Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

GPS Apps een gevaar of een aanvulling?

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Dat de smartphones uit het dagelijks leven niet meer weg te denken zijn hoef ik u niet uit te leggen. Waar we ook gaan of staan er is altijd wel iemand die met zijn telefoon bezig is. Zo ook in de bergen. In mijn vorige bericht snel gelokaliseerd worden met de bergredding app vertelde ik u over hoe handig een smartphone kan zijn bij eventuele zoektochten naar vermiste personen. Vandaag wil ik het hebben over een heel andere fenomeen :”de zogenaamde Apps waarmee u uw aantal gedane kilometers, uw gemiddelde snelheid, uw hoogte meters maar vooral ook uw maximaal gehaalde snelheid kunt bekijken.

U kent het wel. U staat vroeg op om de eerste lift naar boven te halen. Want Tsja die mooie “first tracks” wie wil die nu niet maken. U zit in de gondel naar boven en checkt nog even snel uw email en whatsapp. Opeens bedenkt u dat u uw “skitracks” nog aan moet zetten.
Boven aangekomen liggen de strak geprepareerde pistes al op u te wachten. Het vroege ochtendzonnetje komt over de bergtoppen heen en u denkt :”Dit is een goed moment om eens even flink naar beneden te gaan knallen”.
U raast naar beneden en geniet van uw mooie ochtend. So far so good.

De mensen waarmee u bent besluiten gezamenlijk te gaan lunchen. U besteld uw “Tiroler Grostl” en een “schiwasser” en raakt aan de praat. Na verloop van tijd komen de mobiele telefoons boven tafel en het valt je op dat de buurman ook een gps-app aan heeft staan. U verteld trots dat u vanmorgen een snelheid heeft gehaald van 88.3km/h. Een snelheid waarvoor u heeft moeten knokken.

Toch overheerst een gevoel van teleurstelling als uw buurman u verteld dat hij op het zelfde stuk een snelheid gehaald heeft van 94.6km/h.
Hmmm denk je. Als hij het kan dan moet ik dat toch ook kunnen halen.

U besluit om het in de namiddag nog eens te gaan proberen. U gaat de piste weer op en zet de app weer aan.
U knalt als een razende naar beneden. Beneden aangekomen pakt u snel uw telefoon en ziet staan 92.3km/h.
Nog niet genoeg. Nog 1keer proberen dan maar.

Dus weer naar boven om het nogmaals te proberen. U zet uw beste beentje voor en gaat nog net iets harder naar beneden dan de vorige keer. Maar dan….een medeskier besluit vlak voor u een mooie carvebocht te maken. U kunt niet meer uitwijken en knalt boven op uw voorganger.
Uw ski schiet uit en u glijdt nog meters door voor u tot stilstand komt.
Beduusd zit u na te trillen in de sneeuw. Gelukkig voor u heeft u niets verrekt of gebroken en ook de medeskier blijkt ongedeerd te zijn.

De vraag die hiermee opgeroepen wordt is “zijn deze Apps een aanvulling voor uw wintersport of juist een gevaar?” en gaan we door deze Apps niet net even te ver boven ons kunnen uit waardoor we ernstige ongelukken kunnen veroorzaken?

Wij zijn benieuwd naar uw mening.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in