Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vanaf morgen vervallen bijna alle maatregelen in Oostenrijk: après-ski weer toegestaan

Après-ski in Hohenhaus Tenne in Schladming

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De dag waarvan we allemaal hoopten dat ‘ie gauw zou komen: vanaf morgen vervallen de meeste maatregelen in Oostenrijk. Eerder heeft de regering al in een persconferentie laten weten stapsgewijs versoepelingen door te voeren, waarbij morgen de laatste stap in gaat. Vanaf zaterdag 5 maart zijn er bijvoorbeeld geen toegangsregels meer (zoals 2G of 3G), en nog leuker: de après-ski is weer toegestaan.

Yes! Na een onzeker skiseizoen met meerdere lockdowns, strenge (inreis)regels, gesloten skigebieden en horeca, veranderende maatregelen en zittende après-ski, is het moment aangebroken. Vanaf zaterdag 5 maart laat Oostenrijk vrijwel alle coronaregels vallen. Wat dat inhoudt? Dat betekent dat we weer ongegeneerd kunnen meetetteren in de après-ski tot diep in de nacht, mogen dansen en zelfs springen. Wat er allemaal gaat veranderen en welke regels zullen vervallen in Oostenrijk vanaf morgen 5 maart, lees je hier.

Einde aan bijna alle coronamaatregelen

De afgelopen weken hebben in Oostenrijk al in het teken gestaan van versoepelingen van de eerder geldende strenge maatregelen. Zo veranderde de 2-G-regel naar 3-G, werden de openingstijden van de horeca verruimd en hoef je sinds kort niet overal meer een coronabewijs te laten zien. Het Alpenland gaat stapsgewijs van het slot, waarbij de voorlopig laatste en misschien wel belangrijkste stap morgen in gaat. Vanaf zaterdag 5 maart vervallen bijna alle maatregelen, op enkele basisregels na. Wat houdt dat in?

  • Je hebt geen coronabewijs meer nodig. Hiermee vervalt de 2-G, 2-G+, 3-G-regel. Alleen bij het inreizen geldt nog altijd de 3-G-regel (gevaccineerd, genezen of getest).
  • De nachthoreca mag weer open. Dat betekent dat clubs, bars en après-skigelegenheden ook na middernacht open mogen (blijven) en dat er weer gedanst kan worden. Er is geen uiterlijke sluitingstijd.
  • Er geldt geen maximaal aantal personen meer in gelegenheden.
  • Evenementen zijn toegestaan.
  • Het dragen van een FFP2-mondkapje is niet overal meer verplicht. Alleen nog op bepaalde plekken zoals in supermarkten, apotheken en het openbaar vervoer, geldt de mondkapjesplicht. Op andere plekken, zoals skiliften en gesloten ruimtes, bestaat alleen het advies om een FFP2-mondkapje te dragen.

Let op: deelstaten zijn bevoegd zelf aanvullende regels te hanteren. Dat betekent dat het mogelijk is dat er andere regels gelden op bepaalde plekken, bovenop de geldende landelijke maatregelen. Bekijk hier de maatregelen per deelstaat >

Basisregels blijven bestaan

Uiteraard blijven bepaalde basisregels nog wel bestaan. Hieronder valt bijvoorbeeld de mondkapjesplicht in supermarkten en openbaar vervoer. Daarnaast geldt alleen voor inreizen de 3-G-regel. Dat wil zeggen dat je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent. Deze basisregels blijven tenminste staan tot 2 april 2022. De 3-G-regel in Oostenrijk, hoe zit dat?

Après-ski weer toegestaan: we kunnen weer zingen en dansen

Misschien wel het allerleukste van het vervallen van de maatregelen in Oostenrijk, is dat we vanaf morgen weer ongegeneerd kunnen meezingen, dansen en feesten in de après-ski zoals wij die kennen. De horeca was al geopend en drankjes drinken na het skiën was zeker mogelijk, maar tot dusver alleen zittend op een eigen plek. De openingstijden zijn sinds 5 februari verruimd van 22.00 uur naar 00.00 uur, maar vanaf morgen zal er geen uiterlijke sluitingstijd zijn. Omdat er ook geen maximaal aantal personen meer gehanteerd wordt en er geen extra regels gelden voor de (nacht)horeca, kunnen we eindelijk weer zingen en dansen in de après-ski zoals we het liefste doen.

Evenementen kunnen dankzij het opheffen van de regels ook weer doorgaan. Zo werd gisteren bekend dat Dutchweek Gerlos 2022 door gaat en staat er nog veel meer gezelligheid op het programma. Nog een tripje naar de Alpen?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in