Nieuwsalert per mail ontvangen

Skigebied uitgelicht: Espace Killy – Tignes en Val d’Isere

Komt de naam je niet bekend voor? Niet zo gek. De officiële benaming van het gebied wordt namelijk niet zo vaak gebruikt. De namen van de grote skidorpen in het gebied zeggen je hoogstwaarschijnlijk wel wat: Tignes en Val d’Isere. Het gebied in de Franse Savoie is een perfecte locatie voor zowel de beginnende als gevorderde wintersporters en een paradijs voor freeriders en freestylers en heeft een rijke historie. Een mooi gebied om eens op in te zoomen.

Skigebied
Espace Killy biedt je 155 pistes met een totale lengte van 300 kilometer. De hoogste lift in het gebied brengt je naar 3450 meter hoogte. Het laagste punt ligt op 1550 meter, wat zorgt voor een hoogteverschil van maar liefst 1900 meter. Beide grote dorpen in het gebied liggen vrij hoog, ook voor Franse begrippen. Val d’Isere ligt op 1850 meter en Tignes op 2100 meter. Wintersporters kunnen gebruik maken van 22 groene, 68 blauwe, 39 rode en 26 zwarte pistes. Daarnaast beschikt het gebied over 9 slaloms, 1 buckelpiste, 2 funparks, een boardercross en pistes om te sleeën. Het gebied telt twee gletsjers, waardoor er ook in de zomer geskied kan worden en het winterseizoen vroeg start.

Lac du Chevril en Jean-Claude Killy

Lac du Chevril met stuwdam

Veel dorpen in Frankrijk zijn in de laatste jaren uit de grond gestampt om zoveel mogelijk wintersporters kwijt te kunnen in hoge flatgebouwen. In Espace Killy ligt dit anders. In het mondaine dorp Val d’Isere zijn menselijke sporen gevonden van voor de Christelijke jaartelling. Deze rijke historie is terug te zien aan de oude gebouwen in het dorp. Tignes daarentegen bestaat pas een aantal decennia. Althans, het nieuwe Tignes. Het oude Tignes bestaat nog, maar op de bodem van het kunstmatig aangelegde meer ‘Lac du Chevril’. Na de Tweede Wereldoorlog is dit meer aangelegd om aan de vraag naar energie te kunnen voldoen. Elke tien jaar wordt het meer geleegd en doemt het oude dorp tijdelijk op. Het gebied is vernoemd naar Jean-Claude Killy, winnaar van de Olympische Spelen van 1968.

Veiligheid boven alles
Espace Killy is onder andere bekend om zijn talloze mogelijkheden voor off-piste skiërs en dat is ook waarop het gebied inspeelt. In het gebied van Tignes vind je bijvoorbeeld vier freeride punten, waar je weersvoorspellingen, lawinegevaar en lawine berichten kunt achterhalen. Ook de bergredding geeft je graag advies op freeride gebied. Om off-piste skiën op een veilige manier te oefenen zijn er negen ongeprepareerde, maar voor lawinegevaar gecontroleerde pistes. Er is zelfs een speciale trainingszone waar permanent een aantal lawinepiepers zijn begraven om de kameradenredding te oefenen. Als je in dit gebied niet off-piste kunt leren skiën, kun je het nergens.

Evenementen
Behalve als poederfan, kun je ook als freestyler hier je ei kwijt. Een groot ei welteverstaan. Freestyle skiën in Europa is zo ongeveer ontstaan in Tignes. Het dorp was host van het eerste WK Freestyle skiën in 1986, de eerste OS Freestyle skiën in 1992, sinds 1979 al van 27 WC’s Freestyle skiën en in 2010 van de eerste X Games in Europa. Ook dit jaar weer zal het dorp het X Games event ontvangen, waar de beste freestyle skiërs ter wereld het in maart tegen elkaar opnemen. Een opvallend ander evenement is de European Snow Pride. Tijdens deze week zul je net iets meer personen van hetzelfde geslacht met elkaar zien zoenen dan gemiddeld. De Snow Pride is namelijk een internationaal gay event.

Er is meer
Wil je iets anders dan skiën, dan is daar ruimte genoeg voor in Espace Killy. Vooral aan stoere activiteiten geen gebrek daar. Denk bijvoorbeeld aan paragliding, ijsduiken, snowmobiling, helikopter tours, snowkiten en mountainbiking in de sneeuw. Daarna stoom afblazen kan in de après-ski, zwembad, bowling, bioscoop of nachtclubs. Bedenk het maar en het is er.

De X Games in Tignes – 2012

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in