Nieuwsalert per mail ontvangen

Slechte winter voor de Noord Alpen?

Hebben we nou echt te maken met een slechte winter voor de Alpen? Vanaf begin november sta ik alweer op de ski’s en kan door mijn All star Card seizoenspas al vanaf medio oktober de gletsjer van Kaprun bereiken. Dat waren een paar droomdagen met over het algemeen heel veel zon, waardoor we al snel dachten aan een top seizoen. Toen kwam Varnia, een zeer groot lage drukgebied die volgens mijn bescheiden mening alle druksystemen in Europa en wie weet wel Amerika door elkaar heeft gegooid. Wat stond ons te wachten en hoe kunnen we terugkijken op dit seizoen?

Gelukkig werd het eind november een stukje kouder, waardoor er in de vele gebieden begonnen kon worden met het fabriceren (kunst) sneeuw. De periode voor de kerst was “ein Traum” met schitterende kunstsneeuwpistes in overvloed. Ik kan het een ieder aanraden om is een week voor de Kerst te gaan skien, want je hebt te maken met heerlijk rustige pistes. Alle gebieden zijn dan open en je hebt niet te maken met lange wachtrijen bij de skiliften, restaurants en overboekte hotels.

Het gemor kwam met de kerst. Sneeuw in de Noordalpen bleef uit en er kon op versmalde pistes geskied worden. Ondanks dat de sneeuwval niet op gang kwam bleven de pistes van redelijk goede kwaliteit. Dit had ook te maken met de goede kunstsneeuwvoorzieningen in de skigebieden. Richting de 3e week van januari viel er gelukkig circa 20 cm. Een opfrisser die alle skigebieden echt wel nodig hadden en met verlangen naar uit gekeken hadden. Klagende wintersporters begonnen langzamerhand te overhand te krijgen op de wintersportforums, want hoe zouden de condities zijn tijdens de krokusvakantie? Door de slechte nieuwsberichten vanuit ons land konden de wintersporters maar slecht geloven dat er uberhaupt nog geskied kon worden. Webcams lieten groenen dalen zien en meteorologen hadden het constant over temperaturen boven de nul grens. Ondanks dit gegeven bleven de pistes in topcondities en konden de wintersporters gewoon genieten van goede omstandigheden. Een week voor de echte uittocht begon (14 febr) waren er al hevige discussies of men zou moeten annuleren/omboeken of zelfs helemaal thuis blijven. De mensen die toch gegaan zijn konden na 1 dag skien de ogen niet geloven. Wat een toppers die pistediensten en wat een top sneeuw.

Oke ik moet toegeven dat de noordhellingen niet altijd te vergelijken waren met de zuidhellingen. De zuidhellingen werden naar mate de dag vorderden steeds ‘papperiger’ en ijzige vlaktes kwamen steeds meer naar boven. Ik denk dat wij niet mogen klagen en de pistediensten mogen bedanken voor hun goede verrichte werkzaamheden. Mijn laatste skidag dateert alweer van jl. zondag en toen was het ook nog steeds goed vertoeven. Ik denk dan ook dat we nog een heerlijke laatste maand gaan krijgen.

Als men dit al een slecht seizoen noemt……..dan kunnen we met vertrouwen de toekomst tegemoet zien want het kan alleen maar beter worden.

Komend weekend weer in de Kitzbuheler Alpen en 1 ding weet ik zeker …top pistes en het weer…kaiserwetter….sonnepur……en….mij hoor je niet klagen.

De groeten

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in