Nieuwsalert per mail ontvangen

TIP: Skiën in Myrkdalen

Hoewel veel Nederlandse skiërs een voorkeur hebben aan de doorsnee Alpen, zijn er op andere plekken in Europa ook zeker prachtige wintersportgebieden. Zo ook in Noorwegen, een land waar een weekje skiën toch iets anders beleefd wordt. De omgeving is hier net iets mooier, de sneeuw net iets beter en het seizoen duurt net iets langer. Skigebieden als Myrkdalen bieden in veel opzichten meer dan de Alpen. Lees hier waarom skiën in Myrkdalen voor menig wintersporter weggelegd is.

Myrkdalen ligt in de Noorse Fjorden en is in bezit van bijna 30 kilometer aan pistes. Hoewel de bergen niet heel hoog zijn, namelijk tussen ongeveer de 500 en 1.100 meter, is het hier een sneeuwparadijs. Tot in mei zijn er uitstekende wintersportmogelijkheden. Bij het skiën in Myrkdalen geniet je niet alleen van de sport, maar ook van de dingen om je heen. De gastvriendelijkheid van de Noren blijft niemand onbekend en de sfeervolle restaurants en terrassen zorgen voor een ultiem vakantiegevoel.

Jong en modern

Myrkdalen bestaat pas sinds 2002, toen de eerste lift gebouwd werd. Het is een gebied met veel ambitie, wat tevens terug te zien is in de groei van Myrkdalen. Er valt jaarlijks ontzettend veel sneeuw, waardoor er volop genoten kan worden van uitgestrekte, witte vlaktes. De moderne accommodaties getuigen van een recente bouw. Veel resorts en appartementen zijn gebouwd voor gezinnen. Skiën in Myrkdalen is voor jong en oud een groot plezier. De rust en de ruimte spelen een rol in de mogelijkheden.

Pistes in Myrkdalen

Wanneer wintersporters gaan skiën in Myrkdalen zien ze een hele andere omgeving door hun skibril. De afdalingen voelen anders, de natuur heeft onbeschrijfelijke schoonheden en de sneeuw is van topkwaliteit. De liften brengen je op de mooiste plekken en door met de latten de 28 kilometer aan pistes te verkennen, ben je zeker van een unieke ervaring. De ligging van Myrkdalen is ideaal en er valt jaarlijks ontzettend veel sneeuw. Hierdoor wordt er nauwelijks tot helemaal geen gebruik gemaakt van kunstsneeuw. Verder is het niet zo druk als in veel skigebieden in de Alpen en ben je verzekerd van uren skiën in Myrkdalen zonder wachtrijen bij de liften te hebben. Fijn voor iedere wintersporter is dat uitwijken voor anderen niet hoeft, omdat de uitgestrekte vlaktes iedereen van genoeg ruimte voorziet. Veilig, makkelijk en heerlijk!

Skigebied voor de hele familie

Skiën in Myrkdalen is voor jong en oud geschikt. Met het hele gezin mooi geprepareerde afdalingen verkennen met de latten. De ruimte en rust zijn heerlijk voor families waarbij beginnende wintersporters het skiën nog onder de knie proberen te krijgen. Verder is het fijn om een goed overzicht te hebben, wat je in het gebied snel hebt. De accommodaties zijn vaak gericht op gezinnen met kinderen. De resorts bestaan uit kamers voor meerdere personen en de activiteiten eromheen zijn goed geregeld. Het winterseizoen duurt hier iets langer dan we gewend zijn en toch is men deze hele tijd verzekerd van goede sneeuwcondities. Kies ervoor om in plaats van tijdens de kerstvakantie te skiën een vakantie later op de latten te staan. Ook dan zijn de pistes nog goed af te dalen.

 

 Tips voor een vakantie in Myrkdalen

1. Off-piste

Myrkdalen biedt fanatieke off-piste skiërs een tal van mogelijkheden om deze hobby uit te oefenen. De pistes in het gebied zijn kindvriendelijk, maar bestaan ook uit een aantal zwarte pistes voor men die op zoek is naar iets lastigere en zwaardere afdalingen. Leuk is dat wanneer de sneeuwcondities het toelaten, wat vaak het geval is, off-piste skiën in Myrkdalen gemakkelijk kan. Ga op zoek naar uitdagende off-piste gebieden en vers gevallen sneeuw die het gebied een ware speeltuin maken. Uiteraard onder begeleiding van een gids, die er genoeg beschikbaar zijn.

2. Telemark skiën

Op zoek naar een andere wintersportvariant dat toch nog veel weg heeft van skiën? Telemark skiën is een vorm van skiën waarbij de achterkant van de schoen loszit. Ontzettend leuk om met het hele gezin of een groep vrienden te proberen! In het begin is het misschien wat lastig en wellicht duurt het een tijdje voordat je de techniek onder de knie hebt. Zet even door, want wanneer je het gevoel te pakken hebt, zul je merken dat het een leuke wintersportactiviteit is. In Noorwegen in telemarken ontzettend populair, wees dus niet bang dat je gek wordt aangekeken.

3. Cross country skiën en tourskiën

Skiën in Myrkdalen kan op verschillende manieren. Zo bezit het Noorse skigebied een schitterend terrein voor cross country skiën of tourskiën. Kilometers door onbekende gebieden skiën en de mooie omgeving verkennen, een droom voor menig wintersporter. Zet de eerste sporen door het berggebied. Tourskiën en cross country skiën in Noorwegen is net even anders dan in de Alpen. Dit komt mede door de ongeëvenaarde schoonheid van de natuur.

4. Night skiing

Terwijl de liften in de meeste gebieden vaak tot rond een uur of vijf ’s avonds open zijn, kunnen wintersporters die nog geen genoeg hebben van de afdalingen in Myrkdalen nog een aantal uurtjes genieten van de besneeuwde bergen. Iedere vrijdag- en zaterdagavond biedt het skigebied fanatieke skiërs de mogelijkheid om in het donker te skiën. De Landsbytrekket, een lift in Myrkdalen, blijft tot 20:00 uur open. Geniet optimaal van de tijd die je besteedt in het Noorse skigebied en laat je latten nog een aantal keren glijden over de verse sneeuw in de avonduren.

5. Spa en wellness

Na een dagje skiën zijn een aantal uurtjes ontspanning en rust vaak zeer gewild. Heerlijke massages, genieten van fijne lavendelgeuren om je heen en lekker opwarmen in een sauna. Welverdiend na een dag vol sportieve activiteiten als je het mij vraagt. Myrkdalen heeft een aantal spa en wellness resorts waar de dagen op een fijne manier afgesloten kunnen worden.

6. Bezoek fjorden

Fjorden zijn kenmerkend aan Noorwegen. De steile hellingen en diepe inhammen die ontstaan zijn door gletsjerwerkingen zorgen voor een bijzonder beeld. Dit maakt het land nog iets authentieker. Veel toeristen trekken speciaal naar Noorwegen om dit natuurspektakel te bewonderen. Wanneer je van plan bent een leuke en interessante activiteit zonder skiën te ondernemen, is het bezoeken van deze fjorden het eerste wat je moet doen. Er zijn een tal van mogelijkheden om de fjorden, die niet al te ver van Myrkdalen af liggen, een bezoek te brengen. Noorwegen nodigt uit om ontdekt te worden.

7. Verblijf in een Noorse hut

Na een dagje skiën in Myrkdalen is het fijn om in een warm verblijf terug te komen en heerlijk te ontspannen. Lekker met het gezin nagenieten van een geslaagde dag. Hoewel de resorts, hotels, appartementen en huisjes allemaal ontzettend nieuw en modern zijn, geeft een overnachting in een Noorse hut je toch het gevoel alsof de tijd even stilstaat. Het gebruik van de moderne gemakken vallen nog steeds onder de mogelijkheden, maar ook kan er gekozen worden om je hier even voor af te sluiten en gezellig de avond op een traditionele manier door te brengen.

8. Culinaire specialiteiten

In Noorwegen heeft men een andere eetcultuur dan we in de Alpen gewend zijn. Op de menukaart zijn verschillende gerechten te vinden waarvan veel Nederlanders de smaken nog nooit geproefd hebben. Probeer de culinaire hoogstandjes van Noorwegen een kans te geven. Wellicht is het echt iets voor jou en inspireert de Noorse eetcultuur je. Proef de bekende schapenkoppen, die er vreselijk uitzien, maar waarvan de smaken bij velen bevallen.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in