Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

3-G-regel in Oostenrijk: hoe zit dat?

check op 3-G-regel in Oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Sinds 19 februari geldt de 3-G-regel in Oostenrijk. Overal waar eerst 2-G gold, gevaccineerd of genezen, is sinds afgelopen zaterdag ook een negatieve test weer een geldig coronabewijs. Dit coronabewijs wordt in Oostenrijk ook wel de Groene Pas genoemd en is verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Ook voor het reizen is de 3-G-regel ingesteld. Maar wat betekent gevaccineerd, genezen of getest nu eigenlijk? En welke voorwaarden horen bij welke G? We snappen dat je inmiddels door de bomen het bos niet meer ziet, dus hebben we uitgezocht hoe het precies met de 3-G-regel in Oostenrijk zit. We leggen het hieronder voor je uit.

Gevaccineerd, genezen of getest: de 3-G-regel in Oostenrijk

In Oostenrijk gaan ze in drie stappen weer terug naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De eerste stap ging meteen afgelopen zaterdag in: de 2-G-regel werd versoepeld tot de 3-G-regel. Onder andere voor de horeca, sportfaciliteiten, skigebieden en ook voor het inreizen (vanaf 22 februari) geldt nu de 3-G-regel. Dat betekent dat je je Groene Pas moet laten zien, waarin staat of je gevaccineerd, genezen of getest bent. Het klinkt zo simpel, maar er zitten wel een aantal eisen aan elke G. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Gevaccineerd

De eerste G van de 3-G-regel staat voor ‘gevaccineerd’. Dat betekent dat je bent ingeënt met een geldige coronavaccinatie. Je kunt een keer, twee keer of drie keer gevaccineerd zijn, of een vaccinatiebewijs in combinatie met een herstelbewijs hebben. Daarnaast heeft Oostenrijk hier een maximale geldigheidsduur aan gegeven. Dat alles bij elkaar maakt het voor veel mensen ingewikkeld en dat is niet zo gek ook. Daarom zetten we hieronder de eisen aan de geldigheid van een, twee en drie vaccinaties. Voldoe je aan een van de mogelijkheden hieronder, dan tel je voor de Oostenrijkse overheid als ‘gevaccineerd’ en is je Groene Pas geldig.

  • Eén keer gevaccineerd en genezen: mensen die eerst corona hebben gehad, hoefden maar één vaccinatie te halen. Deze vaccinatie is, in combinatie met het bewijs van een positieve PCR-test, 180 dagen geldig na je vaccinatie. Hierbij moet er minimaal 21 dagen tussen je positieve test en vaccinatie hebben gezeten. Ben je één keer gevaccineerd en daarna genezen, dan geld je niet als gevaccineerd.
  • Twee keer gevaccineerd: voor iedereen die twee keer gevaccineerd is, is het vaccinatiebewijs 180 dagen geldig. Voor tieners tot 18 jaar is dit 210 dagen. Voor iedereen geldt dat tussen de eerste en tweede vaccinatie minimaal 14 dagen moeten zitten.
  • Drie keer gevaccineerd (boostervaccinatie): voor iedereen die de derde vaccinatie heeft gehad, ook wel boostervaccinatie of boosterprik genoemd, is het vaccinatiebewijs 270 dagen geldig na de booster. De derde vaccinatie moet minimaal 90 dagen na de tweede vaccinatie zijn gezet.
  • Twee keer gevaccineerd en genezen: een positieve PCR-test van maximaal 180 dagen oud in combinatie met twee vaccinaties, staat gelijk aan een booster vaccinatie. Hierbij is je coronabewijs 270 dagen geldig na herstel of de laatste vaccinatie.

Is de geldigheid van je coronavaccinatie of herstelbewijs verlopen? Dan moet je dus testen.

Genezen

Ook ‘genezen’ telt voor de 3-G-regel in Oostenrijk. Om dit aan te tonen met je Groene Pas heb je een positieve PCR-test nodig van maximaal 180 dagen oud. Deze genezen-verklaring, ook wel herstelbewijs genoemd, staat ook in de CoronaCheck-app als je bent getest bij een van de GGD-locaties. Antigeentesten of zelftesten geven geen geldig herstelbewijs.

Is de geldigheid van je coronavaccinatie of herstelbewijs verlopen? Dan moet je dus testen.

Getest

Op dit moment is het grootste deel van de Oostenrijkse samenleving ook weer toegankelijk voor mensen zonder vaccinatie- of herstelbewijs. Zij moeten dan testen om toegang te krijgen. Voor een geldige Groene Pas en om te voldoen aan de 3-G-regel in Oostenrijk zijn de volgende testen mogelijk:

  • PCR-test: een negatieve PCR-tests is tot maximaal 72 uur na afname geldig. Meer over testlocaties vind je hier.
  • Een antigeentest: voor het testbewijs mag je een antigeentest doen, maar wel bij een officiële instantie. Een negatieve antigeentest is tot maximaal 24 uur na afname geldig.
  • Een zelf-antigeentest: deze is alleen geldig als het negatieve resultaat is vastgelegd in een officieel data-rapportagesysteem en is tot maximaal 24 uur na afname geldig. De deelstaten hebben hier elk hun eigen systeem voor. Dit is bijvoorbeeld hoe het in Tirol werkt en zo in Salzburg.

Tip: check ook de website van het skigebied waar je heen gaat. Zij hebben vaak extra informatie over het testaanbod in de regio.

3-G-regel in Oostenrijk: ook voor inreizen

Tijdens je wintersport heb je dus te maken met de 3-G-regel voor het kopen van een skipas en toegang tot de berghutten. Daarnaast geldt vanaf 22 februari ook de 3-G-regel voor het inreizen. Bij de grens kunnen controles plaatsvinden om te checken of jij voldoet aan een van de 3 G’s. Let op: voor het inreizen is een vaccinatiebewijs van twee vaccinaties 270 dagen geldig. Vooral voor families met kinderen kan dit voor vragen zorgen, aangezien in Nederland tieners onder de 18 geen booster mogen halen. Hoe zit dat? Voor tieners tussen de 12 en 18 jaar gelden in Oostenrijk dezelfde regels, dus zij moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd, genezen of getest zijn. Hierbij gelden dezelfde voorwaarden als hierboven staan beschreven.

Inreizen voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar

Heef jouw zoon of dochter langer dan 210 dagen, oftewel 7 maanden, geleden zijn of haar laatste vaccinatie gehad? Dan voldoet hij/zij niet aan de G van gevaccineerd. Heeft hij/zij ook geen geldig herstelbewijs? Dan zul je er rekening mee moeten houden dat je moet testen voorafgaand aan je wintersport en ook nog een aantal keer tijdens je wintersport. Hiervoor kun je een PCR-test doen, die is tot maximaal 72 uur geldig na afname, of een antigeentest bij een officiële instantie, deze is tot maximaal 24 uur na afname. Met dit testbewijs behoor je dus tot de G van getest en voldoe je aan de 3-G-regel in Oostenrijk.

Voldoe ik aan de 3-G-regel in Oostenrijk?

Het blijven een hoop regels. Gelukkig heeft de Oostenrijkse overheid een handige website gemaakt om te controleren of je voldoet aan een van de G’s van de 3-G-regel. Via de button hieronder kom je op een website (Duits- of Engelstalig) waarin je in kunt vullen wat voor jou van toepassing is. Dus bijvoorbeeld wanneer en hoe vaak je bent gevaccineerd, wanneer je bent genezen of wanneer je bent getest. De website vertelt jou dan of je voldoet aan de 3-G-regel in Oostenrijk.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in