Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit zijn de definitieve coronamaatregelen in Oostenrijk voor winter 2021/2022

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De coronamaatregelen in Oostenrijk voor de komende winter zijn bekend. Wie tijdens skiseizoen 2021/2022 op wintersport wil naar het land, moet met een aantal punten rekening houden. Sinds maandag 8 november gelden er strengere regels. Zo geldt nu de 2-G-regel overal waar eerst de 3-G-regel gold en ook is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht daar waar de 2-G-regel niet van kracht is, zoals in supermarkten en musea. Voor toegang tot de skiliften geldt de 2-G regel. Op dit moment is er een lockdown voor mensen die niet gevaccineerd zijn of geen geldig herstelbewijs hebben.

De Oostenrijkse overheid doet er alles aan om deze winter een toeristisch skiseizoen mogelijk te maken. Dit betekent dat de coronacijfers nauwlettend in de gaten worden gehouden en dat er wordt bijgestuurd als het de verkeerde kant op gaat. Deze winter hangen de coronamaatregelen in Oostenrijk af van het 5-Stufenplan. Dit plan is gebaseerd op het aantal bezette IC-bedden en daarbij zijn de regels bij Stufe 5 het strengst. Welke regels er gelden en wat er kan veranderen?

Coronamaatregelen in Oostenrijk

Een overzicht van de geldende coronamaatregelen in Oostenrijk voor de winter van 2021/2022 zetten we hieronder voor je op een rijtje.

 • Voor de toegang tot skiliften geldt de 2-G-regel. Dat betekent dat je moet kunnen aantonen dat je genezen of gevaccineerd bent om gebruik te mogen maken van de gesloten liften. Dit wordt gecontroleerd bij de verkoop van de skipassen aan de kassa.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is niet meer verplicht in gondels en gesloten stoeltjesliften (met weerkap). Deze regel is ingevoerd omdat er een 2-G-regel is ingesteld. Voor de zekerheid toch een mondkapje op? Lees hier hoe je dat mondkapje eenvoudig op kunt zetten.
 • Berghutten, pisterestaurants en restaurants in het dorp zijn gewoon geopend, maar alleen toegankelijk voor iedereen die voldoet aan de 2-G-regel.
 • De après-ski is open, maar alleen voor iedereen die voldoet aan de 2-G-regel. Er gelden geen afstandsregels.
 • Geen capaciteitsbeperking voor de skiliften: de liften mogen volledig gevuld omhoog.

Lockdown voor ongevaccineerden

Sinds 15 november geldt er in Oostenrijk een lockdown voor iedereen die niet gevaccineerd en niet recent genezen is. Zij mogen hun huis alleen maar verlaten voor werk en school, vaccineren of voorzieningen van de eerste levensbehoefte (o.a. supermarkt, apotheek). Deze regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar. In eerste instantie duurt deze lockdown 10 dagen.

Inreisbeperkingen

Vanaf maandag 22 november gelden er strenge inreisregels voor iedereen die Oostenrijk in wil reizen. Er geldt dan een 2,5-G-regel als je de grens over wil. Dat wil zeggen dat je genezen of gevaccineerd bent of een negatieve PCR-test kan laten zien. Resultaten van een antilichaam- en antigeentest zijn vanaf nu niet meer geldig als negatief testbewijs. Alleen voor mensen die dagelijks de grens over moeten voor werk, school, studie of familiezaken geldt nog een 3-G-regel. Deze mensen mogen of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud laten zien, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.

FFP2-mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht in de skiliften is weliswaar komen te vervallen, op andere plekken is deze juist aangescherpt. Die geldt in winkels, het openbaar vervoer met uitzondering van skiliften, tankstations, musea en bibliotheken. Deze week hebben vijf Oostenrijkse deelstaten bekend gemaakt dat ze de FFP2-mondkapjesplicht verder uitbreiden. In de deelstaten Burgenland, Niederösterreich, Steiermark, Tirol en Vorarlberg geldt nu een verscherpte FFP2-mondkapjesplicht:

 • Burgerland: in alle openbare binnen ruimtes moet een FFP2-mondkapje gedragen worden. Dat geldt ook voor bijeenkomsten, het openbaar vervoer, horeca en bij contactberoepen.
 • Karinthië: bij contactberoepen, in de gastronomie en bij bijeenkomsten is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
 • Niederösterreich: in Niederösterreich is de FFP2-mondkapjesplicht uitgebreid naar de horeca culturele instellingen.
 • Steiermark: in de deelstaat Steiermark is een FFP2-mondkapje verplicht in alle afgesloten ruimtes waar een of meerdere andere personen aanwezig zijn die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Tirol: hier is het FFP2-mondkapje verplicht op werk wanneer je met twee personen of meer in een ruimte bent. Dit geldt ook voor dienstvoertuigen.
 • Vorarlberg: in alle openbare binnenruimtes is een FFP2-mondkapje weer verplicht. Dit geldt dus ook in restaurants wanneer je naar je tafel of het toilet loopt en op werkplekken waar meer dan twee personen aan het werk zijn. Ook bij bijeenkomsten in binnenruimtes zijn FFP2-mondkapje verplicht.

5-Stufenplan

De coronamaatregelen in Oostenrijk deze winter zijn afhankelijk van het 5-Stufenplan. Dit 5-stappenplan stelt dat de coronaregels afhankelijk zijn van de bezette IC-bedden. Eerst was er nog sprake van een 3-Stufenplan, maar dat is onlangs bijgesteld naar vijf. Bij Stufe 5 zijn de strengste maatregelen van kracht en die hebben vooral betrekking op niet-gevaccineerden. Op dit moment gelden de regels die bij Stufe 2, 3 en 4 horen. Wat deze Stufen precies inhouden?

 1. Stufe 1: 200 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • FFP2-mondkapjesplicht op plekken waar eerst een gewoon mondkapje verplicht was, zoals supermarkten, apotheken en openbare ruimtes.
  • FFP2-mondkapjesplicht voor niet-gevaccineerde mensen in alle winkels.
  • 3-G-regel voor bijeenkomsten vanaf 25 personen.
  • Antigeentesten zijn slechts 24 uur geldig.
 2. Stufe 2: 300 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • 2-G-regel, dus alleen gevaccineerd of recent genezen, voor nachthoreca, après-ski en grote evenementen zonder vaste zitplaatsen.
  • Zelftesten zijn niet meer geldig als 3-G-bewijs.
 3. Stufe 3: 400 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • Overal waar de 3-G-regel geldt, worden alleen gevaccineerde mensen, recent genezen mensen of mensen met een negatieve PCR-test toegelaten.
 4. Stufe 4: 500 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • Overal waar de 3-G-regel gold, geldt vanaf dan de 2-G-regel, dus alleen toegang voor gevaccineerde of recent genezen mensen.
 5. Stufe 5: 600 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • Mensen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn, mogen hun huis alleen nog maar uit in bepaalde gevallen: bijvoorbeeld voor boodschappen, werk of zorg.

Let op: de Oostenrijkse overheid kan besluiten bepaalde regels al eerder in te stellen. Dat is wat op 8 november ook is gebeurd, aangezien sindsdien de regels van Stufe 2, 3 en 4 gelden terwijl het aantal bezette IC-bedden iets boven de 300 ligt.

Hoe zit het precies met de 2-G-regel?

Na alle veranderingen kunnen we het ons voorstellen dat je vragen hebt over hoe het nu precies zit met de 2-G-regel en welke voorwaarden daar aan hangen. We sommen ze hieronder kort voor je op.

 • Gevaccineerd: er zijn verschillende opties mogelijk
  1. Twee volledige vaccinaties met een door de EU goedgekeurd vaccin. Tussen beide vaccinaties moet minimaal 14 dagen zitten. Dit bewijs is geldig vanaf de dag van de tweede vaccinatie tot maximaal 360 dagen. Let op: dit aantal verandert op 6 december 2021 naar maximaal 270 dagen.
  2. Je hebt één vaccinatie gehad met een door de EU goedgekeurd vaccin waarbij slechts één dosis voldoende is (Janssen/Johnson&Johnson). Dit bewijs is geldig vanaf de 22e dag na de vaccinatie tot maximaal 270 dagen. Let op: ben je gevaccineerd met één dosis Janssen? Dit bewijs verliest op 3 januari 2022 de geldigheid. Om een geldig vaccinatiebewijs te blijven behouden, is een tweede dosis nodig met minimaal 14 dagen tussen de eerste en de tweede prik.
  3. Je hebt minimaal 21 dagen voor de vaccinatie corona gehad (met bewijs positieve PCR-test) en je hebt één dosis van een door de EU goedgekeurd vaccin ontvangen. Dit bewijs is geldig vanaf de dag van de vaccinatie tot maximaal 360 dagen. Let op: dit wordt 270 dagen vanaf 6 december.
  4. Je hebt de derde vaccinatiedosis ontvangen. Dit bewijs is geldig vanaf die dag tot maximaal 360 dagen. Let op: ook dit wordt verkort naar 270 dagen op 6 december.
  5. Je hebt je eerste dosis gehad, maar nog niet je tweede dosis. In dit geval geldt tot 6 december 2021 een overgangsperiode. Je voldoet aan de 2-G-regel als je dit bewijs toont in combinatie met een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur.
 • Genezen: geldig vanaf de 11e dag na de besmetting tot maximaal 180 dagen. Deze verklaring is op basis van een medisch attest dat zegt dat je officieel besmet bent geweest met corona (bewijs positieve PCR-test).

Deze regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar, zo lang als de regels die bij Stufe 4 horen van kracht zijn.

3-G-regel voor medewerkers in Oostenrijk

Vooralsnog geldt voor alle medewerkers in Oostenrijk de 3-G-regel. Zij mogen alleen aan het werk als ze of gevaccineerd, of genezen of negatief getest zijn. Daarnaast geldt in sommige deelstaten een FFP2-mondkapjesplicht op de werkvloer.

Let op: de regels kunnen veranderen. Voor de actuele regels houd je de website van de Oostenrijkse overheid in de gaten.

Hoteltips voor je wintersport

Heb jij je wintersport nog niet geboekt voor deze winter? Check dan even of deze hotels iets zijn voor jou. Je kunt gemakkelijk een aanvraag doen, zonder verdere verplichtingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in