Nieuwsalert per mail ontvangen

Koeien inzetten voor vermindering lawines?

lawines voorkomen met koeienHij is misschien wel de meest innovatieve man in de wintersportindustrie, Michael Manhart. Hij is 72 jaar oud en heeft al meerdere prestigieuze credits op zijn naam staan zoals de verwarmde zitjes in de skiliften en de op afstand bestuurbaar lawinedetectiesysteem. Een man die altijd bezig is met het kijken naar oplossingen in de wintersportindustrie. Niet heel verrassend is hij ook dit jaar weer gekomen met een idee, alleen is deze vrij onverwachts te noemen, namelijk: Het voorkomen van lawines door de inzet van koeien!

Er zullen ongetwijfeld vraagtekens zijn ontstaan bij het lezen van de laatste zin van de intro. Inderdaad er staat koeien! Naar eigen  zeggen is de inzet van koeien voor het voorkomen van lawines de beste en de meest goedkope oplossing. Bij het gebruik van de 23 koeien in zijn skigebied in Lech in de Oostenrijkse provincie Vorarlberg weet hij naar eigen zeggen veel lawines te voorkomen.

De Hooglanders zoeken hun omgeving af van rots naar rots en niets houdt ze tegen, zelfs niet prikkeldraad of schrikdraad. Elke meter wordt door de beesten belopen op zoek naar voedsel. Door hun grote hoeven bindt de loszittende sneeuw zich direct aan de ondergrond, waardoor het verschuiven van sneeuw voorkomen wordt.

De dieren brengen drie maanden door in het besneeuwde gebied en de rest van het seizoen beneden in het dal. De eerste maanden van het seizoen zijn cruciaal voor het voorkomen van grote lawines. Ideaal om de beesten in die maanden rond te laten lopen in de bergen.

Manhart vindt het nu al zo een doorslaand succes, waardoor hij nog eens 7 Hooglanders heeft gekocht en in de bergen heeft geplaatst.  De beesten zorgen naast extra veiligheid op de piste ook voor verwijdering van overtollige bebossing. Lijkt een win-win situatie!

Of we straks om de koeien heen moeten skien in de winterperiodes lijkt mij sterk, maar dat het een goedkope en natuurlijkvriendelijke manier is om lawines te voorkomen is een feit.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in