Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Alleen een ‘slechte’ zomer kan de conditie van de gletsjers verbeteren

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Dat gletsjers aan het krimpen zijn, is al lange tijd bekend. Stukje bij beetje worden de gletsjers kleiner en kleiner en de eerste is zelfs al officieel ‘dood’ verklaard. De laatste jaren is dit proces echter in versnelling geraakt, een zichtbaar gevolg van klimaatverandering. Experts zeggen nu dat alleen een slechte zomer met lage temperaturen en eventueel neerslag, de huidige toestand van de gletsjers kan verbeteren.

Gletsjers zijn in slechte conditie

Dat het klimaat aan het veranderen is, wordt steeds meer zichtbaar. Zo lijkt het soms alsof de seizoenen aan het verschuiven zijn en gletsjers zijn al jaren aan het krimpen. Dat de ijsmassa’s in slechte conditie zijn, blijkt uit meerdere dingen. Zo bleek laatst al dat de gletsjer in het Franse Val d’Isère gesloten blijft voor zomerskiën vanwege de condities en dat de Mölltaler Gletscher om dezelfde reden niet open kan gaan.

Oostenrijkse onderzoekers hebben zo’n dertien gletsjers onder de loep genomen, waaronder die in het Nationaal Park Hohe Tauern. Hierbij werd gekeken naar de lengte, de spreiding en de massa van de gletsjers. Daaruit concluderen ze dat er gemiddeld zo’n 30% minder sneeuw ligt op de gletsjers dan 20 jaar geleden.

Lees ook: Ongebruikelijke winter heeft negatief effect op de gletsjers in Oostenrijk

Slechte zomer nodig voor de gletsjers

Ook zeggen de experts dat alleen een slechte zomer de huidige toestand van de gletsjers nog kan verbeteren. Afgelopen winter is er relatief weinig sneeuw gevallen, minder dan er gemiddeld valt. Dit betekent dat de gletsjers de zomer in gaan met een kleine buffer sneeuw. Het slechtste scenario is een winter met weinig sneeuw en daaropvolgend een droge, hete zomer. Alleen een slechte zomer met lagere temperaturen en eventueel neerslag kan de snelheid van het wegsmelten van de gletsjers doen inkrimpen, aldus de experts.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in