Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Meerdere neerslagrecords verbroken in Oostenrijk afgelopen weekend

Wintersportredacteur

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er het afgelopen weekend ontzettend veel neerslag gevallen is. Niet alleen in de vorm van sneeuw, maar ook als regen. De Oostenrijkse weerdienst ZAMG meldt voor Osttirol en delen van Karinthië meerdere neerslagrecords.

In beide deelstaten viel tussen de 100 en 300 millimeter neerslag. Er was zelfs één uitschieter van bijna 370 mm. Ook is er een sneeuwrecord verbroken.

Gigadump

Er is het afgelopen weekend ontzettend veel sneeuw gevallen in de Alpen. Het zwaartepunt van de dump lag in Osttirol, Karinthië en Noord-Italië. Ook elders viel ontzettend veel sneeuw. Seppi’s in Gerlos deelde gisteren bijvoorbeeld nog een aantal jaloersmakende sneeuwbeelden met ons. Naast prachtige webcams heeft de dump ook voor veel chaos gezorgd. Dat begon op zondag al en nog altijd is daar sprake van. Het lawinegevaar is met niveau 3 en 4 nog altijd erg hoog, meerdere wegen en dalen zijn afgesloten en verschillende huishoudens zitten nog steeds zonder stroom. De hulpdiensten doen er alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen. Dat wordt vandaag wel weer wat moeilijker gemaakt, aangezien er weer een nieuwe dump in aantocht is.

Gigantische neerslaghoeveelheden

Kun je de gigadump van januari 2019 nog herinneren? Ook toen sprak men van neerslagrecords. Hetzelfde gold voor de gigadump van november, later dat jaar. Ook de dump van december 2020 gaat de boeken in met een aantal records. De Oostenrijkse weerdienst ZAMG meldt dat meerdere weerstations in Karinthië en Osttirol nieuwe records gevestigd hebben voor de 3-daagse neerslaghoeveelheden van het afgelopen weekend (vrijdag t/m zondag). Beide deelstaten kregen te maken met neerslaghoeveelheden tussen de 100 en 300 millimeter. Enkele uitschieters zag men in Kornat in het Lesachtal met bijna 370 millimeter. Het gaat hierbij om alle opgetelde neerslag, dus regen én sneeuw. Hierbij komt 1 millimeter neerslag overeen met 1 liter per vierkante meter.

Nieuwe records

Verschillende meetstations hebben de records voor 3-daagse neerslag verbroken. We zetten er een aantal op een rijtje:

  • Lienz: van 256 mm in november 1966 naar 298 mm in december 2020
  • Sillian: van 225 mm in oktober 2018 naar 294 mm in december 2020
  • Döllach: van 209 mm in november 2019 naar 238 mm in december 2020
  • St. Jakob in Defereggen: van 212 mm in augustus 1966 naar 225 mm in december 2020

De meeste neerslag is gemeten in Kornat in het Lesachtal. Hier viel maar liefst 364 mm. Het record van 415 mm is daar niet mee verbroken.

Hier viel de meeste sneeuw

De sneeuwgrens lag het afgelopen weekend vrij hoog. Daarom was er, met name onder de 1000 meter hoogte, een combinatie van regen en sneeuw. Toch is er ook weer een sneeuwrecord verbroken voor de maand december. In St. Jakob in Defereggen viel 142 cm sneeuw op 1383 meter hoogte. Het oude record van 113 cm in 2008 is daarmee verbroken.

Nog meer sneeuw in aantocht

Het houdt voorlopig ook niet op met sneeuwen! Gisteren was de rust een klein beetje teruggekeerd, maar vandaag staat er alweer een nieuwe dump in de startblokken. Lokaal valt er minimaal een halve meter sneeuw en die kan bovenin te bergen oplopen tot een hele meter. Het zwaartepunt ligt in Osttirol, Karinthië en Noordoost-Italië. De Dolomieten krijgen dit keer minder sneeuw. Benieuwd waar er hoeveel gaat vallen? Lees dan even het complete weerbericht hieronder.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in