Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Kaasfondue voor thuis: gezellig dineren

Wintersportredacteur

Kaasfondue en wintersport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het van oorsprong Zwitserse gerecht wordt veelvuldig gegeten in de skigebieden. Maar ook thuis is kaasfondue ontzettend lekker en gezellig. Hoe je dat kunt doen? Simpel.

In dit artikel lees je over het ontstaan van kaasfondue, over de regionale verschillen, sets die je voor thuis kunt bestellen en kaasrecepten.

Het ontstaan van kaasfondue

Kaasfondue is volgens Wikipedia mogelijk in de 18e eeuw ontstaan uit noodzaak. De kazen die in de zomermaanden gemaakt werden zouden in de winter verouderd zijn en daardoor slecht te verteren. Door deze te verwarmen en te mengen met melk werd deze weer eetbaar. De ‘kaassoep’ werd toen gegeten met alles wat voorhanden was. Vanwege betere bewaartechnieken en het stijgen van de welvaart zou de kaassoep in de vergetelheid zijn geraakt. Kaasfondue in de huidige vorm zou vanuit Zwitserland komen. Rond 1930 werd het zelfs als nationaal gerecht gepromoot. Het is sindsdien een luxemaaltijd. De naam van het gerecht komt van het woord ‘fondre’, wat smelten betekent in het Frans.

Regionale verschillen

De kaasfondue wordt nu in veel delen van de wereld gegeten, maar met verschillende ingrediënten per regio. In het Franstalige gedeelte van Zwitserland wordt vaak Gruyère/Vacherin kaas gebruikt, maar in het Duitstalige gedeelte van het land vaker Emmentaler. De kazen worden gemengd met witte wijn en naar smaak wordt bijvoorbeeld knoflook, nootmuskaat, peper en kirsch toegevoegd. In andere landen kunnen weer andere kazen gebruikt worden en soms wordt er ook bier in plaats van wijn gebruikt.

Kaasfondue sets voor thuis

In veel restaurants in de Alpen is het mogelijk om te kaasfonduen. Maar ook thuis is het mogelijk. Fonduesets zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb ik bijvoorbeeld een kleine kaasfondue set die perfect is voor twee personen. Daarvoor moet je wel de kaas voorverwarmen in een andere pan, wat bij de professionelere sets direct in de kaasfonduepan kan. De grootte van de pan is uiteraard ook belangrijk.

Fonduerecepten

De ingrediënten van je fonduemengsel bepalen hoe je kaasfondue smaakt. En dat kan echt ontzettend verschillend zijn. Zo heb ik in Zwitserland ook weleens een fondue gehad met vier verschillende smaken. In één pannetje zat de klassieke vanuit de regio en in de andere drie pannetjes vond je kazen met knoflook, Franse peper en bier. Heerlijk! Je kunt zelf je favoriete smaken kiezen als je gaat kaasfonduen. Online zijn vele recepten te vinden. Onze chefkok Florien zal er binnenkort ook eentje voor je schrijven. Wil je het niet te moeilijk maken? Dan kun je natuurlijk ook gewoon naar de supermarkt gaan en een pakje kant en klare fonduekaas halen, bijvoorbeeld de Zwitserse van Emmi.

Tip: varieer niet alleen met de kaas, maar ook met wat je erin doopt. Van brood zit je snel vol. Groente in de kaasfondue is ook heerlijk.

Kaasfondue Emmi

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in