Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Maximaal 20-daagse lockdown en vaccinatieplicht in Oostenrijk

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

In Oostenrijk wordt hard ingegrepen om het coronavirus een halt toe te roepen. Er komt een lockdown van maximaal 20 dagen voor het hele land vanaf maandag 22 november en ook een vaccinatieplicht vanaf februari, werd zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Na 10 dagen lockdown komt er een evaluatie of de lockdown tot en met 12 december zal blijven gelden. Vanaf 13 december vervalt de lockdown voor gevaccineerden.

Gisteren kondigden de deelstaten Salzburg en Oberösterreich een lockdown aan zonder einddatum. Andere deelstaten wachtten nog af. Vooral de gouverneur van Tirol was tegen een algehele lockdown. Na overleg aan de Achensee gisteravond met de diverse gouverneurs van de verschillende deelstaten en de regering is de kogel nu toch door de kerk en gaat heel Oostenrijk maximaal 20 dagen in lockdown en komt er een vaccinatieplicht.

Maximaal 20 dagen lockdown

Tijdens de persconferentie nam als eerste de Bondkanselier Alexander Schallenberg het woord. Hij benadrukte dat de Oostenrijkse overheid lange tijd geprobeerd heeft mensen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren, maar dat wegens de enorme druk op de IC’s en ziekenhuizen er helaas strengere maatregelen nodig zijn. Hij betreurt het dat nu ook gevaccineerden de dupe zijn van de nieuwe maatregelen. De lockdown zal ingaan vanaf aanstaande maandag en maximaal 20 dagen duren. Na 10 dagen wordt er geëvalueerd of de lockdown tot 13 december zal voortduren. Vanaf 13 december eindigt de lockdown sowieso voor gevaccineerden. Tijdens de lockdown mogen mensen alleen naar buiten voor essentiële dingen als boodschappen, werk, medische redenen of sport.

Vaccinatieplicht vanaf februari

Hoewel de regering gehoopt had nooit tot een verplichting van vaccinatie over te moeten gaan, is die beslissing nu toch genomen. Oostenrijk heeft een lage vaccinatiegraad en hoewel het land er alles aan gedaan heeft mensen te overtuigen zich te laten vaccineren, gaat het percentage gevaccineerden zeer langzaam omhoog. De regering ziet vaccinatie als enige mogelijkheid om uit deze pandemie te komen.

FFP2-mondkapje verplicht in alle gesloten ruimtes

Naast de lockdown en vaccinatieplicht is ook de mondkapjesplicht weer verder aangescherpt. In alle gesloten ruimtes zal een FFP2-mondkapje verplicht zijn.

Goed nieuws voor winterseizoen

De lockdown lijkt goed nieuws voor het winterseizoen. De genoemde einddatum van de lockdown, 12 december, ligt ver voor de start van de kerstvakantie. Wintersporters die met kerst naar het land willen reizen lijken hun reisplannen door te kunnen zetten.

Lockdown voor ongevaccineerden blijft

De einddatum van deze harde lockdown in Oostenrijk is 13 december. Echter, de lockdown voor ongevaccineerden, die 15 november is ingegaan, blijft daarna nog wel van kracht.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in