Tijdens een wintersport in Zwitserland mag een pannetje Rösti natuurlijk niet ontbreken. Lekker met kaas en spekjes of met andere ingrediënten. Er zijn inmiddels veel variaties te bestellen en elk restaurant heeft zo haar eigen specialiteit. Wij hebben in dit recept voor Zwitserse Rösti met bergkaas, ui en spekjes gekozen. Maak jij ‘m na?
Ingrediënten Zwitserse Rösti
Zwitserse Rösti kun je tegenwoordig bestellen in allerlei soorten en maten. Als je het nog nooit geprobeerd hebt, moet je het echt een keer bestellen of maken. De combinatie van een krokante buitenlaag, zachtere binnenkant, kaas, spekjes en ui is hemels. Uiteraard mag het spiegeleitje bovenop niet ontbreken. Machtig, maar ontzettend lekker. Thuis tover je een pannetje Zwitserse Rösti in een uurtje op tafel. Op het raspen van de aardappels na, is het recept helemaal niet moeilijk. Deze ingrediënten heb je nodig:
- 150 gram spekblokjes
- 800 gram vastkokende aardappels
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- Snufje nootmuskaat
- 80 gram bergkaas, bijvoorbeeld Emmentaler, Gruyère of een mix van beide
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels olijfolie
- Klontje roomboter
- 2 eieren
- Klein bosje bieslook of peterselie
- Zout en peper naar smaak
* Dit recept is voor 2 personen
Bereiding Zwitserse Rösti
1. Was de aardappels. Schillen is niet nodig, maar kan natuurlijk wel. Rasp de aardappels met een grove rasp. Gebruik hiervoor een keukenmachine of doe het met de hand. Persoonlijk ben ik fan van de keukenmachine, dan ben je binnen 2 minuten klaar.
2. Pak een schone theedoek en doe hier de geraspte aardappels in. Let wel op dat de theedoek niet een sterke wasmiddelgeur heeft. Anders eerst even goed uitspoelen met water en opnieuw laten drogen (extra vocht kun je niet gebruiken!). Draai een bolletje van de theedoek en knijp al het vocht uit de aardappels. Doe ze daarna in een vergiet en zet dit apart.
3. Zet een pan op het vuur. Verhit daarin 1 eetlepel olie en bak de spekjes goudbruin en krokant. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe. Draai het vuur lager en bak tot de ui glazig is. Laat even afkoelen.
4. Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht). Doe de geraspte aardappels in een grote kom. Voeg hier de maizena, nootmuskaat, kaas en het ui/knoflook/spekjes mengsel aan toe. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
5. Vet een ovenschaal of ovenvaste pan in met een klontje boter. Doe het mengsel erin en druk het een beetje aan. Zet de ovenschaal in de oven en bak in 15 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Wel gaar, maar aan de bovenkant nog niet bruin en knapperig genoeg? Zet de ovenschaal nog een paar minuten onder de gril (blijf erbij, dit gaat snel!).
6. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin twee spiegeleieren.
7. Hak de bieslook of peterselie fijn. Leg de eieren op de Zwitserse Rösti en strooi de verse kruiden eroverheen. Genieten maar!
Mahlzeit!
Lekker variëren
Je kunt met dit recept voor Zwitserse Rösti eindeloos variëren. Wij hebben gekozen voor de variant met spek, kaas, ui en ei. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden qua ingrediënten. Voor een vegetarische optie kun je de spekjes weglaten. Gril terwijl de Rösti in de oven staat wat groenten en serveer die erbij. Een andere tip is om de Rösti zonder kaas en spekjes te bakken. Zodra deze gaar is, doe je er een paar plakken gerookte zalm, krokante sla en een klodder crème fraîche op. Ook erg lekker. Heb jij nog tips?
Meer lekkere recepten
Wil je nog meer lekkere wintersport recepten koken? Wij hebben er inmiddels al flink wat voor je verzameld en getest. Wat dacht je van de volgende recepten?
- Kaiserschmarrn (met zelfgemaakte appelmoes)
- Tiroler Gröstl
- Oostenrijkse salade met kip
- Käsespätzle
- Goulashsoep
- Apfelstrudel