Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Op de ski’s naar Stranda

Wintersportredacteur

Aan de westkust van Noorwegen, midden in het fjordenrijk, vind je het Noorse antwoord op de Alpen. Bergen en fjorden tezamen maken het skigebied van Stranda het favoriete gebied van Noorwegen. Je moet er eigenlijk zijn geweest om te zien hoe mooi het is, maar de foto’s zeggen al heel veel. Vorig jaar heb ik een bezoek gebracht aan het skigebied, dus ik probeer jullie in woorden uit te leggen hoe het is in Stranda.

Mocht je al een bezig geweest zijn met het plannen van een wintersport in Noorwegen, dan heb je Strandaberget zeker al voorbij horen komen. Het is namelijk een plek met een bijzonder mooi uitzicht en het skiënd hart van de Sunnmøre bergen. Voor de meeste toeristen is het gebied echter nog onbekend en daarmee een onontdekte parel. Tijd om daar verandering in te brengen.

Beste van Europa
Als de Noorse krant VG het niet had gedaan, dan had ik er zelf een prijs aan gekoppeld. De krant heeft Stranda onlangs uitgeroepen tot poedersneeuwparadijs en daarmee de beste plek om buiten de piste te skiën. Je verbaast je over de mogelijkheden die het skigebied biedt voor off-piste skiërs. Zelfs een off-piste taxi is te bestellen. Ook een peiling van vaktijdschrift FriFlyt liet zien hoe populair het gebied was onder de bevolking. Zij riepen het gebied uit tot ‘skicentrum van het jaar’.

Hoe het komt dat iedereen zo enthousiast is over het gebied? Behalve aan de prachtige natuur is het ook te danken aan de investeerders die het skigebied vorig jaar overnamen. Hun doel: een van de beste skibestemmingen van Europa creëren en toeristen uit zowel binnenland als buitenland naar Stranda te trekken. Daarbij investeert ook de gemeente flink in de sport. Maar liefst 150 miljoen Noorse kronen zijn al in het skigebied gepompt.

Filmfavoriet
Niet alleen voor skiërs is het gebied interessant, maar ook reclame- en filmmaatschappijen kiezen regelmatig voor Stranda. Naast Nike zijn ook de grote Noorse bedrijven Tine, Freia en Devold naar het gebied getrokken voor het schieten van reclamebeelden. Bovendien vind je het landschap ook terug in een paar van de bekendste skifilms. Hoe kan het ook anders met zo’n unieke combinatie van fjorden en bergen?

De aandacht voor de bergen op het witte doek en op de tv schermen is goud waard voor de regio, maar is niet persé nodig. “Wij zijn ervan overtuigd dat de Strandaberg een enorm potentieel heeft en werken doelbewust om dit potentieel te benutten. Dit moet echter stap voor stap gebeuren,” aldus Ellen-Beate Wollen, het nieuwe hoofd marketing van de Strandaberg.

Uitzicht waar je u tegen zegt
Vorig jaar werd een grote stap gezet in de goede richting. De miljoeneninvesteringen werden aangewend voor gondel- en stoeltjesliften en voor een nieuw restaurant met prachtige ligging. Op 1042 meter boven de zeespiegel vind je het Roalden-paviljoen. Dat klinkt niet zo hoog, maar wel als je bedenkt dat ook op zeehoogte in Noorwegen altijd voldoende sneeuw ligt. Het panoramische uitzicht vanuit dit paviljoen is adembenemend.

Familiegebied
Eerder heb ik het alleen nog maar gehad over hoe mooi het poederskiën is in het skigebied, waardoor ik bijna zou vergeten dat het skigebied geschikt is voor de hele familie. De liften en pistes lopen zeer geleidelijk over in moeilijkheid, waardoor iedereen er op zijn eigen niveau kan skiën. Het kinderpark wordt dit jaar overigens uitgebouwd met nog meer activiteiten. En wat fijn is, is dat je in een skigebied dat zo dicht aan de kust ligt geen extreme kou op de piste hoeft te verwachten. De geringe grootte van het gebied maakt het helemaal perfect voor kinderen. Als de kinderen wat ouder zijn kun je ze ‘loslaten’ in het skigebied zonder je zorgen te hoeven maken.

Feiten
Tot slot nog een aantal feiten over het skigebied van Stranda. Je vindt er 6 liften, een rolband, een kinderterrein, een oefenterrein, 17 pistes en wellicht wel het beste off-piste terrein in Scandinavië. Het gebied reikt tot 1200 meter boven de zeespiegel en kunstsneeuwinstallaties zorgen voor een vroege seizoensstart. Ook aan de langlaufers is gedacht, voor hen is er 25 kilometer aan loipe uitgezet. Ook niet verkeerd om te weten is dat je qua sneeuwzekerheid in Stranda beter zit dan waar ook in Noorwegen.

Wil je eens naar Stranda? KLM vliegt 2x per dag naar Ålesund, vanwaar je zo in het skigebied bent. Als je vroeg vertrekt, ben je nog voor het openen van de liften in Stranda. De vlucht duurt namelijk maar twee uur. Overweeg je Noorwegen in z’n algemeen als vakantiebestemming? Ontdek dan Ålesund via visitnorway.com/ontdekalesund.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in