Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Sneeuwchaos – code rood en extreem lawinegevaar

Wintersportredacteur

De verwachte sneeuwdump is gekomen. In een groot deel van de Alpen is sneeuw naar beneden gekomen, maar op sommige plekken zijn bakken met sneeuw naar beneden gekomen. Er kan gerust gesproken worden over een sneeuwchaos. In Osttirol en Trentino is zelfs het hoogste lawinegevaar op de lawinegevarenschaal afgegeven.

Stroomuitval

Voor het weekend startte het licht met sneeuwen in veel Alpenregio’s. Gisteren kwam de eerste grote lading sneeuw naar beneden. Die zorgde toen in Osttirol al voor problemen. Zaterdagochtend vroeg zaten maar liefst 3500 huishoudens zonder stroom, onder andere in de wintersportdorpen Kals en Matrei. Een deel van die stroomuitval kon worden verholpen, zodat ’s middags nog maar 500 huishoudens geen stroom hadden. Zondagochtend zaten 7000 huishoudens in het Ötztal zonder stroom.

Code rood

Op dit moment is door de Oostenrijkse weerdienst code rood afgegeven voor meerdere delen van het land. Betroffen zijn delen van Tirol, Salzburg en Karinthië. Daar komt vandaag nog steeds veel sneeuw naar beneden. De sneeuwgrens ligt afhankelijk van de regio tussen de 1000 en 1500 meter. Daaronder is extreme regenval te verwachten.

Gisteren werd deze video al gepost. Dit is normaal gesproken een weg…

Hoogste lawinegevaar

Voor Osttirol is vandaag door de lawinedienst het hoogste lawinegevaar, dus niveau 5 op de lawineschaal, afgegeven. Dat staat voor een zeer groot lawinegevaar, waarbij grote en zeer grote lawines spontaan af kunnen gaan. Wegen worden daardoor afgesloten. Het hoogste lawinegevaar geldt ook in een deel van Trentino. In een veel groter deel van de Alpenregio is lawinegevaar vier van kracht. Aangeraden wordt om thuis te blijven, mits anders wordt aangegeven.

KIJKTIP: Op naar het hoogste treinstation van Europa

Afgesloten wegen

In Osttirol is de Felbertauernstraße tussen Matrei en Mittersill tot zeker vanmiddag 16.00 uur gesloten. Ook de oude Brennerpas bij Gries is afgesloten, omdat hier een boom op de weg viel en er kans is op meer bomen die kunnen vallen. Zelfs de Brennerautobahn is op dit moment tussen Brenner en Sterzing afgesloten voor al het verkeer. Ook in het Ötztal zijn diverse wegen afgesloten, wegens het gevaar voor lawines en aardverschuivingen. Een overzicht van alle afgesloten wegen vind je op de website van ÖMTC.

Lawine over vier huizen

In Prägraten am Großvenediger in Osttirol ging gisteravond rond 18.30 uur een enorme lawine af, waarbij vier huizen en een auto beschadigd raakten. Eerder die dag had de politie al 29 personen verzocht hun huizen te verlaten wegens het lawinegevaar. Dat bleek niet voor niets en gelukkig raakte er niemand gewond.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in