Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vliegtuigwrak op de Aletsch Gletscher na 54 jaar gevonden

Aletschgletscher Zwitserland

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Een bijzondere vondst in Zwitserland! Een 54 jaar oud vliegtuigwrak is op de Aletsch Gletscher in het Zwitserse Wallis per toeval ontdekt. Het vliegtuig, dat gevonden is door een berggids, is in 1968 neergestort. Het wrakstuk is door het smelten van de gletsjer tevoorschijn gekomen. Er wordt vermoed dat er nog veel meer van het vliegtuig verborgen is onder de ijsmassa.

Vliegtuigwrak op de Aletsch Gletscher per toeval ontdekt

Het vliegtuigwrak op de Aletsch Gletscher is gevonden op de weg van de Jungfraufirn, het begin van de gletsjer, naar de Konkordiaplatz. De locatie ligt ongeveer 2800 meter boven zeeniveau in de Walliser Alpen. Tijdens een wandeling heeft een berggids het wrakstuk opgemerkt. Deze is tevoorschijn gekomen door het smelten van de gletsjer. Het is nog niet duidelijk of het ongeluk 54 jaar geleden precies op dezelfde plek gebeurde. Het kan ook zijn dat door de verandering van de gletsjer het vliegtuigwrak een stuk verplaatst is.

De wrakstukken worden nog niet opgeruimd. Wel is hier een plan voor gemaakt door de politie van Wallis. Voor nu meldt de politie dat de wrakstukken in geen enkel geval aangeraakt mogen worden. Er is namelijk een risico op letsel. Hieronder zie je hoe de wrakstukken er nu uitzien:

Het ongeluk in 1968

Het vliegtuigwrak dat is gevonden op de Aletsch Gletscher is op 30 juni 1968 neergestort. Het vliegtuig dat neerstortte was een Piper Cherokee, geregistreerd als HB-OYL. De Schweizer Medien meldt dat in dit ongeluk toentertijd drie inzittenden dodelijk zijn verongelukt. Echter was het op dat moment technisch niet mogelijk om het vliegtuigwrak van de Aletsch Gletscher af te krijgen. Om deze reden liggen de wrakstukken er nog steeds.

Op wintersport bij de Aletsch Gletscher

De Aletsch Gletscher is eenvoudig te bewonderen tijdens je wintersport in het skigebied Aletsch Arena. Hier lopen namelijk pistes langs het natuurspektakel, waardoor je tijdens het skiën schitterend zicht hebt op het ijs. De gletsjer ligt in een prachtig gebied dat bekend staat als UNESCO-Werelderfgoed. De Aletsch Gletscher is een natuurfenomeen met een lengte van zo’n 23 kilometer en een breedte van 1800 meter. Daarmee is het de langste gletsjer van de Alpen. De Aletsch Arena is ideaal als wintersportgebied, je kunt namelijk alle kanten op. Er zijn onder andere meer dan 100 kilometer aan pistes, een snowpark en je kunt er ook prachtig winterwandelen. Het gebied ligt tussen de 1845 en 2869 meter hoogte en is daarom zeer sneeuwzeker. Vanuit de dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp kun je direct in het skigebied komen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in