Waarom verkies jij Oostenrijk boven Frankrijk?

Voor Nederlanders is Oostenrijk nog steeds veruit wintersportland nummer 1. Ondanks dat concurrerende landen als Italie, Duitsland, Tsjechie, Zwitserland en Frankrijk flink aan de weg aan het timmeren zijn, lijkt het voor de Nederlanders tot nu toe weinig uit te maken. De nuchtere Hollander kiest blijkbaar liever voor Oostenrijkse Alpendorpen. Maar wat is nou precies de reden dat Nederlanders Oostenrijk boven Frankrijk verkiest als favoriete wintersportland?

Stel je doet een blinddoek om en je wordt naar een Frans skigebied gereden door een groep vrienden. Bij aankomst in het wintersportdorp wordt je blinddoek verwijderd en moet je raden of je in Frankrijk of in Oostenrijk zit. Je kunt je geld er op inzetten dat het antwoord goed geraden wordt. De hoge, roodachtige, puntige hotels waarbij complete liftinstallaties noodzakelijk zijn, staten je aan als je op circa 2.200 meter hoogte een dorp in komt rijden.

Door de hoogte van de bergen bevinden veel bekende wintersportdorpen in Frankrijk zich boven de boomgrens. Hierdoor krijgt het dorp vaak al een compleet andere uitstraling dan wanneer een hotel omringd is door met sneeuw beladen dennenbomen.

De pistes in Frankrijk zijn vaak oneindig. Een skigebied waarbij je 600 kilometer kunt skiën is niet ongewoon. Je kunt een hele week volop skiën en nog steeds op plekken komen waar je nog nooit eerder bent geweest. Je hebt dan ook meerdere weken nodig om het hele gebied te leren kennen.

Veel Nederlanders zeggen: “Het is zo een warm gevoel wanneer je een Oostenrijks wintersportdorp in rijdt. Bij binnenkomst merk je direct de warmte van de Oostenrijkse cultuur.” De gezellige ‘stubes’ komen je tegemoet en het verlangen naar de Oostenrijkse hoekjes in restaurants neemt met de minuut toe. Als je door de hoofdstraat van een Oostenrijks wintersportdorp loopt, worden de après-ski tenten vaak al duidelijk aangegeven. Anton aus Tirol en de Lawineboys zijn duidelijk hoorbaar door de speakers, waardoor je eigenlijk het afsluitende biertje na het skiën niet kan afslaan.

Maar wat is nou het verschil?
Is de chauvinistische instelling van de Franse misschien een houding waar wij Nederlanders niet zo van houden? De Fransman staat tenslotte bekend om het ophemelen van eigen cultuur. Al moet ik eerlijk zeggen dat zij op de Franse cultuur best trots mogen zijn. De heerlijke wijnen en het gezonde eten zijn geen dingen waar wij Nederlanders graag nee tegen zeggen.

Veel Nederlanders kiezen voor Oostenrijk boven Frankrijk, omdat hun kinderen dan skiles krijgen van een Nederlandse leraar. Jaarlijks vertrekken er honderden skileraren uit Nederland naar Oostenrijk om de Nederlandse wintersporter een onvergetelijke week te geven. In Frankrijk zijn haast geen Nederlandse skileraren te vinden, wat dus een reden kan zijn waardoor we het verschil in populariteit kunnen verklaren.

De après-ski is iets waar de Franse duidelijk in achterlopen. Veel Nederlanders vinden de gezellige borrels na het skiën in Oostenrijk veel beter dan in Frankrijk. In Frankrijk ga je na een zware dag skiën rustig in een restaurant zitten of drink je een klein drankje in de plaatselijke pub. In Oostenrijk zijn de après-ski tenten afgeladen met meezingende Nederlanders en Duitsers en vliegen de schnaps over te toonbank. Ook dit is iets waar wij als Nederlanders graag onze voorkeur aan geven.

Of is het de gemiddelde reisduur die doorslaggevend is voor de populariteit van Oostenrijk. Voor Franse skigebieden moet je tenslotte vaak circa 2 uur langer reizen voordat je op eindbestemming bent dan voor de meeste Oostenrijkse skigebieden?

Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom de meeste Nederlanders Oostenrijk boven Frankrijk verkiezen als wintersportland. Wat is jullie mening hierover? Wij zijn erg beniewd!

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in