Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit zijn de coronamaatregelen in Oostenrijk voor winter 2021/2022

Elke dag het laatste wintersportnieuws

LET OP: Dit artikel wordt niet meer ge-update. De laatste updates over corona en wintersport houden we bij in ons liveblog. Voor meer informatie over de coronamaatregelen voor een wintersport in Oostenrijk verwijzen we je door naar Nederlandwereldwijd.nl en de website van de Oostenrijkse overheid.

Deze winter heb je te maken met coronamaatregelen in Oostenrijk. Wie tijdens skiseizoen 2021/2022 op wintersport wil naar het land, moet met een aantal punten rekening houden. Vanaf 24 maart gelden er weer verscherpte maatregelen. Zo moet je in alle openbare binnenruimtes een mondkapje dragen. Bepaalde gelegenheden, zoals de horeca, kunnen er ook voor kiezen om de 3-G-regel te hanteren. In dat geval vervalt de mondkapjesplicht. Ook voor het inreizen geldt nog een 3-G-regel. Benieuwd welke coronamaatregelen in Oostenrijk nog gelden?

Een vakantie in Oostenrijk is sinds 5 maart voor iedereen weer mogelijk. Voor het kopen van een skipas of toegang tot accommodaties geldt geen 2-G- of 3-G-regel meer. Voor het inreizen geldt nog wel de 3-G-regel en moet je dus kunnen aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent. Let op: per 1 februari 2022 is de geldigheid van het vaccinatiebewijs in Oostenrijk veranderd. Welke regels er gelden? Wij houden ze hieronder up-to-date.

Coronamaatregelen in Oostenrijk

Een overzicht van de geldende coronamaatregelen in Oostenrijk voor de winter van 2021/2022 zetten we hieronder voor je op een rijtje. Deze regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

 • Vanaf 24 maart gelden er weer verscherpte maatregelen in Oostenrijk. De eerder vervallen mondkapjesplicht is opnieuw ingevoerd en geldt in alle openbare binnenruimten, zoals winkels, openbaar vervoer, culturele instellingen, horeca, bij contactberoepen en bijeenkomsten met 100 man of meer.
 • De 3-G-regel geldt voor inreizen en in de nachthoreca of op evenementen. Bij controles aan de grens moet je kunnen aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent. Hier lees je wanneer je voldoet aan de 3-G-regel in Oostenrijk. Vanaf 24 maart komt de 3-G-regel op meerdere plekken terug. Bij evenementen met meer dan 100 mensen waar geen vaste zitplaatsen zijn en in de nachthoreca, kan ervoor worden gekozen om de 3-G-regel te hanteren. Geldt de 3-G-regel, dan vervalt hier de mondkapjesplicht.
 • Per 1 februari 2022 hanteert Oostenrijk strengere regels met betrekking tot de geldigheidsduur van het vaccinatie- en herstelbewijs. Voor een geldig bewijs dien je maximaal 180 dagen geleden je tweede vaccinatie hebben gehad of genezen te zijn (2 vaccinaties of genezing + 1 vaccinatie). Voor personen onder de 18 is dit 210 dagen. Na het ontvangen van de booster is het vaccinatiebewijs vanaf de derde prik 270 dagen geldig. Diezelfde regel geldt als je bent hersteld en twee vaccinaties hebt gehad.
 • De quarantaineregels zijn versoepeld. Iedereen die met het virus is besmet, mag de quarantaine na vijf dagen (zonder negatieve test) beëindigen, mits hij/zij 48 uur klachtenvrij is.
 • Afstand houden is niet verplicht.
 • Accommodaties zijn open voor iedereen, er geldt geen 3-G-regel meer.
 • Voor toegang tot skiliften geldt geen 3-G-regel meer.
 • Berghutten, pisterestaurants en restaurants in het dorp zijn geopend zonder 3-G-regel en avondklok. Mondkapjes zijn verplicht, maar mogen af op de zitplek.
 • De après-ski en nachthoreca zijn open met 3-G-regel of mondkapjesplicht, maar zonder avondklok.
 • Geen capaciteitsbeperking voor de skiliften: de liften mogen volledig gevuld omhoog.
 • Let op: dit zijn de minimumregels. Deelstaten kunnen beslissen deze regels nog aan te scherpen. Lees de regionale aanvullende regels op de website van de Oostenrijkse overheid via de onderstaande link.

Hoe zit het precies met de 3-G-regel?

We kunnen het ons voorstellen dat je vragen hebt over hoe het nu precies zit met de 3-G-regel en welke voorwaarden daar aan hangen. We sommen ze hieronder kort voor je op. De 3-G-regel geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder.

1. Gevaccineerd

Voor een geldig vaccinatiebewijs zijn verschillende opties. Voldoe je aan een van de mogelijkheden hieronder, dan ben je voor de Oostenrijkse overheid ‘gevaccineerd’ en is je Groene Pas geldig:

 • Eén keer gevaccineerd en genezen: mensen die corona hebben gehad en daarna gevaccineerd wilden worden, hoefden maar één vaccinatie met een door de EU goedgekeurd vaccin te halen. Deze vaccinatie is, in combinatie met een aantoonbare positieve PCR-test, 180 dagen geldig (6 maanden) na vaccinatie. Er moet minimaal 21 dagen tussen je positieve test en de vaccinatie hebben gezeten.
 • Twee keer gevaccineerd: voor iedereen die twee keer gevaccineerd is met een door de EU goedgekeurd vaccin, is het vaccinatiebewijs 180 dagen geldig. Voor tieners tot 18 jaar is dit 210 dagen (7 maanden). Hierbij geldt voor iedereen dat tussen de vaccinaties minimaal 14 dagen moet zitten.
  • Let op: één keer gevaccineerd met het Janssen-vaccin is sinds 3 januari niet meer geldig.
 • Drie keer gevaccineerd (boosterprik): voor iedereen die de derde vaccinatie heeft gehad, ook wel boostervaccinatie of boosterprik genoemd, is het vaccinatiebewijs 270 dagen geldig (9 maanden) na de booster. De derde vaccinatie moet minimaal 90 dagen na de tweede vaccinatie zijn gezet.
 • Twee keer gevaccineerd én genezen: een positieve PCR-test van maximaal 180 dagen oud in combinatie met twee vaccinaties, staat gelijk aan een booster vaccinatie. Hierbij is je coronabewijs 270 dagen geldig na herstel of de laatste vaccinatie. Dit geldt ook in andere volgorden: dus gevaccineerd-genezen-gevaccineerd of genezen-gevaccineerd-gevaccineerd.

Is de geldigheid van je coronavaccinatie of herstelbewijs verlopen? Dan moet je dus testen.

2. Genezen

Ook als je genezen bent van het coronavirus, kun je beschikken over een geldig coronabewijs. Hiervoor moet je een positieve PCR-test hebben. Deze is 180 dagen geldig na besmetting. Deze genezen-verklaring, ook wel herstelbewijs genoemd, staat ook in de CoronaCheck-app als je bent getest bij een van de GGD-locaties. Antigeentesten of zelftesten geven geen geldig herstelbewijs.

Is de geldigheid van je coronavaccinatie of herstelbewijs verlopen? Dan moet je dus testen.

3. Getest

Op dit moment is het grootste deel van de Oostenrijkse voorzieningen ook weer toegankelijk voor mensen zonder vaccinatie- of herstelbewijs. Zij moeten dan testen om toegang te krijgen. Voor een geldige Groene Pas en om te voldoen aan de 3-G-regel in Oostenrijk zijn de volgende testen mogelijk:

 • PCR-test: een negatieve PCR-tests is tot maximaal 72 uur na afname geldig. Meer over testlocaties vind je hier.
 • Een antigeentest: voor het testbewijs mag je een antigeentest doen, maar wel bij een officiële instantie. Een negatieve antigeentest is tot maximaal 24 uur na afname geldig.
 • Een zelf-antigeentest: deze is alleen geldig als het negatieve resultaat is vastgelegd in een officieel data-rapportagesysteem en is tot maximaal 24 uur na afname geldig. De deelstaten hebben hier elk hun eigen systeem voor. Dit is bijvoorbeeld hoe het in Tirol werkt en zo in Salzburg.

Tip: check ook de website van het skigebied waar je heen gaat. Zij hebben vaak extra informatie over het testaanbod in de regio.

Reizen naar Oostenrijk: vanaf 22 februari 3-G-regel

Vanaf 22 februari geldt voor het reizen naar Oostenrijk de 3-G-regel voor iedereen boven de 12 jaar. Dat betekent dat je bij controle bij de grens een geldig vaccinatie-, herstel- of testbewijs moet kunnen laten zien. Voor het inreizen geldt alleen dat het vaccinatiebewijs van twee vaccinaties 270 dagen geldig is, in plaats van 180. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Inreisregels voor Nederlandse tieners tussen 12 en 18 jaar in Oostenrijk

Om Oostenrijk in te mogen reizen, moet je dus voldoen aan de 3-G-regel. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Omdat Nederlandse tieners onder de 18 jaar nog geen boosterprik mogen halen, vragen veel families zich af of de kinderen nog wel aan de eisen voldoen voor ‘gevaccineerd’. Tieners die twee keer zijn gevaccineerd, hebben tot 210 dagen na hun tweede vaccinatie een geldig vaccinatiebewijs. Is hun tweede prik dus langer geleden, dan hebben ze geen geldig vaccinatiebewijs en zullen ze moeten testen voorafgaand aan en tijdens de wintersportvakantie. Dit mag een PCR-test zijn, deze is tot maximaal 72 uur na afname geldig, of en antigeentest bij een officiële instantie, deze is tot maximaal 24 uur na afname geldig.

Op doorreis door Oostenrijk

Er gelden geen inreisbeperkingen voor iedereen die op doorreis is in Oostenrijk. Je hoeft in dit geval geen herstel-, vaccinatie- of testbewijs te laten zien. Toch kun je gecontroleerd worden aan de grens. In dat geval moet je kunnen aantonen dat Oostenrijk niet je eindbestemming is. Wil je tijdens je reis in Oostenrijk overnachten, dan gelden wel bovenstaande regels.

Mondkapjesplicht vanaf 24 maart

Vanaf 24 maart geldt er opnieuw een mondkapjesplicht in Oostenrijk. Dat betekent dat je in alle openbare binnenruimten een mondkapje dient te dragen. Zo moet de mond-neusbescherming weer op in winkels, het openbaar vervoer, ziekenhuizen, supermarkten, culturele instellingen (zoals musea en theaters), de horeca en plekken waar meer dan 100 mensen aanwezig zijn. In de horeca mag het mondkapje op de plek af. Echter kan ervoor worden gekozen om in de nachthoreca of bij evenementen met meer dan 100 man zonder zitplekken de 3-G-regel te hanteren. Als je kunt aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent, hoeft in dit geval het mondkapje niet gedragen te worden.

>>> Bestel je FFP2-mondkapje hier

Waar geldt de 3-G-regel in Oostenrijk?

Op dit moment geldt in Oostenrijk de 3-G-regel bij het inreizen, maar ook eventueel in clubs, après-ski of evenementen. Deze keuze in aan de organisator of eigenaar. Bij de grens wordt steekproefsgewijs op 3-G gecontroleerd.

Let op: de regels kunnen veranderen. Voor de actuele regels houd je de website van de Oostenrijkse overheid in de gaten.

Hoteltips voor je wintersport

Heb jij je wintersport nog niet geboekt voor deze winter? Check dan even of deze hotels iets zijn voor jou. Je kunt gemakkelijk een aanvraag doen, zonder verdere verplichtingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in