in het tv-programma ZIB 2 het volgende: “We hebben meer dan veertien dagen geleden aangekondigd dat er een politieke overeenkomst is voor een lockdown van twee keer tien dagen, een algemene lockdown. En we hebben ook gezegd dat de lockdown voor ongevaccineerden doorgaat. Zo zal het precies zijn. Tot en met 11 december is er een algemene lockdown en vanaf 12 december zal de lockdown voor ongevaccineerde personen doorgaan. Welke regels in welke deelstaten gelden, dat is nu onderdeel van de gesprekken. Ik ga hier ook niet op deze gesprekken vooruitlopen. Ik vind het belangrijk dat op een goede manier in de bondsregering, met de betrokken ministeries en natuurlijk met de bondskanselier en vicekanselier gesproken wordt en daarna met de deelstaten op woensdag besluiten worden genomen. Dan liggen ook de nieuwe prognoses klaar.” Op de vraag wat er in ieder geval opengaat vanaf 12 december, gaf Mückstein geen antwoord.

Ook bondskanselier bevestigt einde van de lockdown

Niet alleen de gezondheidsminister, maar ook de kersverse bondskanselier Karl Nehammer bevestigt het einde van de algemene lockdown per zondag: “Het is niet meer de vraag of we de lockdown beëindigen, maar de beslissende vraag is hoe en met welke maatregelen.” Dat zou betekenen dat hotels en horeca weer opengaan, maar er zouden strenge maatregelen kunnen zijn en eventueel regionale verschillen. We wachten dus nog even af tot morgen.

Meer informatie dan wij op de website delen, weten wij ook niet. We krijgen hierover veel mails en berichten via social media, maar helaas kunnen we jullie niet verder helpen. Hopelijk wordt er gauw meer duidelijk en kunnen we ook snel weer naar Oostenrijk op vakantie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in